De ce au votat consilierii PP-DD împotriva aprobării bugetului local al Ploieştiului

Redactia -

De ce au votat consilierii PP-DD împotriva aprobării bugetului local al Ploieştiului

Ieri, 10 februarie 2014, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local Ploieşti, care a avut ca punct principal pe ordinea de zi votarea bugetului local, poziţia consilierilor PP-DD a fost împotriva acestui buget. PP-DD doreşte să precizeze că votul împotrivă nu este unul “de partid”, de dragul opoziţiei, ci pentru că acest buget are grave neconcordanţe din punct de vedere al veniturilor şi cheltuielilor, precizează biroul de presă al PP-DD Prahova.

Astfel, avem de-a face cu un buget destul de întârziat, dacă luăm în calcul faptul că au trecut mai mult de 45 de zile de la publicarea bugetului naţional în Monitorul Oficial. Ne aşteptam ca, dacă tot e întârziat, să fie bine întocmit.

Am constatat însă că, deşi se vorbeşte despre un buget de austeriate, veniturile cresc cu 17,5%. Iată câteva exemple despre cum înţelege executivul să crească veniturile:

–          Dublarea veniturilor din taxele auto;

–          Dublarea veniturilor din concesiuni şi închirieri, în situaţia în care nu demult s-a votat vinderea terenurilor care aparţin municipiului;

–          Tot o dublare este prevazută şi în cazul încasărilor din amenzi. Asta înseamnă că, în 2014, edilii oraşului şi-au propus să-şi dubleze vigilenţa? Sau planul de amenzi?

Un alt motiv al votului împotrivă al PP-DD este lipsa oricăror explicaţii pentru creşterile importante  din bugetele destinate unor instituţii sau servicii:

–          Bugetul destinat salubrităţii, un serviciu care lasă mult de dorit în Ploieşti, creşte de la 22.220,89 mii lei la 28.400 mii lei, diferenţa adâncind şi mai mult discrepanţa dintre calitatea şi preţul acestor sevicii.

–          La RASP, bugetul pentru ape meteorice creşte “ca din apă” de la 1.511,12 mii lei la 1.820 mii lei.

–          Fondul de rezervă este fixat, fără nicio explicaţie, la suma, deloc de neglijat, de 24.350 mii lei.

Acestea şi multe alte neconcordanţe pe care acest buget le prezintă au determinat votul împotrivă. Neavând reprezentant în Comisia de buget finanţe, PP-DD s-ar fi aşteptat ca măcar să fie chemat la consultări, unde ar fi putut oferi expertiza în administraţie a liderului său de grup, Radu Socoleanu, pentru a se întocmi un buget realist şi echilibrat. Această situaţie a condus la repingerea de către  PP-DD a unui buget care nu este sustenabil şi transparent şi care îşi propune să bage adânc mâna în buzunarul nostru, al ploieştenilor, se mai arată în comunicatul de presă.