Debut cu meciuri lungi în optimile EURO. Țara Galilor a câștigat derbiul… Brexit! Polonia și Portugalia o însoțesc în sferturi

Dragos Trestioreanu -

Debut cu meciuri lungi în optimile EURO. Țara Galilor a câștigat derbiul… Brexit! Polonia și Portugalia o însoțesc în sferturi

Prima dintre cele trei zile alocate desfășurării meciurilor din optimile turneului final al Campionatului European din Franța a fost una în care echipele naționale calificate mai departe din grupe s-au impus cu dificultate. Mai întâi, Polonia și Elveția au avut nevoie de prelungiri și lovituri de departajare, Țara Galilor s-a impus după un autogol, mai spre finalul timpului regulamentar de joc, iar Portugalia și Croația au fost și ele aproape de… loteria penaltiurilor. Au fost însă partide în care miza și-a pus prea mult amprenta, astfel încât duelurile au fost lipsite de spectacol, doar un anumit suspans mai trezind suporterii, cu precădere în cea dintâi și, respectiv, ultima confruntare a zilei.

Polonia a avut o primă repriză favorabilă, în care, după ce Arkadiusz Milik a irosit două bune oportunități de gol, prima chiar în secunda 24, la o mare eroare în defenisva Elveției, fotbalistul cu nume aproape imposibil de pronunțat, Jakub Blaszczykowski, a finalizat, în minutul 39, un contraatac-școală, dându-i „urechi” portarului Yann Sommer, de la 10 metri, din dreapta. Dar numai atât au concretizat polonezii pe plan ofensiv, prilej pentru adversarii din Țara Cantoanelor să spere la egalare. Una pe care au și reușit-o, însă destul de târziu, atunci când Xherdan Shaqiri (82) a bifat poate cea care va fi cea mai frumoasă reușită de la EURO 2016: „foarfecă”, de la 16 metri, bară-gol! Timpul regulamentar s-a terminat cu scorul de 1-1 (1-0), prelungirile au fost „albe”, iar la loviturile de departajare a fost suficient ca noua achiziție a Arsenalului din Londra, elvețianul născut la Basel din părinți kosovari, Granit Xhaka, să execute lamentabil de la punctul cu var, la vreun metru de bara din dreapta porții lui Lukasz Fabianski, pentru ca Polonia să acceadă în sferturi. Asta după ce toți jucătorii aleși de selecționerul Adam Nawalka au transformat: 6-5 (1-0; 1-1).

În derbiul… Brexit, deși superioară valoric, dovedind și pe gazon acest avantaj, Țara Galilor a avut nevoie de 75 de minute și de un… autogol ilar al nord-irlandezului Gareth McAuley – cel care a deviat în proprie poartă o centrare în forță a tizului Gareth Bale – pentru a merge mai departe. Un meci fără sare și piper, în urma căruia s-a calificat totuși echipa mai bună. În faza autogolului, Aaron Ramsey i-a pasat inteligent vedetei de la Real Madrid, iar atacantul Hal Robson-Kanu a avut meritul de a-l fi presat pe McAuley cât să greșească impardonabil. Se părea, altfel, că și acest joc se îndrepta spre prelungiri.

Dacă nu a fost vorba de extra-time la Țara Galilor versus Irlanda de Nord, a fost, în schimb, la disputa de la Lens, dintre Portugalia și Croația. Alt duel nespectaculos, dar salvat de-un final de prelungiri aproape senzațional. De subliniat că, vreme de nu mai puțin de 115 minute, niciuna dintre combatante nu a tras nici măcar un șut pe spațiul porții adverse!!! Ocazii au mai fost, de o parte și de alta, mai multe fiind cele ale croaților. Dacă, în partida câștigată contra Spaniei, în grupă, Croația s-a bazat pe contraatac și i-a ieșit, posesia aparținându-le ibericilor, de data aceasta situația s-a schimbat, est-europenii dominând și… pierzând după un contraatac-fulger, care a decis calificarea! În minutul 116, la o centrare de pe dreapta, deviată, Ivan Perișic – care s-a afișat, acum, cu… pătrățele alb-roșii pe o jumătate a capului – a trimis în bara de la colțul scurt al buturilor lui Rui Patricio, goal-keeper-ul lusitan atingând puțin balonul. Aflați sub impresia acelei ratări, croații le-au permis, imediat, portughezilor să iasă rapid din apărare și, după un schimb frumos de pase între Renato Sanches și Nani, și-a intrat în rol, în sfârșit, și Cristiano Ronaldo, al cărui șut în cross, de la 8 metri, lateral dreapta, a fost respins printr-un reflex excepțional de Danijel Subașic, dar numai până la Ricardo Quaresma (foto; www.gsp.ro), cel care a împins mingea, cu capul, din apropiere, în poarta goală! Era minutul 117 și a reușit astfel și trupa lui Fernando Santos să bifeze o reluare cadrată!!! Una și bună, cât o calificare în optimi, însă! Selecționer experimentat, cel al Portugaliei a făcut, în repriza secundă, o mutare care a mai schimbat din aspectul jocului mai neplăcut ochiului practicat de băieții lui. A renunțat la defensivul Andre Gomes (22 de ani) și l-a trimis pe teren pe talentatul „afro” Renato Sanches (18 ani), un foarte interesant play-maker! Cu bune, și cu rele, debutantul a contribuit la faza care a decis calificarea. Iată că există și selecționeri care au avut curaj nu numai să includă în lot fotbaliști la vârsta junioratului, ci să-i și trimită pe teren în partide cu mare încărcătură psihică. Lui Fernando Santos i-a ieșit de minune acest risc!

Portugalia va juca în primul sfert de finală de la Euro contra Poloniei, iar Țara Galilor își așteaptă adversara din această fază a competiției, mai fiind de disputat încă cinci meciuri din optimi, duminică (3) și luni (2).