Transparență uitată în… avionul de Turcia? Pentru prima oară, clubul FC Petrolul nu a transmis live, pe FCP TV, niciun meci amical dintr-un cantonament desfășurat în zona Antalyei! Să fi fost vorba de de bani?

Dragos Trestioreanu -

Transparență uitată în… avionul de Turcia? Pentru prima oară, clubul FC Petrolul nu a transmis live, pe FCP TV, niciun meci amical dintr-un cantonament desfășurat în zona Antalyei! Să fi fost vorba de de bani?

De când a fost înființat al… treilea FC Petrolul, în vara lui 2016, și a plecat, pentru prima oară, în Turcia, în zona Antalyei, într-un cantonament de pregătire și jocuri, iarna aceasta a venit cu o premieră: NICIUN meci amical nu a fost transmis live pe FCP TV, canalul de Youtube al clubului găzarilor! Asta deși, la fața locului, în Side și Belek, a fost prezent și operatorul videi Cristian Chircă, tandemul lui cu ofițerul de presă Ionuț Pană oferind, de fiecare dată, surprize plăcute din cantonament, mai exact cel puțin un amical, dacă nu chiar toate, fiind transmis live, spre bucuria suporterilor, deloc puțini în fiecare sezon. Excepția s-a bifat recent, culmea, tocmai când se clama dorința de transparență totală, din toate punctele de vedere. Să fi fost vorba de bani ori cumva de o eventuală teamă să nu fie descoperite oareșce secrete tactice de către apropiata gazdă din campionat, „lanterna roșie” CS Mioveni?

La Side, stațiune din zona Antalyei, cel din urmă un oraș bine cunoscut al Turciei, echipa FC Petrolul a avut parte – așa cum ni s-a transmis – de condiții de cazare, masă, pregătire și meciuri-test meritate de o echipă care a terminat anul, deși fiind nou-promovată, pe locul al șaptelea din 16 combatante ale SuperLigii. Un motiv pentru care, cel care a acoperit suma necesară deplasării merita, la rândul său, toate laudele, nepricepând astfel de ce i s-a ținut numele secret, în acest context favorabil. Cu atât mai mult, cu cât au fost aleși adversari competitivi, unul din Azerbaidjan, campionat care a dat o echipă, FK Qarabag, la care joacă și fostul petrolist Abdellah Zoubir, în grupele Europa League, iar doi din Polonia, cu o competiție bogată și financiar și valoric, ale cărei reprezentante le-au cam bătut de-au rupt pe cele din România, aflate și ele în Turcia. Implicit, dorința ca „lupii” – vechi și noi, seniori și juniori – să fi fost văzuți la începutul lui 2023 devenea absolut justificată.

Din cele pe care le știu de ceva vreme, o transmisie live de acolo, sau măcar înregistrată, nu a fost cazul nici așa, acum, este legată de achiziționarea unei cartele de internet, ale cărei prețuri diferă de la un număr de GB (gigabiți) la altul. Nu cunosc prețul vreuneia, dar din ce am auzit, așa, în trecere, nu ar fi gaură în cer cumpărarea uneia sau a mai multor. Nu cunosc cine nu o fi dat bani și de ce, e adevărat, dar de ceea ce sunt mai mult ca sigur este că – foști jurnaliști la bază – atât Pană, cât și Chircă nu au fost ei cei care s-ar fi opus unei transmisii. De ce? Fiindcă lor li se datorează toate celelalte oferite până în prezent. Profesioniști și experimentați deja în domeniu, sacrificându-se când vremea nu permitea o preluare simplă a unui meci, ci dimpotrivă, refuz să cred o repet – că din cauza lor fanii, ca și jurnaliștii locali, de ce nu?, nu au avut parte de vreun meci transmis live din Turcia. Sau, în direct, pe românește. O scriu din nou, taman când se bătea monedă pe transparență totală! Altfel, off the records, cândva, cineva îmi șoptise că fostul președinte executiv ar fi fost mai secretos și nu ar fi agreat a se dezvălui cum joacă echipa într-un meci sau mai multe. Pentru a nu se oferi date unei apropiate adversare, aceasta a fost explicația. OK, dar acum nu mai este domnia sa la club și nu s-a mai transmis ABSOLUT NIMIC, deși pe vremea lui tot mai vedeam câte unul sau câteva!

Totuși, Ionuț Pană și Cristi Chircă au făcut tot ce-au putut, acoperind cantonamentul cu fotografii și clipuri video. Drept urmare am mai aflat ce s-a întâmplat la Side, pe la antrenamente, ca și, parțial, pe la meciuri, adăugându-l și pe cel de la Belek. S-a venit și cu rezumate, dar niciodată un meci întreg. Glumind puțin, ce s-o face Nicolae Dică, abia instalat la CS Mioveni, că nu știe cum joacă viitorul adversar? Săracul! De subliniat însă că acele extrase din jocuri au fost filmate de la distanță, „din avion”, așa cum se spune ironic, dar așa cum a aflat, odată, acest gen de filmare nu este destinat suporterilor, ci EXCLUSIV staff-ului tehnic și jucătorilor, pentru analiză. Și cum meciurile amicale nu au fost transmise live, operatorul video – altfel un maestru al transmisiilor – a fost obligat să-și facă treaba cum i se cerea, nu cum… nu i se cerea! De ce s-a întâmplat astfel, ci nu în alt mod, ținând cont că au fost echipe din Superligă, prezente și ele în zonă, care au transmis pe propriile siteuri oficiale meciurile-test disputate acolo, poate vom afla cu prilejul conferinței de presă de joi, 19 ianuarie 2023. Cea care va prefața prima partidă oficială a FC Petrolul din anul în curs, de sâmbătă, 21 ianuarie, ora 17.00, de la CS Mioveni. O conferință în care, potrivit organizatorilor, va fi prezentată și noua structură de conducere a clubului găzarilor. Adică, în afară de antrenorul principal, exact oficialii care pot explica absența meciurilor de pe FCP TV, de la Side și Belek, ei fiind prezenți acolo! Voi face o analiză neexhaustivă a jocului Petrolului, totuși, dar numai grație preluării live, pe siteul său, a ultimului joc al „lupilor”, de către singura formație care i-a învins în Turcia, Pogoń Szczecin (Polonia). 

Fo to: https://www.facebook.com/official.fcpetrolul/ și www.fcpetrolul.ro