De ce nu cu toți? De ce doar fără unii?

Dragos Trestioreanu -

De ce nu cu toți? De ce doar fără unii?

Au fost scoși din lot, pentru varii motive, Teixeira, Geraldo și N’Koyi. Așa a anunțat antrenorul principal al Petrolului, Mircea Rednic. Ultimul a fost iertat, s-a vzăut deja, a fost luat la Mediaș și a și jucat câteva minute contra echipei Gaz Metan. Primii doi au rămas să se antreneze tot singuri pe „Ilie Oană”. Din culpă mai gravă? Dacă da, să se dea cărțile pe față cu totul, nu pe bucăți! Poate chiar că există motive foarte serioase ce ar scoate din calcul o reconciliere. Dar, să se spună, ca să știe toată lumea de ce așa, ci nu altfel! Să fie vorba (și) de contracte mari, (și) de vârstă? Dacă da, să se pună franc și asta! Nu mai sunt iertați Teixeira și Geraldo că au 34 de ani și sunt spre final de contract, iar N’Koyi – doar 25? OK, numai că știți vorba aceea cu valoarea, ca uleiul… Adică, indiferent de vârstă, valoarea nu se diluează, ci dimpotrivă, iese mereu la suprafață. Ori o ai, și-atunci joci până nu mai poți, ori nu o ai, iar atunci degeaba ești (mai) tânăr!

Teixeira și Geraldo au fost pedepsiți, așa s-a lăsat a se înțelege, printre altele, că și-ar fi forit să ia cartonașe galbene pentru nu juca împotriva FC Steaua SA. Cel dintâi, se zice, deoarece a stat la masă într-un mall – deci în văzul lumii! – cu patronul viitoarei adversare din campionat; cel de-al doilea – pentru că a jucat câtva timp la trupa din Ghencea! Însă, dacă ne gândim, poate că 90% din componenții fiecărui lot ar avea motive să „sară coarda” – sau să absenteze – în partidele cu fostele grupări ale lor. Și ce facem, atunci? Îi scoatem pe toți din lot?! Se spune că oricine are dreptul la o a doua șansă. În cazul lui Teixeira și Geraldo, ar însemna să arate că suspiciunile au fost gratuite. Că nu a fost nimic necurat la mijloc. Că a fost doar o coincidență. Asta fiindcă dacă un fotbalist are obieciul de a se da la o parte o face mereu, nu doar o singură dată.

Mircea Rednic a spus că, urmând a semna un contract și pentru sezonul următor, vrea un alt lot. Unul cu jucători tineri. Români și străini. Adaptabili unei situații de insolvență. Adică, acceptând salarii mai mici și având foame de rezultate. De a face performanță, mai exact. Interesant mod de gândire! Ar fi ceva nemaipomenit să faci performanță cu tineri, câtă vreme nu ești… Gică Hagi și nu ai, pe cale de consecință, spatele lui, ce i-a asigurat – și poate că i-o mai asigură – răbdarea și liniștea de a construi ceva din mai nimic! Rapidul, să dau un exemplu, se chinuie să salveze de la retrogradare mizând pe un lot multinațional, cu fotbaliști realmente de valoare. Ori cel puțin mai mult de jumătate dintre ei. Cum vor putea astfel tinerii care vor alcătui „new Petrolul, made by Rednic” să țină echipa acolo unde s-a aflat de aproape trei sezoane încoace? Nu este cumva un nonsens?

Privind clasamentul la zi, cinci dintre cele șapte echipe aparținând cluburilor ce-au solicitat intrarea în procesul de insolvență sunt plasate de la locul 12 în jos, doar Petrolul (3) și Dinamo (7) neavând emoții, acum, cu retrogradarea în Liga a II-a. Restul, Universitatea Cluj (12), FC Brașov (13), Rapid (15), CFR Cluj (17) și Oțelul (18), fie tremură, fie s-a consolat deja cu prezența, de la toamnă, în eșalonul secund. Cu amendamentul că tripla campioană națională din urbea de la malurile Someșului mai visează, de la TAS, la o decizie de recuperare a celor 24 de puncte, pierdute printr-o hotărâre a FRF. Bref, cu insolvența nu te joci. Te poate „arunca din barcă” tocmai când crezi că o păcălești cu planuri fantastice. Sau, mai bine zis, fantasmagorice. Fără să o mai lungesc, Rednic ar trebui să se înconjoare de toți jucătorii actuali din efectiv, să-i facă să joace și să câștige. Să aducă astfel banii care să facă insolvența cât de cât suportabilă. Clubul să-i plătească apoi, iar cine mai vrea să rămână să rămână, cine nu – la revedere, mulțumiri și o strângere de mână! Evident, abia apoi să se dea startul unei construcții din cărămizi noi, nu second-hand. E mai frumos, mai corect și mai productiv așa. Altfel, un colectiv dezbinat reacționează haotic, iar rezultatele sunt pe măsură. Se vede, deja!