De ce scapă Balint mereu neînvins de pe „Ilie Oană”. Chiar și când o echipă antrenată de el este inferioară, ca joc, Petrolului!

Dragos Trestioreanu -

De ce scapă Balint mereu neînvins de pe „Ilie Oană”. Chiar și când o echipă antrenată de el este inferioară, ca joc, Petrolului!

L-am descoperit ca antrenor de viitor pe Balint Laszlo pe 25 aprilie 2013, la meciul decisiv de promovare în Liga a II-a, dintre Fortuna Brazi, antrenată atunci de Edward Iordănescu, și Unirea Tărlungeni, pe „Columbia”, în nocturnă. Brașovenii aveau, atunci, două șanse din trei pentru a-și netezi drumul către al doilea eșalon, însă au abordat partida curajos, nu la mica – obișnuită – ciupeală din fotbalul românesc, în astfel de situații. La ambele combatante evoluau fotbaliști cunoscuți, printre alții, Elek, Danci, Buhuș, respectiv… Iacob, portarul care s-a remarcat și cu acel prilej, Brujan sau Tatarciuc. Balint o preluase pe echipa din Tărlungeni de doi ani și a reușit, în seara aceea din aprilie, să scoată un mai puțin de așteptat 0-0, grație căruia Unirea a promovat, ulterior a 40 de sezoane de Divizia C, în eșalonul imediat superior! M-a surprins plăcut nu numai modul în care își așezase echipa pe teren, ce tactică alesese, cum o făcuse să se exprime în iarbă, ci și prin speech-ul său plin de bun simț, post-factum. Îl știam ca jucător la FC Brașov, dar remarcându-se, ulterior, tot ca fundaș tenace și la alte grupări, în CV-ul său fiind bifată și denumirea echipei care a uimit marți noapte pe „Celtic Park”, CFR Cluj!

Tenacitatea a fost calitatea care l-a caracterizat și în profesia de antrenor, alături de spiritul său de foarte bun motivator. Gyuszi, cum îi zic cei apropiați, a fost de două ori pe lista scurtă a Petrolului, în sezonul trecut. Cel puțin, așa mi-a declarat atât el, cât și agentul său, un fost petrolist, Bogdan Apostu. Însă, nu știu de ce și nici  nu am înțeles cum, o repet, a fost ales Leo Grozavu, iar apoi, continuarea cu secundul acestuia, Mugur Cornățeanu, schimbat totuși destul de repede cu Gheorghe Mulțescu. În acel răstimp, Balint Laszlo și-a văzut de treaba lui cu echipe mai modeste, construite de el, cu ajutorul lui Apostu. A dus Snagovul pe locul 1, când s-a tras cortina peste competiția L2, în 2018, iar la finele sezonului, a salvat-o de la retrogradare, fără mari probleme, pe Metaloglobus București, ce părea ca și condamnată la revenirea în L3! A făcut performanță cu fotbaliști fără o cotă foarte mare și fără meciuri multe în primul eșalon, așa cum se lăudau cluburi cu pretenții. Dar erau jucători în care avea mare încredere și care l-au urmat, de altfel, și la Snagov, și la București, și – acum – la UTA Arad, instalând-o pe „Bătrâna Doamnă”, în varianta 2019-2020, pe primul loc, cu două meciuri câștigate, șase goluri marcate și niciunul primit, în actualul campionat! Iar asta după ce a învins, acasă, cu 3-0, o trupă abia retrogradată din L1, Dunărea Călărași, și apoi o alta, la Ploiești, cu același scor, FC Petrolul, tot una dintre candidatele la promovare! Și din sezonul trecut și, evident, din cel în curs.

Formațiile antrenate de Balint Gyuszi – nu spun o noutate – nu fac spectacol, dar „țin la bătaie” cum nu se poate mai bine, se luptă și profită și de cea mai mică oportunitate pentru a scăpa neînvinse sau a câștiga. Jocul lor nu încântă ochiul pretențiosului consumator de fotbal, dar palmaresul lor – da. Nefiind un tehnician din categoria celor pentru care treningul e literă de lege, ca apariție în spațiul tehnic – parcă s-au cam înmulțit din nou, direct proporțional cu… nivelul modest al soccer-ului autohton! -, afișându-se mereu aproape cu o ținută casual, cămașa albă fiind pe primul loc, ca și în cazul actualului petrolist Flavius Stoican, de altfel, antrenorul arădenilor trăiește din plin jocul în dreptunghiul din fața băncii de rezerve. Parcă nu suporterii sunt al 12-lea jucător, cum sună un clișeu, ci însuși tehnicianul este! Așa a scos două remize, sezonul precedent, pe arena Ilie Oană, cea parcă i-ar fi deja un… porte-bonheur, tot așa a luat trei puncte, după un, e adevărat, exagerat 3-0, în dauna „lupilor”, luni seara, pe vipie și un joc inferior gazdelor! Fapt recunoscut franc de Balint însuși! Glumind, vom… scăpa de el numai dacă – și mai ales când – conducerea îl va aduce la Petrolul, ci nu va mai veni în vizită o dată sau, cine știe?, de două ori, pe sezon! Cu el pe banca formației găzarilor, poate că echipa nu va face show, dar aproape că va garanta promovarea! Dacă o va reuși Stoican, atunci ideea de mai sus se va estompa ușor-ușor. Să vedem!

Foto: www.uta-arad.ro și www.fcpetrolul.ro (Cristi STAVRI)