De ce vrea Marius Stan să fie scos, acum, Younes Hamza drept „acarul Păun”?!? – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 46)

Dragos Trestioreanu -

De ce vrea Marius Stan să fie scos, acum, Younes Hamza drept „acarul Păun”?!? – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 46)

Participanți la întâlnirea dintre reprezentanții Uniunii Suporterilor Petroliști și conducerea FC Petrolul, de dinainte de AGA a ACS Petrolul ’52, au declarat, sub acoperirea anonimatului, că președintele executiv Marius Stan ar fi anunțat, atunci, că ia în calcul propunerea către fostul internațional tunisian Younes Hamza să se întrerupă contractul semnat de acesta cu clubul găzarilor, pe 9 septembrie 2019, pentru o perioadă de doi ani!!! Se zice că, în momentul în care suporterii prezenți ar fi protestat vehement în privința acestei intenții neașteptate, Stan s-ar fi repliat și ar fi spus că va analiza totuși oportunitatea acestui demers și, mai ales, efectele dacă va fi dus până la capăt. Este de presupus că oficialul „lupilor” ar fi dorit să mai reducă din bugetul de salarii, cunoscut fiind că Hamza ar fi cel mai bine plătit din echipă, urmat la mică distanță de căpitanul Laurențiu Marinescu. În condițiile în care va veni un nou antrenor principal, normal ar fi fost să fie întrebat acesta dacă o despărțire de atacantul în vârstă de 33 de ani ar fi cu adevărat oportună pentru continuarea atacării obiectivului promovării în Liga 1, în cele 17 etape rămase de disputat în prima jumătate a anului 2020, ci nu să se ia măsuri fără știința celui votat pentru a lua loc pe banca tehnică a Petrolului, după demisionarul Flavius Stoican.

Mergând în urmă, mai pe la finele lunii august și începutul lui septembrie, atunci când se negocia asiduu venirea lui Younes la noul Petrolul, am rămas surprins, din discuțiile neoficiale purtate, că nu exista vreun entuziasm în club, cu privire la revenirea la Ploiești a nord-africanului! Destule persoane oficiale manifestau o reținere bizară. Mai pe la colțuri, chiar s-ar fi zis că, dacă nu s-ar fi implicat direct în aducerea lui Hamza la clubul al cărui partener finanțator este Veolia România, CEO Mădălin-Jorj Mihailovici, transferul nu ar fi avut deloc sorți de izbândă. Asta fiindcă, zicea zvonul, la nivel executiv și tehnic nu s-ar fi observat deloc dorință și, implicit, voință! Nu știu dacă așa o fi și fost, însă, intenția de-acum a lui Marius Stan, dezvăluită în fața reprezentanților USP – cumva ca o… testare a spiritelor? – la ședința de săptămâna trecută pare să confirme totuși zvonul de atunci. Așa cum a declarat, recent, că va demisiona și chiar dacă FC Petrolul va promova, fiind sigur însă că echipa o va face, deși cred că nici… Dumnezeu nu poate băga mâna în foc pentru așa ceva, Stan trebuie să se gândească și la faptul că Younes este… ploieștean și, dacă va fi împins, acum, spre poarta arenei Ilie Oană, va ajunge altundeva, Petrolul urmând să piardă astfel un fotbalist bun, la ideea unui președinte executiv care deja și-a anunțat plecarea! Sigur că „asul din mâneca” șefului Executivului este faptul că tunisianul nu a marcat deloc în campionat, de când a venit, trecându-se peste assist-uri și provocarea autogolului decisiv de la Târgu Jiu, cu Pandurii, ca să nu mai amintesc de reușitele din Cupa României, unica din meciul de la Galda de Jos, cu echipa locală, Industria, și prima din cel de la Cluj, cu Sănătatea. Dar, mai circulă un zvon cum că președintele ar fi intrat în vestiar, într-o zi, și l-ar fi întrebat pe Hamza, de față cu tot lotul, așa, ca pe un junior: „Tu câte goluri ai dat pentru Petrolul?”. Parcă nu aș crede să se fi întâmplat chiar astfel, cunoscându-l pe Marius Stan ca un om cu bun simț și la locul lui! Poate că ne va lămuri chiar dânsul dacă așa o fi fost sau nu, totuși.

Pe undeva, mă tot gândesc dacă nu cumva totul pornește de la bani, cunoscut fiind, nu-i așa, că banul e ochiul dracului! Poate că s-or fi pus întrebări de ce Younes are salariul X, iar alții, din lot, mai puțin. Însă, ar fi ca și cum o infirmieră de spital s-ar întreba de ce câștigă un medic chirurg mai mult decât ea! La fotbal, ca și în alte domenii, CV-ul sau studiile dictează la negocierea salariilor. Dau un exemplu: dacă Sergiu Arnăutu, care are 9 goluri marcate într-un tur întreg, plus două partide, ar fi fost internațional român, ar fi marcat pentru Petrolul în Liga 1, în 64 de meciuri, 37 de goluri, și în cupele europene ar fi semnat, în poarta fostei echipe din Premier League, Swansea, reușita decisivă, cu siguranță că ar fi avut și el salariul colegului din avangardă. Pot extinde comparația, dar cred că s-a înțeles pe deplin de ce Hamza a primit banii pe care îi merita, iar Arnăutu încă, volens-nolens, nu poate fi la același nivel al câștigurilor materiale la FC Petrolul! Pe cale de consecință, invidia – dacă o exista în lot – trebuie să fie păstrată numai în minte, ci nu să se ajungă la manifestarea ei și pe… teren! Ar fi total neproductiv atât pentru jucătorul/jucătorii în cauză, cât și mai ales pentru binele echipei! Până una-alta, au fost jucători cu salarii pe aproape de a celui căruia i s-ar fi propus, acum, ca unui „acar Păun”, întreruperea de contract și care au jucat cu mult mai mult decât el, Hamza debutând abia pe 25 septembrie 2019 la actualul Petrolul și mai lipsind câteva etape din cauza unor probleme musculare provocate de forțarea lui, meci de meci, jucători ce nu au avut nici măcar realizările lui. Chiar destui sunt. Ce-o face astfel președintele executiv? Le-o cere la toți să întrerupă contractele? Haideți să vedem!

N.B. acarul Păun expr. persoană învinuită pe nedrept de comiterea unei infracțiuni pentru acoperirea adevăraților vinovați (www.dexonline.ro)

Foto: www.fcpetrolul.ro