De la finala cu CS Păulești, la meciul cu CS Tunari – drumul de la voință la neputință al Petrolului, în Cupa României. Plus altele…

Dragos Trestioreanu -

De la finala cu CS Păulești, la meciul cu CS Tunari – drumul de la voință la neputință al Petrolului, în Cupa României. Plus altele…

Anul trecut, la începutul verii, pe 7 iunie mai exact, pe arena Ilie Oană, se defășura finala fazei județene a ediției 2017-2018 a Cupei României, la fotbal, între campioana de-atunci a județului, ACS Petrolul 52 Ploiești, și una dintre echipele tari ale Ligii A Prahova, CS Păulești. Formație superioară valoric, Petrolul s-a impus cu 2-0, golgheterul găzarilor din acel retur, Roland Stănescu, deschizând scorul în prima repriză, iar vivacele Nini Popescu a închis tabela exact când trebuia, în mitanul secund.

În continuarea traseului lor în competiția denumită KO, „lupii” s-au descurcat, eliminând trupe de eșalon inferior, dar și de același nivel cu al lor, de Liga 3 adică. Însă, la vizita grupării  dintr-o divizie mai sus, CS Mioveni, nu au avut noroc, argeșenii eliminându-i după executarea loviturilor de departajare. Nu înainte însă ca actualul revenit la CS Blejoi, tânărul atacant Cosmin Lambru, să fi lovit transversala în plin, la un șut care, dacă ar fi fost cadrat foarte puțin mai jos, ar fi condus la o calificare certă, după prelungiri. Nu a fost să fie, dar – de atunci – fanii găzarilor au tot visat că vor vedea și o echipă de Liga 1 pe „Ilie Oană”, combătând cu favoriții lor. Toamna aceasta au crezut că-și vor vedea visul cu ochii. Însă, li s-a spulberat chiar de la prima încercare, Sebastian Ghinga și coechipierii lui capotând pe terenul unei grupări de care în al treilea eșalon a trecut și în tur, și în retur! Culmea, eșecul total neaștepat a venit după o primă repriză bună a oaspeților băieților de la CS Tunari, antrenați de fostul petrolist Ștefan Odoroabă. O primă jumătate de joc cu scor deschis încă din start, Arnăutu în minutul 2, și cu alte oportunități la fel de bune de a mai marca.

A fost suficientă totuși o ieșire mult prea relaxată de la vestiare, o eroare în lanț și un șut fericit al lui Neculai (47), ulterior căruia jucători cu minute bune de tot bifate până și pe prima scenă să cadă psihic aproape de tot! Astfel, s-a ajuns până la perioade de dominare a gazdelor, concretizate cu gol, pe final, în minutul 86, la o fază banală din careul mare al trupei de nivel superior, ca eșalon și ca lot. S-a mai pomenit că arbitrul Marius Naidin ar fi acordat ușor – dar nu există ușor sau greu, ci a fost sau nu a fost, netrebuind să i se… rupă piciorul sau cine știe ce altă parte a corpului unui fotbalist, pentru a se pune mingea pe var! – și de aceea Petrolului i s-ar fi răpit dreptul de a continua lupta în prelungiri, ci nu a fi răpusă de execuția sigură a lui Barabas, de la „11 metri”. Aș pune doar o întrebare: oare, de ce s-a ajuns până la acea fază, în care, încă amețit de un contact dur cu un adversar, Plămadă s-a ciocnit de fostul stelist Bâtfoi, când scorul era 1-1, nu 2-1, 3-1 sau 4-1 pentru echipa lui, cât ar fi trebuit să fie?

Am lăsat să analizez acest meci la rece, la foarte rece chiar, trecând cinci zile de-atunci. La cald, poți să te lași copleșit de emoții, cele care te împiedică să judeci drept, fără patimă, un duel sportiv. O să plec de la premisa că, în fotbal, poate mai ales în fotbal, nu trebuie pierdută nicio ocazie de a face rost de bani. Anul trecut s-a pierdut momentul, odată cu eliminarea din Cupa României, însă fusese totuși un parcurs bun pentru o trupă de L3. Anul acesta, una de L2 s-a făcut pur și simplu de râs, părăsind întrecerile după doar 90 de minute. În condițiile în care numericul de pe stadionul cel mare și modern din Ploiești nu este deloc cel anticipat pentru o competiție din antecamera Ligii 1, un meci în Cupa României cu o grupare de prim eșalon ar fi generat cu siguranță bani frumoși, din vânzarea de bilete. Poate și de abonamente, dacă o mai vrea cineva să ia, numărul acestora fiind și el mult sub aștepatări pentru o grupare de ligă secundă. În condițiile în care, în campionat, se ocupă un loc pe la mijlocul ierarhiei, cu circumstanța unui meci mai puțin disputat, cel contra Chindiei Târgoviște, și a eliminării timpurii din CR, Petrolul pierde fonduri. Și nu puține!

