De ce nu este prezent foarte tânărul petrolist Adrian Nicolae la turneul din Ungaria al echipei naționale de juniori „U 18” a României. În privința absențelor lui Mihai Constantinescu și Mario Bratu dintre tricolorii „U 19” s-a elucidat „misterul”!

Dragos Trestioreanu -

De ce nu este prezent foarte tânărul petrolist Adrian Nicolae la turneul din Ungaria al echipei naționale de juniori „U 18” a României. În privința absențelor lui Mihai Constantinescu și Mario Bratu dintre tricolorii „U 19” s-a elucidat „misterul”!

În urmă cu puțin timp, pe siteul Federației Române de Fotbal, au fost postate componențele a două loturi naționale de juniori, care urmau să aibă acțiuni amicale internaționale, dar – nota bene! – nu la date incluse în calendarul UEFA de pe acest an. Din punctul de vedere al divizionarei secunde Petrolul Ploiești, convocarea unui junior la „U 19” – după postare, a venit și a… doua telegramă de convocare! – și a altuia, la „U 18”, a fost, fără îndoială, un motiv de mândrie, dacă nu chiar și de laudă la adresa clubului găzarilor. Nu-i chiar ușor, din al doilea eșalon, să îți fie chemați la lot trei fotbaliști. Și-au venit și acțiunile, cu meci-test la Arad, pe noul „Francisc Neuman”, cu selecționata „U 19” a Serbiei, rezultat final: 0-0, joc la care au lipsit, deși convocați,tocmai… petroliștii Mihai Constantinescu (foto, în galben complet) și Mario Bratu (foto, în echipament albastru-galben)! Acesta din urmă fusese cel convocat după apariția pe www.frf-ro a numelor celor deja selecționați! Deci, din doi, niciunul de la Petrolul, în efectivul pentru care optase Dan Oprescu, selecționerul băieților de la „U 19”. Între timp, s-a elucidat „misterul”, să-i zic așa, în sensul că atât Constantinescu, titular devenit inamovibil de ceva vreme „între „lupi”, cât și rezerva obișnuită a sa, Bratu, nu puteau absenta din meciul important de la Chiajna, contra Concordiei, unul în care au și evoluat, de altfel. Refuzul a fost însă posibil și pentru că partida cu tinerii sârbi nu a avut loc, repet, la o dată oficială fixată de către forul conducător al fotbalului european.

În schimb, despre talentatul fundaș central Adrian Nicolae (foto sus), care a făcut rar parte din lotul de 20 trecut în raportul de joc de Petrolul, el jucând des la „U 19”, nu se aștepta să lipsească, în perioada 15-18 martie, de la turneul din Ungaria al lotului național „U 18”, pregătit de sibianul Adrian Văsâi. Asta mai ales că nu exista vreun duel oficial în acest interval de timp, iar în țara vecină, Nicolae putea fi folosit în una sau chiar în două confruntări cu echipa națională de profil a Ungariei. Care erau dispute folositoare, chiar dacă și amicale, în cariera actuală a lui. Totuși, nici el nu a ajuns, deci, în Ungaria, ca și alți doi coechipieri anunțați tot inițial, portarul titular al FC U 1948 Craiova, Robert Popa, și fundașul stâng al Dunării Călărași, Robert Sălceanu. Primul – pe motiv că echipa de club a sa trece prin momente dificile și este nevoie de prezența lui în lotul acesteia, la antrenamente, iar al doilea, a contactat… virusul Covid-19!

În schimb, despre Adrian Nicolae, siteul www.liga2.prosport.ro nu a dat nicio explicație. Iată însă cum justifică președintele executiv al Petrolului Ploiești, Costel Lazăr, absența celor doi juniori din formația „lupilor” de la echipa națională „U 19”: „Acțiunile de la cele două loturi de juniori, <<U 19>> și <<U 18>>, nu au fost obligatorii, iar asta pentru că juniorii nu au fost convocați în fereastra oficială oferită, anual, de UEFA. Au fost acțiuni  de selecție, nu unele oficiale, iar Petrolul, având joc oficial programat, a declinat convocarea lui Constantinescu și Bratu, deoarece nu avea rost să amânăm confruntarea din campionatul Ligii a doua a <<echipei mari>>, pentru selecții la loturile naționale de juniori!”. Cum Nicolae trebuia să fie plecat în perioada mai sus-menționată, este logic că nu a fost lăsat să plece, nici el, de la echipă, pentru „selecții la loturile naționale de juniori”.

Dacă, referitor la Mihai Constantinescu și Mario Bratu, decizia de a nu le permite să semneze condica de prezență la echipa națională „U 19” a fost pe deplin justificată, în privința lui Adrian Nicolae – dacă nu o fi fost și altceva la mijloc – nu prea este de înțeles. De ce? Deoarece, în general, selecționerii nu uită de astfel de refuzuri. Atunci când bifează o acțiune, chiar și neoficială, ei țin cont că atâtea alte cluburi din L1 și L2 și-au trimis totuși juniorii la loturi! Mai ales în condițiile în care nu au putut să-i convoace și pe cei care joacă la formații din străinătate. În acest context, este de urmărit dacă Nicolae va mai fi selecționat, deși normal ar fi să fie, nu de el depinzând prezența la lotul național, acum. Dar, e știută și… natura umană, în astfel de cazuri. Altfel, m-aș fi așteptat ca la România „U 18” să fi fost convocat și căpitanul Petrolului de la „U 17”, echipă care a detronat, duminică, la Brazi, liderul din campionatul de profil al Ligii Elitelor, Alin Boțogan (foto jos, în duel cu un adversar de la Viitorul Constanța). El are un feedback foarte bun, iar actualul elev al lui Gheorghe Liliac cred că ar face față cu brio chiar și în trupa lui Marius Manolache, înlocuitorul lui Victor Roșca de la „U 19”. Sper să nu-l afecteze astfel pe Alin, în viitor, decizia din cazul lui… Adi Nicolae!

Foto: www.fcpetrolul.ro