De la „piatra” aruncată de către un anonim de la Turris, la „muntele” apărut peste noapte! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 26)

Dragos Trestioreanu -

De la „piatra” aruncată de către un anonim de la Turris, la „muntele” apărut peste noapte! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 26)

Imediat după meciul dintre Sportul Snagov și Turris Oltul Turnu Măgurele, desfășurat la arena… „Daco-Getica”, din cartierul bucureștean Colentina, pe terenul unei echipe ce-a fost retrasă, în acest tur, din campionatul Ligii a II-a, de către patronul său, masonul Ilie Ciuclea, antrenorul oaspeților, fost al… formației gazdelor stadionului, ex-stelistul Marius Baciu, s-a trezit săltat de mascații de la Departamentul de Investigații și Acțiuni Speciale (DIAS)! Băgat într-o cameră pentru discuții preliminare, a fost condus, apoi, la dubă, pentru a merge să fie anchetat. Cam după trei ceasuri de întrebări ale procurorilor, potrivit lui Baciu a fost vorba numai despre o simplă speculație că ar fi trebuit să răspundă în calitate de membru al unei rețele de pariuri clandestine, care sar ocupa cu trucarea de meciuri! Nu pentru așa ceva trebuia să apară fostul căpitan al Stelei în fața anchetatorilor, ci – a specificat cel acuzat – din cauza unei reclamații a unui părinte de junior de la academia la care activa și Marius Baciu, în „Colentina”. O reclamație potrivit căreia antrenorul ar fi cerut o sumă de bani pentru a-l favoriza pe fiul respectivei persoane.

Ei bine, așa ceva va rămâne de anchetat, neavându-se însă legătură cu întrecerile din Liga a II-a. Cu această competiție are legătură totuși o declarație dată ulterior ridicării lui Baciu de cei de la DIAS. Astfel, un fotbalist de la Turris Oltul Turneu Măgurele, antrenat de cel anchetat, a pomenit despre, pasămite, o implicare materială a conducerii Petrolului în direcția motivării Sportului Snagov, la partida de miercuri de pe „Daco-Getica”! Și, de la o „piatră” aruncată dinspre Turnu Măgurele de către un anonim, căci – firește – autorul declarației o fi cerut să i se păstreze sub tăcere numele, dar nu i-a fost și teamă să facă public o afirmație cu siguranță neacoperită de dovezi irefutabile, ci învârtindu-se în zona lui… „știe toată lumea că Petrolul o premiază pe Snagov” sau „am auzit că Petrolul acordă prime unei echipe pentru a se opune unei contracandidate la promovare”, a crescut, peste noapte, ditamai „muntele”!

Aflați în „cauză”, să zic așa, dar fără a fi dorit vreunul dintre ei, Vivi Răchită, într-o calitate onorifică la Sportul Snagov, după spusele-i, și Marius Stan, președintele executiv al FC Petrolul Ploiești, au răspuns… ecoului „pietrei” aruncate de către mai sus-amintitul anonim jucător de la Turris. Ambii au negat vreo implicare de natura celei despre care a pomenit acuzatorul anonim cu privire la meciul dintre ilfoveni și teleormăneni. Acum, stând strâmb și judecând drept, de ce ar fi cheltuit conducerea găzarilor bani pe prime oferite unei grupări despre care – nu-i niciun secret – se știe că numai un miracol o poate conduce la o victorie sau o remiză, chiar și dacă ar juca pe „pârloaga” de la Ghermănești? Cum să motivezi o trupă formată din ce s-a putut aduna de pe ici, de pe colo și ai cărei fotbaliști aproape cert nici nu mai visează că se vor salva? Și de ce ar fi motivat-o conducerea Petrolului pe Sportul Snagov, la confruntarea de pe teren neutru cu o formație care pare deja ieșită din lupta pentru unul dintre locurile care asigură promovarea directă în Liga 1? De fapt, însuși Răchită și-a pus aproximativ același întrebări, chestionat de siteul www.realitateasportiva.net.

Logic, aș zice că Petrolul tocmai că nu ar fi avut de ce să motiveze Snagovul pentru a o bate pe Turris, câtă vreme, peste o săptămână, urma să-i ofere acesteia replica pe recondiționata arenă din Turnu Măgurele. Adică, ce? Petroliștii i-ar fi vrut învinși pe viitorii adversari din restanță, pentru ca aceștia să devină și mai motivați la meciul direct?!? Avea vreun rost? Niciunul! Mai degrabă, declarația anonimului de la Turnu Măgurele a vrut să „arunce în aer”, ante-factum, atmosfera de la duelul cu pricina, arătând cu degetul spre ce metode ar folosi conducerea vizitatorilor de pe 20 noiembrie 2019. Mai mult ca sigur că, deși afirmația celui de la Turnu Măgurele este imposibil să aibă vreo acoperire în fapte probate, cuvintele sale au avut rolul de a ridica, volens-nolens, un „munte” de suspiciuni, nedrepte zic eu, la adresa staff-ului executiv al Petrolului, iar asta într-un moment în care „lupii”au revenit pe podium și lupta de menținere sau ajungere acolo, sus, este mai încinsă decât oricând. Vor urma și alte acuze de acest fel, de-acum înainte, iar țintele vor fi exclusiv echipele care au argumente ferme de a duce cu succes lupta de pe culmile ierarhiei. Căci, așa-i fotbalul de la noi, cu multe condamnări dintr-o parte și din alta, cu văzutul paiului, nicidecum al bârnei, cu moartea caprei vecinului, cu gălăgie etc., dar și cu mai puțin… fotbal!

Foto: www.digisport.ro și www.fcpetrolul.ro