De ce, de un an și jumătate, noul FC Petrolul parcă se teme să intre decis în lupta pentru promovare? Ultimul exemplu: meciul cu Farul!

Dragos Trestioreanu -

De ce, de un an și jumătate, noul FC Petrolul parcă se teme să intre decis în lupta pentru promovare? Ultimul exemplu: meciul cu Farul!

Dacă FC Petrolul ar fi câștigat partida de sâmbătă, 29 februarie 2020, cu Farul Constanța, de pe arena Ilie Oană, ar fi acumulat 37 de puncte și s-ar fi înscris cu argumente certe în lupta pentru locul 2 din ierarhia Ligii a II-a de fotbal, fiind egala Rapidului (poziția a treia) și cu o lungime, respectiv două mai sus, decât Turris Turnu Măgurele și FC Argeș Pitești. Echipe care ar fi căzut, astfel, pe locurile 5 și 6. Cum Rapidul, pe care în mini-retur o vor primi acasă, are golaverajul mult mai bun, +13, față de +2, fotbaliștii de la Petrolul ar fi urcat, repet, în caz de succes în dauna Farului, de pe poziția a șasea pe a patra, la numai un singur punct distanță de al doilea loc care asigură promovarea în Liga 1. Cel care este ocupat în continuare de CS Mioveni (38 de puncte), mijlocașul Raul Costin, prin al său golazo din finalul derbiului argeșean, menținându-i pe jucătorii de-acum demisului Marius Stoica pe aceeași poziție onorantă.

FC Petrolul, în schimb, nu a profitat de cele două meciuri consecutive disputate pe propriul teren și nu a scos maximum din acestea, ci numai 4 puncte, după ce victoria cu Dunărea Călărași, de la debutul părții rămase din acest sezon, oferise speranțe pentru mai bine, în raport cu ediția precedentă de campionat. Însă, imediat, a apărut acest semieșec cu dobrogenii și deja pare a se fi ajuns la o situație cronică. Mai precis, din nou la imposibilitatea asumării deciziei implicării serioase în lupta pentru promovare. De pe locul secund, acum, fiindcă numai un ghinion incredibil ar opri-o pe UTA din defilarea sa către câștigarea titlului de campioană a celui de-al doilea eșalon. Evident, nu e încă nimic pierdut pentru găzari, dar cam așa s-au amăgit suporterii „ lor și în sezonul trecut și a ieșit ce-a ieșit, până la urmă. Vorba ceea, ce-i în mână nu-i minciună, adică, pe șleau, succesele aducând succese și ținându-te, drept urmare, sus, pe podium. Dacă se obțin mai pe sărite, va fi mai greu de visat, fără discuție.

Toamna trecută, a mers greu, locul opt ocupat la finele anului fiind o consecință a jocului tern, plictisitor. Nici cu un an mai înainte nu a fost totuși cu mult mai diferit, ca joc. Numai că, o poziție bună la sfârșitul lui 2018 a creat iluzia unui retur în care Laurențiu Marinescu și ai săi coechipieri de atunci avau puterea de a promova. Falsă iluzie, iar dezamăgirea – cruntă! Cu siguranță că repetarea situației din primăvara trecută i-ar descumpăni, acum, pe fani, deja nerăbdători – pe bună dreptate, de altfel – după ce, de la liga a patra la a treia și de la aceasta din urmă la a doua, s-a mers fără sincope. Cele care au apărut însă în eșalonul secund și par a deveni un obstacol mai greu de sărit către mai înalta primă scenă fotbalistică a țării.

Remiza albă din meciul cu Farul este mai greu de digerat, câtă vreme percepția era că, în iarnă, s-au făcut exact transferurile necesare, nici multe și nici fără argumente solide, precum în sezonul 2018-2019. Sigur, s-ar putea invoca absența celui care lăsa impresia că va fi vedeta echipei din mini-retur, albanezul cu pașaport bulgar Armando Vajushi. Un mijlocaș de bandă cu un CV deosebit pentru Liga 2 autohtonă, care s-a remarcat în cantonamentele din Turcia. Dar a și fost scos din joc tot acolo, din cauza unor probleme musculare. Ar fi dureros ca Vajushi să aibă aceleași necazuri ca și – dau două exemple, cu proporțiile de rigoare, măcar într-un caz – Cătălin Ștefănescu și Walace Alves da Silva, ambii tributari, și ei, a aceluiași gen de probleme medicale. Armando va reveni treptat, poate va juca puțin, dacă partida o va impune, în sfertul de finală de miercuri, 4 martie, ora 17.30, din Cupa României, cu Sepsi Sfântu Gheorghe, dar important ar fi, pentru el și pentru Petrolul, să nu aibă parte de vreo recidivă. În caz contrat, total nedorit, ar ieși din calcule, volens-nolens.

În altă ordine de idei, ca și predecesorii lui, și Costel Enache pare genul de antrenor adept al principiului „frica păzește pepenii”. Adică, nu riscă mai nimic, așa după cum s-a văzut mai ales contra Farului. Atunci când a mers tot meciul pe doi mijlocași centrali pur defensivi, afectându-se pe cale de consecință construcția, lăsată exclusiv în sarcina lui Marinescu, a schimbat târziu și post pe post, fără a se fi folosit de întreg numărul de înlocuiri permis de regulament. Asta char dacă era limpede că trebuia să vină cu forțe proaspete în plus, în ofensivă, pentru a putea spera la golul care să fi adus 3 puncte. Nu a riscat și, deși nu a pierdut, cum poate că și-o fi auto-impus, nici nu a câștigat. Dar echipa lui a irosit, vezi datele statistice de mai sus, șansa unei includeri firești pe lista echipelor care se duelează pentru locul 2. Echipe care nu sunt deloc puține, cinci pentru un singur loc, măcar teoretic la acest moment.

A cere acum totul de la atacanți, câtă vreme e clar că nu pot fi jucați pe calitățile lor, este chiar superfluu. Enache trebuie să facă tactica de așa natură ca finalizările eficiente să vină din alte compartimente, nemaifiind timp de… minuni ale vârfurilor, din motivele deja explicate. Vine un meci greu la Miercurea Ciuc, duminică, de 8 Martie, de la 15.00, la Csikszereda, iar cele două înfrângeri din acest an ale viitoarelor gazde atârnă greu pe grumazul unor jucători care se luptă și ei. Desigur, pentru un alt scop: salvarea de la retrogradare. Va fi astfel o confruntare de “care pe care”, între două echipe aflate la extreme. Cum numai UTA a făcut deranj imens la fața locului, iar arădenii s-au desprins, afirm că decisiv, la 9 puncte de poziția a doua, sarcina ploieștenilor va fi cu adevărat dificilă în Ardeal. Pe un teren unde s-a impus numai trupa lui Balint Laszlo, victoria celor ai lui Costel Enache va fi absolut necesarăel, pe “ lupi” îi poate înghiți „plutonul” contracandidatelor la  locul 2!

Foto: www.fcpetrolul.ro (Cristi STAVRI și www.sportpictutes.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)