Debut echilibrat la EURO: trei victorii la limită și o remiză obținută în ceasul al 12-lea!

Dragos Trestioreanu -

Dacă „veteranul” Valeri Berezutski, căpitanul echipei naționale a Rusiei, nu ar fi egalat-o, în penultimul minut de prelungiri, al doilea dictat de arbitrul italian Nicola Rizzoli, pe Anglia, sâmbătă, 11 iunie 2016, am fi avut două zile de EURO, primele ale acestei competiții, cu patru victorii obținute la diferență de doar un singur gol! Franța a trecut de România, vineri, 10 iunie, în primul meci de la turneul final, cu scorul de 2-1 (0-0), cel al succesului venind în minutul 89, grație unei realizări fantastice a lui Dimitri Payet, iar sâmbătă, în afara remizei de pe Stade Velodrome, din Marseille, în partida vedetă a zilei, 1-1 (0-0), golul englezilor fiind reușit de tânărul mijlocaș al lui Tottenham Hotspur, Eric Dier, dintr-o frumoasă lovitură liberă, Elveția a dispus, cu 1-0 (1-0), de Albania, în grupa echipei naționale a noastre, reușita lui Fabian Schaer fiind consemnată încă din minutul 5, la greșeala portarului Bersat Berisha (foto; www.jurnalsportiv.ro), iar Țara Galilor, de Slovacia, scor: 2-1 (1-0), Gareth Bale (10) modificând primul tabela, Ondrej Duda egalând la prima atingere de balon a sa (61), golul victoriei fiind opera unui jucător din liga secundă din Albion, Hal Robson-Kanu (81), de la Reading.

În primul meci de sâmbătă, de la Lens, de pe Stade Bollaert, după ce elvețienii au deschis rapid scorul, căpitanul Albaniei, Lorik Cana, a fost eliminat pentru cumul de cartonașe, în minutul 36, meciul părând, apoi, floare la ureche pentru jucătorii din Țara Cantoanelor, cei care au și ratat, de altfel, foarte mult. Dar adversarii, debutanți la un turneu final de campionat european, puteau egala, dacă li s-ar fi dat cuvenita lovitură de pedeapsă din minutul 78, când echipierul lui Juventus Torino, Stephan Lichsteiner, l-a jenat în careul mare pe Ermir Lenjani, însă centralul spaniol Carlos Velasco Carballo nu a văzut nimic neregulamentar (!!!), sau dacă, abia intrat pe teren, Shkelzen Gashi (87) nu s-ar fi pripit, singur în fața porții adverse, prilejuindu-i lui Yann Sommer, goal-keeper-ul Borussiei Moenchengladbach, o intervenție de senzație. Partida a doua din prima zi a week-end-ului a fost dominată de echipa națională a Slovaciei, dar câștigată de cea în alcătuirea căreia intră doar două vedete mari și late: Gareth Bale, de la Real Madrid, și Aaron Ramsey, de la Arsenal Londra. Primul l-a păcălit, la o lovitură liberă, pe Matuș Kozacik, portarul Viktoriei Plzen, cel care a încasat nu mai puțin de cinci goluri de la… Petrolul, în dubla manșă din turul al III-lea preliminar din Europa League, în vara anului 2014! Iar al doilea i-a pasat din cădere, involuntar, lui Robson-Kanu, la golul victoriei galezilor. Astfel, staruri precum Marek Hamșik, de la SSC Napoli, sau Martin Șkrtel, de la Liverpool, au trebuit să iasă, de pe Nouveaux Stade Bordeaux, având capetele plecate. În sfârșit, prefațată de o luptă violentă de stradă între grupuri de fani ruși și englezi, soldată cu mulți răniți, dintre care un fan al lui Wayne Rooney & Co. se zbate între viață și moarte, disputa dintre trupele antrenate de Roy Hodgson și, respectiv, Leonid Slutsky i-a avut la cârmă pe jucătorii din Albion, însă adversarii acestora nu au cedat niciun moment și au avut noroc tocmai atunci când nu se mai credea în egalare.

Cât le privește pe viitoarele oponente ale României, Elveția (miercuri, 15 iunie), și Albania (duminică, 19 iunie), dacă selecționerul Vladimir Petkovic a fost diplomat, declarând că tricolorii noștri sunt favoriții întâlnirii de pe „Parc des Princes”, în schimb, italianul de pe banca ultimului adversar al nostru, Gianni de Biasi, a fost mai… războinic, declarând că echipa sa își va vinde scump pielea, pe Parc Olympique Lyonniase, contra lui Vlad Chiricheș și compania!