De Ziua lor, cadou neașteptat, dar și deosebit de gustat, pentru copiii de la Petrolul „U 16”! Conducerea clubului a decis să le acorde o primă de calificare între primele opt echipe de profil din țară, urmată de o alta, de la turneul final al Ligii Elitelor, însă nu numai!

Dragos Trestioreanu -

De Ziua lor, cadou neașteptat, dar și deosebit de gustat, pentru copiii de la Petrolul „U 16”! Conducerea clubului a decis să le acorde o primă de calificare între primele opt echipe de profil din țară, urmată de o alta, de la turneul final al Ligii Elitelor, însă nu numai!

Săptămâna trecută, vineri, 28 mai 2021, pe fosta arenă Conpet, din Strejnicu, pe un teren desfundat, sub o ploaie mocănească, reamintesc că juniorii „U 16” de la Petrolul Ploiești au provocat marea surpriză a fazei eliminatorii (optimile) a Ligii Elitelor, câștigând cu scorul de 3-0 meciul cu Dinamo București, o formație cotată drept favorită a confruntării! Drept urmare, Andrei Jercălău și coechipierii lui (foto sus) s-au calificat la turneul final pentru juniorii născuți în anul 2005! Este prima performanță cu adevărat de lăudat a academiei de profil a ACS Petrolul ’52 Ploiești, o performanță care se dorește a fi urmată de o alta și mai mare, în „Final Four”, la care adversarele tinerilor ploieșteni vor fi Academica Clinceni, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc și Liceul cu Profil Sportiv Banatul Timișoara. Federația Română de Fotbal a stabilit gazda turneului final care se va desfășura în zilele de 5 și 6 iunie, la Buzău, pe terenul liceului cu profil sportiv din municipiul de reședință al județului vecin de la Est. Vineri, pe 4 iunie, la ședința tehnică, se vor trage la sorți cele două semifinale de sâmbătă, 5 iunie, câștigătoarele acestora urmând a juca a doua zi, duminică, 6 iunie, cu trofeul pe masă.

Ca o apreciere deosebită pentru prestația din grupa preliminară, patru victorii și o remiză, 12-3 la golaveraj, și succesul la un scor de forfait în fața lui Dinamo, conducerea Petrolului le-a acordat băieților de la „U 16”, antrenați de Laurențiu Tureac, ca un cadou de Ziua lor, o sumă de bani, ca o primă obișnuită mai ales pe la echipele de seniori! O primă urmată de o alta pentru accederea la turneul final! Pentru reușita băieților de a fi între primele opt echipe de profil din țară și, apoi, de a ajunge la turneul final, a meritat a se face acest efort financiar, evident din dorința de a li se arăta cât sunt de bine văzuți la club. Mai mult, se mai aude și că inițiativa respectivă ar putea conduce și la o mai mare surpriză, în sensul că o posibilă victorie în semifinale și, ulterior, în finală, ar fi onorată cu promovarea celor mai buni juniori „U 16” la lotul echipei de seniori din Liga a II-a! Ținând cont că puștii vin și dau probe, de mici, la Petrolul, atrași de acest brand vechi de aproape 100 de ani, ci nu gândindu-se la banii din contracte pe care i-ar putea încasa cândva, a ajunge de timpuri la „echipa mare”, așa cum este numită cea de seniori, ar fi un cadou imens. Asigurându-se din timp acomodarea cu antrenamentele conduse de către noul tehnician principal Nicolae Constantin și căpătându-se astfel experiență prin lucrul alături de cei care o au deja, această decizie îi va bucura pe copii mai mult decât orice recompensă materială, la urma-urmei! Numai cine nu vrea sau are alte interese nu recunoaște, acum, că instalarea lui Costel Lazăr ca președinte executiv la Petrolul Ploiești nu a fost urmată de decizii inspirate luate în favoarea academiei de copii și juniori, ale căror rezultate deja se văd deja, sperându-se să fie culese și cele dintâi roade, de ce nu?, în ultima zi a săptămânii în curs.

În altă ordine de idei, luni, 31 mai, profesorul Tureac a primit încă o veste bună, mai precis revenirea la antrenamente, după o pauză de nu mai puțin de șase luni, a unuia dintre titularii săi din sezonul trecut al campionatului de juniori „U 15”, mijlocașul de bandă dreaptă Theodor Andrei (foto, la mijloc și jos), născut pe 27 februarie 2005. Acesta a avut un ghinion formidabil, accidentându-se serios, în noiembrie 2020, la un meci-școală susținut de „U 16” cu actuala „U 15”! Mai exact, Andrei și-a fracturat clavicula, în același loc ca și atunci când era de o vârstă mai mică. Din fericire pentru el, medicii nu i-au recomandat o intervenție chirurgicală, traumatizantă pentru un copil, nici atunci, nici anul trecut, ci numai, în primele patru luni de după ultima accidentare, purtarea unei orteze. Adică, un fel de ham care i-a ținut strâns umărul și clavicula. După două luni, i-a fost scoasă orteza, urmând recuperarea necesară. Iar, de ieri, cum scriam mai sus, Theodor a revenit lângă coechipierii săi, alături de care a fost încă de pe vremea când a fost selecționat de Laurențiu Tureac. El nu va fi în lot, desigur, la turneul final de la Buzău, dar va deveni o soluție, din nou, din sezonul viitor, odată ce va deveni apt de joc 100%.

Foto: www.fcpetrolul.ro și arhiva personală Theodor Andrei