De ce nu a câștigat CS Blejoi un meci de debut în L3 pe care l-a pornit „pe pistol”. Al treilea eșalon național este totuși altceva decât Liga A Prahova!

Dragos Trestioreanu -

De ce nu a câștigat CS Blejoi un meci de debut în L3 pe care l-a pornit „pe pistol”. Al treilea eșalon național este totuși altceva decât Liga A Prahova!

CS Blejoi a avut parte, la prima vedere, de un meci de debut absolut în Liga a III-a nu chiar foarte complicat, mai abordabil, pe șleau, Astra 2 fiind o echipă, ca orice „satelit”, de altfel, cu o componență oarecum fluctuantă și opțiune îndeosebi asupra jucătorilor tineri și foarte tineri. Unii pe care să-i pregătească, în „laboratorul” de la acest nivel, în vederea promovării treptate în echipa mare domiciliată la Giurgiu și antrenată la… Ploiești. Așa s-a și întâmplat la Blejoi, în week-end-ul trecut, când Adrian Senin, antrenorul oaspeților, nu a venit cu niciun fotbalist inclus în lotul „echipei-mame” în acest sezon, atacantul Radu Găvârliță fiind mai mult un om de… cantonamente. Singura pată de culoare a vizitatorilor, la propriu și la figurat, a fost mijlocașul central camerunez Charles Fanko, un jucător care a impresionat mai ales în prima repriză.

Blejoiul a păstrat într-o foarte mare proporție – numai rezervele Vasile Preda și Cristi Dragomir fiind disponibilizate vara aceasta – lotul care a asigurat promovarea și a adus numai doi jucători noi, Alexandru Oprea, un senior de la Flacăra Moreni, club de la care veniseră și cei menționați mai sus și la care s-a renunțat, și Rareș Dogaru, un „U 19” obligatoriu la L3, provenind de la CSO Tricolorul Breaza. Un alt echipier al divizionarei C din județul Dâmbovița, testat în cantonamentul de la Valea Doftanei, Alin Roman, nu mai figurat nici el în efectivul de la startul campionatului. De ce a procedat astfel conducerea singurei echipe prahovene aflate în competițiile organizate de FRF, în afară de FC Petrolul Ploiești? Din apreciere deosebită pentru cei care au dus greul la echipă în ultimii ani, precum Adrian Gheorghe, Claudiu Stoica, Vlad Badea, Irinel Dumitru, Cătălin Ruptureanu, Cristian Vasile, ori din admirație și pentru ceilalți care au concurat la promovare, mai mult sau mai puțin, în sezonul competițional precedent, ca Gabriel Năstase, Mădălin Ghinea, Eugen Rudaru, Dănuț Iancu, Cosmin Lambru, Valentin Ursu sau Thedor Bojoagă? S-ar părea că aceasta ar fi prima explicație plauzibilă. Dar, desigur, având în față atâtea modele negative de abordare a întrecerilor, s-a ținut cont foarte mult și de un anumit plafon al salariilor, cel exagerat de mare pentru L3 conducând, paradoxal, și la un caz în care o echipă nou-promovată, CSM Târgu Mureș, să nu se mai înscrie din… lipsă de fonduri suficiente! Iar, Blejoiul a preferat să… sufle în iaurt!

Gândind așa, deși s-ar părea că ar fi sacrificat, pe cale de consecință, alcătuirea unui lot mai puternic, conducerea Blejoiului a gândit totuși corect: mai bine mai jos în clasament, dar în viață, ci nu sucombând! Un fel de a te întinde cât ți-e plapuma, dacă nu chiar așa! Ok, atunci, dar nici să se fi crezut că ar merge cum o fi la acest nivel! A dovedit-o, de fapt, meciul cu Astra 2, pe care echipa lui Răzvan Vlad și Emil Coșieru l-a început „pe pistol”, cu un gol marcat de către letalul Lambru (minutul 4), în urma centrării lui Iancu, doi atacanți tineri și talentați, produse ale defunctului centru de copii și juniori al SC FC Petrolul, cu un penalti scos de același Iancu și ratat de… același Lambru, deși, mai bine-zis că apărat de către excelentul portar Mihai Maximilian Popa (6), fost coechipier cu ex-petrolistul Georgian Păun și care a fost remarcat la debutul de-acum un an de la Farul, împrumutat fiind de la Viitorul, și cu alte ocazii bune de a se mai înscrie. Împinsă în corzi, cum sună limbajul pugilistic, Astra 2 a ieșit de acolo, la jumătatea primei reprize, cu ajutorul lui… Rudaru, cel care a deviat în colțul din stânga al buturilor lui Adrian Gheorghe un balon șutat de un moldovean de peste Prut, Gheorghe Andronic, la cornerul inteligent executat de Sebastian Culda (22), pe linia careului mare. Și atât s-a marcat, nu numai din cauza caniculei, care a condus la scăderea forțelor gazdelor, ci și din cauza absenței unui play-maker al acestora care să ordoneze jocul, Irinel Dumitru fiind suspendat, ca și Claudiu Stoica, pentru acest meci, din cauza eliminărilor din Cupa României, de la partida cu Flacăra Moreni. Încurcat parcă de obligativitatea folosirii jucătorilor tineri impuși de FRF, antrenorul principal al Blejoiului a a făcut schimbările târziu, ba mai mult, într-un interval de timp comprimat la 13 minute le-a făcut pe toate, pierzând astfel șansa unui eventual forcing de final. Un final care i-a aparținut astfel Astrei 2, trei ocazii rarisime, în maximum 2 minute, irosite de „dracii negri” (Radu Găvârliță, căpitanul Gabriel Șerban și, respectiv, Ștefan Dobre) lăsând impresia că ei ar fi meritat să câștige meciul.

Pentru CS Blejoi urmează un joc dificil în deplasare, pe terenul CSȘ, din Alexandria, vineri, 30 august, ora 18.00, contra CSM-ului local, formație care a debutat cu un succes, 2-0 la FC Pucioasa, echipa pregătită de Romulus Ciobanu fiind egala prahovenilor, în deplasare, 2-2, la ultimul meci amical de dinaintea startului. Un eventual avantaj pentru Irinel Dumitru – care revine pe gazon, ca și Claudiu Stoica – și coechipierii săi ar fi că Alexandria a bifat miercuri, 28 august 2019, după-amiază, iar pe căldură mare, duelul din Cupa României cu o divizionară secundă din același județ, Turris Turnu Măgurele, pierdut exact cu scorul câștigător din Dâmbovița! Totuși, specialiștii acestui eșalon nu dau mari șanse oaspeților Teleormanului, cei pentru care apreciază că fiecare confruntare din L3 va fi extrem de dificilă. Rămâne astfel de văzut cum și cât va ține strategia austeră aleasă la Blejoi!

Foto: Paul MÂINEA