De ce nu a fost „1-3-4-3” o surpriză atât de Grozav(ă) pregătită Universității Cluj și lui Adrian Falub? Deoarece le-a picat mănușă „șepcilor roșii”!

Dragos Trestioreanu -

De ce nu a fost „1-3-4-3” o surpriză atât de Grozav(ă) pregătită Universității Cluj și lui Adrian Falub? Deoarece le-a picat mănușă „șepcilor roșii”!

Au trecut patru zile de la poate cel mai așteptat meci din tur al Petrolul, pentru suporterii săi, cel de la Cluj, cu „U”. Am lăsat să se mai estompeze puțin din impresia neplăcută de-atunci, pentru a diseca la rece ceera ce s-a întâmplat acolo, chiar dacă ne mai desparte mai puțin de o zi de partida următoare din campionat, cea cu Aerostar Bacău. Una deloc ușoară, în contextul actual, o să se observe lesne așa ceva.

La Cluj, fac abstracție, deocamdată, de declarațiile făcute astăzi, 27 septembrie 2018, de antrenorul principal al Petrolului, Leo Grozavu, în conferința de presă ce-a prefațat jocul de vineri, de la ora 18.00, de pe arena Ilie Oană, dar afirm că orice justificare și-ar fi găsit, apreciez că tehnicianul a riscat mult prea mult. Adică, apelând la vechiul modul tactic pe care l-a folosit și predecesorul lui, Romulus Ciobanu. Însă, una a fost să joci așa într-un meci la Alexandria sau cu Sporting Roșiori și cu totul altfel la Universitatea Cluj. Deși, riscând la fel, cu fosta Voința Turnu Măgurele și cu SC Popești Leordeni, Romică Ciobanu și-a… grăbit despărțirea de clubul găzarilor! Totuși, în acel „1-3-4-3” utilizat de Ciobanu, Petrolul avea un atacant de meserie în trioul ofensiv, pe Arnăutu, în 99%, din jocuri, să zic așa. Doar când era epuizat intervenea schimbarea, rar cu Lambru, des cu câte un coechipier de pe bancă având altă specializare în „fișa postului”. Să ataci pe „Cluj Arena” un cvartet defensiv cuprinzând și un ex-internațional de seniori, Sepsi, alături de care s-a aflat Abrudan, fotbalist cu multe meciuri la L1 în CV-ul său, să nu se supere A1 de la Petrolul dar a fost… sinucidere curată! O decizie absolut inexplicabilă în fața unei grupări din orașul de domiciliu al său și pe care a antrenat-o o dată. Nu ar fi fost astfel normal să arate, printr-o strategie la maximă siguranță, că poate fi oricând o… soluție pentru „U”, în primul eșalon, dacă se va promova? Mă îndoiesc că a pregătit acest modul înaintea confruntărilor cu Energeticianul, Chindia sau ASU Poli – pe care le-a câștigat în sistemul impus tocmai de el, adică 1-4-1-2-3 – pentru a-l folosi ca o… mare surpriză pentru clujeni! Afirm asta fiindcă nu cred că poți reveni în numai o săptămână la cel pe care s-a mizat în returul campionatului L3, după șapte etape cu cel aplicat din vară și până acum!

Înainte de duelul din Ardeal, „lupii” aveau un ecart de 4 puncte înaintea trupei lui Adrian Falub, 16 puncte față de 12, fiind la tot atâtea puncte mai jos decât liderul, Sportul Snagov, și la doar 2 de fostul șef de pluton, Academica Clinceni, perdantă neașteptat la Oradea, în fața mai modestei Luceafărul. Ratând un rezultat bun la Cluj, Petrolul a rămas imediat sub podium, fiindcă o învinsă de-a sa de la Ploiești, Pandurii Târgu Jiu, în mare formă ulterior, are o lungime în plus. Ce înseamnă asta? Că Ghinga și compania le-au rebăgat pe „șepcile roșii” în cărțile jocului pentru promovare, dar au și ratat, în cazul unei victorii în deplasare, șansa de a urca pe locul secund, la doar un punct de Snagov. S-a pierdut astfel un moment favorabil, de dragul unei găselnițe total nefericite, una care degeaba este explicată – și motivată – acum, fiind fără vreun efect palpabil.

Altfel, îmi aduc aminte că, într-un interviu ce-a făcut ceva vâlvă la vremea sa, Leo Grozavu a justificat debutul nu prea… grozav de campionat prin faptul că – vezi, Doamne! – nu s-ar fi păstrat numai vreo 2-3 echipieri din sezonul trecut, ci prea mulți! Curioasă afirmație, mai ales că, deși îi fuseseră aduși, la cerere, sau îi fuseseră și puși la dispoziție foarte mulți jucători noi, destui cu L1 în CV, Grozavu a făcut apel, în număr suficient de mare, și la… huliții utilizați în Liga a III-a! Interesant este că, dincolo de faptul că, în 7 meciuri, găzarii primiseră doar 2 goluri, iar la Cluj… 3, dintr-un total de 14 goluri marcate – cu fundașul central Cazan în postură de… golgheter, cu 3 reușite -, pe lista marcatorilor s-au înscris și tocmai unii dintre cei despre care a lăsat impresia tehnicianul că nu ar mai fi fost nevoie de ei: Arnăutu, Saim Tudor sau Nini Popescu, fiecare cu câte 2 goluri! Asta în vreme ce colegi ai lor care se laudă cu prezențe în L1 sau, mă rog, cu mai multe acolo și care au fost aduși ca fiind superiori celor din L3, Herea, Plămadă și Ghinga, de exemplu, au împreună cu două mai puțin reușite decât mai vechiul trio de mai sus! Deci, de ce ar fi trebuit să plece mai mulți de-atunci, ca să vină cei de-acum, și în plus chiar?!? Cel puțin, deocamdată, nu se justifică deloc afirmația din acel interviu!

În fine, ar mai fi multe de comentat, dar să așteptăm și viitoarele partide, cu Aerostar, de la Pitești, cu FC Argeș, și apoi „dubla” consecutivă de pe arena Ilie Oană, cu Luceafărul Oradea, respectiv CS Mioveni. Prima și a treia sunt din jumătatea de jos, pe când a doua și, respectiv, a patra au chiar echipe ce pot trage la promovare. Dacă mai mergem mult pe ideea – și astfel ne tot scuzăm, găsindu-ne alibiuri! – că-i lung campionatul și avem timp să recuperăm punctele pierdute, aiurea în opinia mea, nu vom mai ajunge însă nicăieri. Mai precis, de fapt, pe prima scenă! Deoarece către aceasta tindem, nu-i așa?

Foto: www.fcpetrolul.ro