De ce ar avea petrolistul Mihai Velisar un preț de vânzare de… „junior de mâna a doua”? Ar putea o echipă de prim eșalon, Gaz Metan Mediaș, să-l cumpere pe o sumă de „2 lei”?

Dragos Trestioreanu -

De ce ar avea petrolistul Mihai Velisar un preț de vânzare de… „junior de mâna a doua”? Ar putea o echipă de prim eșalon, Gaz Metan Mediaș, să-l cumpere pe o sumă de „2 lei”?

Titular în campionatele Ligii A Prahova și – apoi – Ligii a III-a, pe postul de fundaș stânga, la ACS Petrolul ’52 Ploiești, devenită ulterior FC Petrolul Ploiești, Mihai Velisar, un produs 100% al fostului centru de copii și juniori al clubului găzarilor, dispărut odată cu falimentul din vara lui 2016, nu a mai prezentat interes în eșalonul secund. Odată cu instalarea lui Leo Grozavu, acum un an, a fost împrumutat, pentru un sezon, la o divizionară C, SCM Gloria Buzău (foto, în dreapta, alături de ex-coechipierul de la Ploiești, Răzvan Catană), acolo unde a fost tot titular și a avut prestații mult apreciate atât din partea colectivului tehnic, cât și din cea a suporterilor locali. Tocmai din acest motiv, deși ar fi depășit vârsta impusă jucătorilor „U 20” (născuți după 1998), care să fie folosiți timp de 90 de minute la o formație de eșalon secund, buzoienii promovând anul acesta, Velisar era dorit și în continuare la Gloria. Nu s-a mai putut fi adus acolo, fiindcă a fost rechemat la „echipa-mamă”, Petrolul Ploiești, dar nu pentru a se pune la dispoziția nou-instalatului pe banca tehnică, Flavius Stoican, ci pentru a fi redistribuit în Ardeal, la o… grupare de Liga 1!

Se spune că Bogdan Pârvu, antrenorul de portari al echipei Gaz Metan Mediaș, originar din Buzău, avea obiceiul, când mai ajungea pe acasă, să urmărească meciuri ale echipei fanion locale și l-a remarcat astfel pe fundașul stânga ploieștean. Cum, la nivel de Liga 1, s-ar fi înscris în categoria celor obligatorii de a fi utilizați („U 21”), Pârvu i-a vorbit despre Velisar lui Edward Iordănescu, șeful staff-ului tehnic al Gazului. Edi Iordănescu îl știa însă, și el, de la partidele Petrolului din Liga a III-a, dorindu-și-l foarte mult, de altfel, așa că solicitarea de a fi adus la Mediaș a venit cât se poate de repede. Probabil, fiindcă intenționa să folosească pe postul fostului junior al Petrolului, cel de fundaș stânga, un „U 20”, Valentin Țicu sau Antoniu Manolache, Stoican nu a „ținut cu dinții” de Mihai și a dat OK-ul pentru plecarea lui sub comanda lui Edi Iordănescu. Cel care, dacă ar fi fost instalat, în iarna trecută, la Petrolul, așa cum ar fi trebuit să se întâmple, potrivit unei judecate înțelepte și a unui buzunar cu adevărat adecvat, cu siguranță l-ar fi recuperat de-atunci pe Velisar pentru echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor.

Mihai Velisar a ajuns, mai în liniște, așa, în Liga 1, fiind apreciat – după o logică simplă – bun pentru acest eșalon, nu și pentru cel imediat… inferior! A debutat în cea dintâi etapă, acasă, la Mediaș, la acel 2-2 cu nou-promovata Chindia Târgoviște, și a avut un joc bun, fiind integralist, și a bifat și al doilea meci tot de acasă, cu Sepși Sfântu Gheorghe (scor: 1-1), fiind iarăși remarcat. Velisar este împrumutat la Gaz Metan Mediaș pentru întreg sezonul actual, însă nu s-a bătut monedă deloc și pe clauza pe care ar avea-o în contractul de detașare.

În vara viitoare, nu Petrolul va decide soarta lui Mihai Velisar, ci… Gaz Metan! De ce? Se spune că, în actul semnat între cluburi, ar exista o clauză potrivit căreia, pentru o anumită sumă de bani, ardelenii îl pot cumpăra pe apărătorul ploieștean. Clauză care, așa cum evoluează acum acesta, cu siguranță că va fi activată chiar mai devreme de finalul campionatului, cred eu! De ce pe „repede înainte”? Pentru că se spune că suma este de nivelul unei achiziții a unui „junior de mâna a doua”, elegant vorbind! Se zvonește astfel că, pentru numai 15.000 de euro, Gaz Metan își poate asigura definitiv serviciile fundașului stânga aparținând încă, în acte, de FC Petrolul! Opțiunea de cumpărare a fost recunoscută de cei de la Mediaș, iar surse bine informate ar confirma și suma mai sus-menționată, deși nu aș crede să fie vândut un jucător de viitor pe atât de puțini bani. Dacă însă suma ar fi reală, atunci chiar că-mi închipui că clubul găzarilor stă pe cai mari la nivel financiar, permițându-și să vândă pe… „doi lei”!

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.scm-gloriabuzau.ro și www.gaz-metan-medias.ro