De ce face UTA scandal monstru după decizia FRF de a se organiza play-off cu primele șase clasate din L2, având punctaj înjumătățit?!? Și de ce, oare, să fie „dedicație” pentru Petrolul și Rapid?!?

Dragos Trestioreanu -

De ce face UTA scandal monstru după decizia FRF de a se organiza play-off cu primele șase clasate din L2, având punctaj înjumătățit?!? Și de ce, oare, să fie „dedicație” pentru Petrolul și Rapid?!?

Miercuri, 13 mai 2020, FRF a făcut public anunțul privind modalitatea în care se va continua campionatul Ligii a II-a, deja fiind știut astfel că echipele clasate pe locurile 1-6 vor continua competiția, printr-un play-off, fiecăreia urmând a-i fi înjumătățit și, după caz, rotunjit punctajul înregistrat la momentul suspendării întrecerilor. Restul formațiilor, de la poziția a VII-a și până la XVIII-a – două trupe retrăgându-se, Daco-Getica București și Sportul Snagov – au intrat deja în vacanța de vară și nicio grupare nu mai retrogradează, la fel ca și la Liga a III-a!

Acestea sunt informațiile bine cunoscute, fiind și mult așteptate, de altfel, iar, firesc, a venit imediat și vremea comentariilor. Pro și contra hotărârii FRF, existând, ca întotdeauna, și nemulțumiți. Cea mai vocală a fost tocmai echipa de pe locul 1, înaintea ultimelor 14 etape de disputat, UTA Arad. Lider detașat, cu un avans de 11 puncte, „Bătrâna Doamnă” protestează, prin antrenorul principal al său, Balint Laszlo, pentru că, prin împărțirea punctelor la doi, avantajul inițial s-a redus la 5. Dacă ar fi vorba numai despre atât, cu siguranță că, văzându-se deja promovați, arădenii ar avea dreptate. Au muncit, au câștigat puncte, multe, și-au lăsat în urmă contracandidatele și se văd acum cu ecartul subțiat. Asta totuși numai dacă ar fi vorba exclusiv de reducerea punctelor. Însă, nu este!

Balint – un antrenor pe care l-am admirat și respectat și pe care voi continua să îl admir și respect – când amenință FRF cu Tribunalul de Arbitraj, pentru decizia de miercuri, uită ceva. O face involuntar sau nu, nu știu, fiindcă sunt vreun… mentalist. Trec, mai repede decât s-ar cuveni, totuși, peste faptul că, în postură de lider detașat și la momentul suspendării întrecerilor, și acum, după ce s-a hotărât să se joace un play-off, talentatul tehnician – pe care l-aș recomanda oricărui club care vrea să promoveze – lasă impresia că 5 puncte avans nu i-ar ajunge liderului. Pentru ce? Nici mia mult, nici mai puțin decât pentru a promova direct. Adică, ești pe locul 1, ai 5 puncte avans față de locul 2, tot promovabil direct, și de locul 3, calificant la baraj, vei beneficia de trei meciuri din cinci – câte se vor juca în total – pe teren propriu, care să-ți „compenseze” înjumătățirea punctelor, poți promova după trei succese și tot ți se pare dificil?!? Dacă da, să fiu iertat de un club de mare tradiție și de un antrenor cu adevărat înzestrat, dar ce-ar mai căuta UTA în Liga 1?!?

Nu merg până acolo, ca și directorul sportiv al Rapidului, Florin Manea, și să afirm că UTA nu ar merita chiar să acceadă în primul eșalon. Nu, nu zic asta, dar am dreptul să fiu consternat în fața vehemenței lui Balint Laszlo! Când declari că play-off-ul ar fi convenit la 17 dintre votanți, nu și celui de-al 18-lea, deși arădenii – nota bene! – s-au abținut la scrutin, înseamnă chiar că jignești oricare altă viitoare adversară. Unele care și-au dorit să joace pentru a se lupta să promoveze, dat fiind decalajul strâns dintre locurile 2 și 7. Vedeți, asta ar fi putut cere UTA la TAS: să fie declarată promovată… după un tur plus câteva etape, nu multe, pentru cele 11 puncte avans față de următoarea clasată! Dar, nicidecum să se supere peste poate că va juca în actualele condiții, după ce a și cerut, ante-factum, să joace! Dacă nu se poate să se dispute 14 etape, iar, ca să nu supere și mai mult, i s-a făcut plăcerea unui play-off cu o singură manșă, nu cu două, așa cum ar fi fost normal, nu mai era deloc cazul de proteste.

Protestează și un alt tehnician tânăr și bun, Erik Lincar. Cel care, abia revenit la Turris Oltul Turnu Măgurele de la scăpata de la retrogradare prin „îngheț”, Concordia Chiajna, acuză că echipa lui are un meci mai puțin jucat. Iar cu 3 puncte în plus, ar fi început play-off-ul pe locul 2, cu 1 punct în fața actualei clasate pe poziția secundă, CS Mioveni. Nici Lincar nu pomenește însă de avantajul că Turris va bifa trei partide acasă, față de Campionii FC Argeș Pitești, FC Petrolul Ploiești și Rapid București, cu doar câte două! De ce avantaj? Deoarece se putea și altfel, adică numai UTA, ca încă o „compensație” oferită de FRF, să aibă dreptul de a juca de trei ori pe arena cu iarbă sintetică „Motorul”! De ce nu?

Altfel, unele voci lasă a se înțelege că acest play-off cu șase echipe și punctaj înjumătățit ar fi fost cu… dedicație pentru Petrolul și Rapid. Ia să vedem dacă așa ar fi! Ambele au ultimul punctaj, 19, vor juca numai de două ori acasă, „lupii” pe „Ilie Oană”, iar „giuleștenii”, cine știe pe unde, și – chiar dacă acum sunt la doar un punct de al doilea loc promovabil și de cel care asigură calificarea la barajul de promovare în Liga 1 – vor trebui să dispute fiecare meci ca pe o finală. Un eșec, nu mai vorbesc de două, din cinci meciuri, ar coincide cu un… vis pierdut. Acela de a readuce numele de Petrolul și Rapid pe cea dintâi scenă fotbalistică a țării, din vară încolo! Și, atunci, care ar fi dedicația?!? Dacă nu s-ar fi înjumătățit punctajul, era clar că trebuiau desfășurate 10 meciuri, tur-retur, de fiecare, și cine știe ce s-ar mai fi putut întâmpla. Nu mai zic dacă se jucau 14 etape. Așa că, nu înțeleg de ce Balint este atât de supărat, câtă vreme ceea ce s-a hotărât, la FRF, din toate cele trei variante evidențiate mai sus, o avantajează cel mai mult tocmai pe UTA! Nu aș crede că ar fi vorba la mijloc de probleme de buget, știut fiind că o parte importantă din acesta e susținut și la Arad, și la Turnu Măgurele, vocile care au protestat, de către primării. De ce nu cred că ar fi astfel? Deoarece s-ar cheltui mai puțini bani cu cinci meciuri, decât cu 14, câte ar mai fost până la un final normal de sezon. Dacă, la domnul Erik Lincar mai înțeleg de ce a „murmurat”, fiind acolo, „la bătaie”, la domnul Balint Laszlo chiar nu-mi dau seama ce l-a „mânat în luptă”. Mai ales că, și în condițiile noi stabilite, îi văd echipa deja promovată! Deci, mai puține vorbe și mai multe fapte, din nou!

Foto: www.digisport.ro și www.prosport.ro