De unde e primul prahovean căruia i-a fost montată brăţară electronică de monitorizare

Redactia -

De unde e primul prahovean căruia i-a fost montată brăţară electronică de monitorizare

La data de 14 ianuarie a.c., în jurul orei 18.00, polițiștii din cadrul Secției Rurale Cocorăștii Colț, fost sesizați de către o femeie de 59 de ani, cu privire la faptul că a fost lovită de fiul său, în curtea locuinței, de pe raza comunei Șirna.

În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au identificat atât apelanta și pe soțul acesteia, dar și pe fiul lor, un bărbat de 36 de ani.

Din primele verificări, a reieșit faptul că între cei trei a avut loc un conflict, în urma căruia bărbatul de 36 de ani ar fi devenit agresiv și i-ar fi lovit pe părinții săi.

În cauză, a fost întocmit formularul de evaluare a riscului, rezultând faptul că  există risc iminent, sens în care a fost emis ordin de protecție provizoriu, fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronică.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și violență în familie.

Reamintim că, din luna ianuarie 2024, 20 de județe au intrat în etapa a doua de implementare a Sistemului Electronic de Monitorizare Electronică.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie a.c. Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcțional în județele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea.

 

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor.