De-o fi una, de-o fi două la Târgu Jiu, Asesoftul musai să ajungă în finală!

Dragos Trestioreanu -

De-o fi una, de-o fi două la Târgu Jiu, Asesoftul musai să ajungă în finală!

Astăzi, 6 mai 2015, și – dacă va mai fi nevoie – mâine, 7 mai, campioana en-titre a baschetului masculin autohton, CSU Asesoft Ploiești oferă replica, la Târgu Jiu, unei alte merituoase participante în cupele europene, Energia. După „dubla” din semifinala play-off-ului LNBM desfășurată în sala Olimpia, Cătălin Burlacu și coechipierii lui conduc cu un parțial de 2-0, adjudecându-și ambele dispute de miercurea și, respectiv, joia trecute. Implicit, „alb-albaștrii” mai au nevoie doar de un singur succes pentru a combate cu trofeul pe masă, cel mai probabil în compania formației BC Mureș Târgu Mureș, care o conduce, tot cu 2-0, după prima serie de două partide, pe Steaua EximBank CSM București. Cu precizarea că ardelenii s-au impus în Sala polivalentă Ioan Kunst-Ghermănescu, din capitala țării!

Cu Marius Runkauskas și Jermaine Jonte Flowers în formă maximă, cu supriza plăcută Christopher Cooper (foto, la minge, urmărit de Lamont Mack și Louis Darby jr.; www.sportaction.ro, Cătălin SOARE) Williams, „double-double”, joia trecută, cu Energia, și începând să puncteze fie la fel, fie chiar mai mult decât mai productivul contracandidat al postului de centru, Ivan Zigeranovic, cel din urmă continuând să fie competitiv sub panouri, cu Burlacu și Szijarto Levente mereu utili atunci când se apelează la serviciile lor, cu Michalis Pelekanos în revenire de formă, cu Stefan Pot, de la care se aștepată să elimine numărul posesiilor pierdute fără sens și să păstreze numai acțiunile apreciate, ca și cu ceilalți componenți ai lotului de 12, Asesoftul are șanse de a termina semifinala încă de azi. Nu va fi însă ușor, Energia abordând meciul al treilea din postura fiarei rănite și încercând să profite de avantajul terenului propriu și suportul moral al fanilor locali, încântați de prestația din acest sezon a favoriților. Trupă grea, cu străini foarte buni, dar și cu români de luat în seamă, cea a cipirotului Antonis Constantinides – foarte nervos pe parcursul meciului al doilea de la Ploiești, când a primit două faulturi tehnice pentru un gest nesportiv, urmat de proteste vehemente la adresa arbitrilor, din cauza cărora a și fost eliminat! – reprezintă, clar, o nucă tare. De văzut astfel din câte încercări o va… sparge Asesoftul.

Confruntările de astăzi și mâine, evident dacă va mai fi cazul și de cea de pe 7 mai, vor debuta, de fiecare dată, de la ora 17.30 și vor fi preluate în direct de către primul canal al postului de televiziune DigiSport. Arbitrii delegați să conducă al treilea joc sunt Marius Ciulin (Constanța), Alin Mircea Faur (Timișoara) și Bertalan Istvan (Cluj). În calitate comisar FRB, pentru meciul al treilea, a fost desemnat bucureșteanul Mircea Martiș. A fost desemnat și trioul pentru disputa de mâine, dacă va mai fi nevoie de un duel, evident. Astfel, confruntarea dintre ocupanta locului al treilea din ierarhia Final Four-ului FIBA EuroChallenge Cup și cea a poziției a 94-a din „Top 100 – cele mai bune echipe din Europa”, alcătuit de www.eurobasket.com, o premieră absolută această clasare pentru o grupare din România, este încredințată lui Laurențiu Grigoraș (Buzău), Ciprian Stoica (Sibiu) și Sorin Drugău (Brașov). Ei ar urma să fie supervizați de comisarul FRB clujean Viorel Constantinescu. Tot azi și, eventual, mâine, de fiecare dată de la ora 19.15 și tot „live” pe „DigiSport 1”, BC Mureș și Steaua EximBank CSM vor combate în cealaltă semifinală a play-off-ului LNBM.