De ce la Dan Petrescu și Rúben de la Barrera s-a putut, iar la Viorel Moldovan, nu ar merge? S-a renunțat la antrenori din L1 cu o clauză mult mai mare decât a „Masculului Alfa”, din L2!

Dragos Trestioreanu -

De ce la Dan Petrescu și Rúben de la Barrera s-a putut, iar la Viorel Moldovan, nu ar merge? S-a renunțat la antrenori din L1 cu o clauză mult mai mare decât a „Masculului Alfa”, din L2!

Duminică seară, pe 29 noiembrie 2020, după eșecul de pe teren propriu din „16”-imile Cupei României al echipei pe care o patronează, CFR Cluj, mai discretul Neluțu Varga confirma, în media centrală, că l-a demis pe Dan Petrescu! Înfrângerea în fața formației CSU Poli Iași, cea care acceptase să fie… gazdă în „Gruia”, pentru a-i menaja pe „alb-vișinii” de o deplasare mai lungă înaintea penultimului joc al lor din grupele Europa League, i-a pus capac celui zis Bursucul. Seria neagră de acasă, din ultima vreme, a condus, firesc, la o despărțire de artizanul performanțelor din ultimele sezoane: trei titluri consecutive, două calificări la rând în grupele EL și victorii deloc puțin la nivel internațional. Când nu mai ai rezultate, se șterge cu buretele trecutul, oricât de grozav ar fi fost acesta. Așa s-o fi gândit Varga, așa gândesc și alți patroni, nu numai români. Drept dovadă că, de-abia ce mărturisise, într-un interviu, că va trage linie la iarnă și, dacă va mai fi nevoie, și la vară, pentru a analiza activitatea de la Viitorul a tehnicianului Rúben de la Barrera, un D’Artagnan… spaniol venit la Marea Neagră, patronul Gheorghe Hagi l-a demis pe iberic la două zile după înfrângerea la un scor de forfait suferită în fața lui Dinamo, pe arena din „Groapă”, tot în Cupa României. Nu a contat deloc că de la Barrera se afla cu echipa constănțeană pe locul 7, în ierarhia la zi a sezonului regular din Liga 1, doar cu un loc mai jos de ultima poziție din play-off, la o lungime de a șasea și trei sub a patra. Decizia rapidă a lui Hagi senior a fost rezultatul pierderii unor partide dorit a fi câștigate, de către Viitorul, precum și jocul mai tern din acest sezon al unei formații cu mult schimbată, în vară, din punctul de vedere al lotului. E adevărat că, și după declarația căpitanului Gabriel Iancu – o palidă umbră sub bagheta lui Rúben de la Barrera -, potrivit căreia i-ar fi venit să se ia de… antrenor, după jocul contra „câinilor roșii”, de parcă din cauza acestuia a jucat tot mai slab, se intuia că spaniolul are deja zilele numărate. Astăzi, luni, 30 noiembrie 2020, cei doi patroni iute la mânie și grabnic puși pe schimbări au încercat să mai pună batista pe țambal, acoperind demiterea cu… o reziliere amiabilă a contractelor, pentru a nu-i leza în amorul propriu pe Petrescu, respectiv de la Barrera. Căci așa-i pe la români, și nu numai!

Dar, dacă la CFR și Viitorul, trupe de prim eșalon și cu rezultate cu mult mai bune decât… Petrolul (locul 10 din Liga a II-a, în prezent), nu s-a jenat nimeni să dea afară antrenorii, la Ploiești se lucrează cu mănuși, încă! Iar asta chiar într-un moment în care Viorel Moldovan, alesul din vară, a „scos sabia” și a arătat-o… conducerii executive, acuzând că i-ar fi adus balast la echipă!!! Asta deși domnia sa este la Petrolul din vară, înaintea startului sezonului, așa cum fuseseră și Dan Petrescu, și Rúben de la Barrera, de altfel, ultimul neplângându-se însă, vreodată, că Gheorghe Hagi îl lăsase de la bun început fără unii jucători foarte buni! În schimb, Moldovan, care – mai acum câteva luni – se lăuda prin presă cu lotul avut sub comandă, evident și pentru că destui veniseră la sugestia domniei sale, iar pentru restul își dăduse acordul, așa cum susțin surse bine informate din anturajul conducerii găzarilor, mută „mortu’ pe Academiei”! Firește, cu gândul nedisimulat, orice s-ar zice, să fie găsit altcineva pe acolo, prin preajmă, ci nu… acuzatorul! Și scapă, cel puțin până la această oră, nepedepsit! De ce, oare?!? Pentru că, spre deosebire de colegii de breaslă ai săi, s-a calificat în optimi? Ori fiindcă, se zice, ar avea o clauză de reziliere greu de plătit? Păi, există negocieri, la fel cum au fost între Neluțu Varga și Dan Petrescu, la mijloc fiind 2.000.000 de euro, ci nu 100.000 de euro! Și cum or fi fost, poate, și între Hagi și de la Barrera, ibericul posibil să fi beneficiat de o clauză superioară, la Liga 1, celui intitulat „Masculul Alfa”, la L2.

Dacă și-o fi închipuit cineva că nu ar avea niciun rost o despărțire numai pentru ultimul meci din acest an, necontând încă un eșec sau o remiză, deși sunt cam același lucru pentru Petrolul, ar fi o gravă eroare. Fiecare punct/puncte pierdut/pierdute va conduce la o nouă piatră de moară pusă peste grumazul lui Roigé Rodríguez & Co., adăugată destulor altele de până acum! Posibil, zic și eu, să se fi apreciat că nu ar mai fi fost timp suficient pentru înlocuirea lui Viorel Moldovan, la meciul de sâmbătă, de la Slobozia, cu Unirea, dar – apropo de aceeași CFR – cu Francisc Dican, în spațiul tehnic, campioana en-titre reușea, odată, rezultate foarte bune. Astfel încât, de ce nu ar putea și în Ialomița să reușească la fel? În condițiile în care clujenii îi vor avea pe bancă, la partida cu ȚSKA Sofia, pe Costin Curelea și Mihai Bordeanu, secunzii lui Dan Petrescu, de ce i-ar fi fost rușine Petrolului cu Dican tot acolo? Refuz să cred că, fidel lui Moldovan, primul colaborator al acestuia și-ar sabota actuala echipă. Ar da un semnal cât se poate de rău lumii fotbalistice și nu cred că i-ar conveni! Amintiți-vă, vă rog, de Cătălin Munteanu din meciul de la Mioveni, imediat după ce El Fugitivo” Costel Enache o ștersese prematur de la Ploiești! Altfel, dacă va fi lăsat „Masculul Alfa” să facă așa o curățenie de iarnă așa cum a promis în prezent, asta ar însemna și alte multe achiziții, dar și… eterna scuză a lipsei timpului omogenizării. Mai bine, s-ar pune din timp un alt antrenor și, cu acest lot, va putea dovedi că „dracul” nu era așa de negru pe teren, ci… altundeva!

Foto: www.digisport și www.prosport.ro