Încercând să regleze pe ultima sută de metri a lui mercato de vară erorile dintr-o campanie ce se anunța, aprioric, fabuloasă, dar nu a fost deloc așa, au apărut și deciziile bune. Cele care să mai șteargă – deși va fi totuși greu de crezut – din impresia… „țepelor” de până acum. Aducerea lui Marinescu și Ștefănescu, bine ar fi să vină și Bosoi, iar odată cu trecerea timpului, și a lui Lumu și Tamuz ar putea readuce-o, posibil, pe Petrolul în prim-planul luptei pentru promovare. Acum, nu este acolo, nemaitrebuind să se ascundă nimeni după deget! E drept, nici „U” Cluj, acum, nu este sus, dar poate reveni mâine acolo, dacă trece acasă de Luceafărul Oradea, o trupă mai de „puști”. Interesant este că în frunte se află doi outsideri, Sportul Snagov, respectiv Academica Clinceni, iar alături le stau UTA Arad, cu un final modest sezonul trecut, iar în prezent cu obiectivul… locurile 10-15, și formația fanion a Târgoviștei, Chindia, viitoarea adversară a Petrolului de pe 12 septembrie, ora 19.30, în restanța etapei actuale aflate încă în desfășurare, cea de-a cincea. Decalajul de puncte nu este chiar exagerat de mare între podium și locul 9 pe care se află acum Petrolul (cu un joc mai puțin disputat), numai că, programul care urmează este de-a dereptul infernal și în ceea ce privește valoarea adversarelor, și ca perioadă de timp de desfășurare a partidelor. Pe 8 septembrie, la Petroșani, se va oferi replica Energeticianului (locul 6, înaintea meciului din această rundă, cu FC Argeș, de la Pitești, de marți, 4 septembrie), peste doar patru zile vine Chindia la Ploiești, iar peste alte patru sau cinci va sosi pe arena Ilie Oană echipa ASU Politehnica Timișoara (locul 10, cu același număr de puncte ca și „lupii”, dar și un meci în plus bifat față de cei din urmă), cea mai bine clasată grupare din urbea de pe malurile Begăi. Apoi, va veni rândul celui care se anticipa că va fi marele derbi al turului: „U” Cluj – Petrolul! Aproape că – deși știți marota cu… campionatul e lung – s-ar putea decide în aceste etape viitorul „galben-albaștrilor” ca protagoniști autorizați ai asaltului către Liga 1. Mai multe puncte – șanse de promovare; mai puține, cvasi-ieșire prematură din cărțile accederii în eșalonul imediat mai sus.

Dacă avându-l pe Marinescu la pupitru și pe Lumu în avanposturi se va schimba ceva în jocul fără sare și piper de până acum, atunci Petrolul va fi cel pe care și-l doresc fanii, cărora li s-a oferit și satisfacția numelui de… Petrolul Ploiești în actele de la FRF. Adică exact una dintre mărci, pentru că CIS-ul rămâne cel al ACS Petrolul 52, de care unii tot vor să… scape, dar nu au cum! Cu siguranță că și contribuția lui Ștefănescu și, depinde din ce zi, a lui Tamuz ar putea schimba situația mai gri din prezent. Nimeni nu te împiedică a visa! Să visezi și că dinspre spațiul tehnic vor înceta sudalmele slobozite de parcă am fi într-un… eșalon inferior județean, că de pe bancă se vor dicta schimbările care se cuvin, nu care… convin, că – mai ales – primul „11” va fi cel mai bun din acel moment, ci nu unul care să încerce a… resuscita fotbaliști „apropiați” de staff!

Altfel, campania de „scăpare” de unii dintre jucători continuă! După Sobrinho, a „făcut pași” – ar fi culmea s-o facă și… Tamuz! – și Acosta, a plecat împrumut Lambru, se aude că se va întâmpla la fel și cu alți doi „U 21”, Rus și Nica, continuă „lupta de convingere” a lui Prunescu să se dea plecat, dar pare-se că fără sorți de izbândă, fostul căpitan stând ferm pe poziții. Urmează a se vedea dacă mai apare ceva pe ultimii metri de mercato autohton. Cert este că există impresia că achizițiile au fost bifate mai mult după „afinități”, decât după valorea actuală, nimeni nezicând că CV-urile nu erau OK, dar forma trebuia să fie criteriul numărul unu. Iar în ceea ce privește plecările, se dă senzația că seamănă mai mult a… aruncări disperate peste bord! Aș spune că ar fi momentul propice ca societatea care finanțează echipa și-și leagă numele ombilical de al acesteia din urmă ar trebui să-și impună ferm punctul de vedere. Așa cum se întâmplă peste tot, de fapt. Mai precis, cine dă banul acela dă tonul la muzică. Iar asta trebuie până nu va fi prea târziu. Degeaba ești perceput ca priceput la fotbal, iar altul nu, dacă nu ai rezultatele dorite și, în special, cele așteptate! Veolia România ai cuvântul, căci deții pe deplin acest drept!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)