De la 1 mai, Veolia Energie Prahova nu mai are dreptul de a furniza energie termică în municipiul Ploiești

Daniel Dimache -

De la 1 mai, Veolia Energie Prahova nu mai are dreptul de a furniza  energie termică în municipiul Ploiești

Contractul de concesiune dintre Veolia Energie Prahova (VEP) – Municipiul Ploiești și Județul Prahova (Concedentul) expiră la data 01.05.2019, orele 24.00, iar, după această dată, operatorul nu mai are dreptul de a furniza serviciul public de alimentare cu energie termică (apă caldă și căldură).

Veolia Energie Prahova va demara acțiunile necesare în vederea predării gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică, ce a fost încredințat pe o perioadă de 15 ani (01.05.2004 – 01.05.2019) în baza contractului de concesiune încheiat cu Municipiul Ploiești și Județul Prahova la data de 29.04.2004.

După 15 ani în care compania a asigurat furnizarea de servicii de calitate pentru aproximativ 60% din locuitorii orașului, aceasta va preda gestiunea sistemului centralizat către autoritățile locale sub responsabilitatea cărora se află serviciul public.

Am fost, suntem și ne dorim să rămânem un partener pentru Ploiești. În ciuda eforturilor susținute de a ajunge la un acord pentru a continua acest contract, am constatat eșecul negocierilor. Refuzul autorităților locale de echilibrare a contractului și actualizarea sa la realitățile economice încă din 2011, a generat pierderi semnificative operatorului care a fost nevoit să finanțeze activitatea sa de zi cu zi pentru asigurarea apei calde și căldurii, pentru ploieșteni, prin împrumuturi de la compania mamă”, au declarat oficialii companiei.

În următoarea perioadă, se vor efectua toate demersurile de informare a autorităților competente cu privire la expirarea contractului și activitățile necesare pregătirii predării – primirii bunurilor ce compun sistemul. De asemenea, vor fi depuse de către actualul operator toate diligențele necesare pentru punerea în practică a preluării salariaților de către noul operator, conform contractului de concesiune.

Ne-am asumat acum 15 ani un angajament față de Ploiești pe care l-am respectat permanent cu strictețe. Prin integrarea unui proces amplu de modernizare și digitalizare, am înregistrat nivele de eficiență și performanțe tot mai mari” au continuat oficialii companiei.

Veolia Energie Prahova rămâne în contact cu autoritățile locale pentru asigurarea unei gestionări cât mai fluide a procesului de predare a gestiunii serviciului, pentru a minimiza impactul asupra celor 122.000 de locuitori ai Ploieștiului. De asemenea, până la încetarea contractului de concesiune vom continua să acționăm pe baza acelorași valori și principii de profesionalism, ca și până acum.

********************

Veolia Energie Prahova este operatorul Sistemului de alimentare cu energie termică produsă în sistem centralizat în sistem producție – transport – distribuție pentru Municipiul Ploiești în baza contractului de concesiune încheiat la data de 29.04.2004 , pentru o perioadă de 15 ani, cu Municipiul Ploiești și Județul Prahova. 

 Conform contractului de concesiune, Veolia Energie Prahova și-a asumat investiții de 25 mil EUR până la sfârșitul acestuia. La finalul anului 2018, acestea s-au ridicat deja la peste 32 de milioane de euro.

Veolia Energie Prahova are un număr de 317 angajați și gestionează Centrala Electrica de Termoficare (CET) Brazi precum și peste 130 km de rețea de agent primar și 260 de km de rețea de agent secundar. De serviciile sale, beneficiază peste 120.00 de consumatori casnici, aproximativ 60 de instituții publice (școli, spitale, grădinițe, etc.), precum și aproape 700 de agenți economici.

******************

Vom reveni cu o serie de informații și comentarii pe tema alimentării cu energie termică și apă caldă a Ploieștiului, pentru ca ploieștenii să înțeleagă exact ce li se pregătește de către autoritățile publice locale și care este miza înlăturării operatorului francez din municipiu.