Debut en-fanfare pentru Gigi Mulţescu, cu primul succes al Petrolului din 2012 şi spectacol total în repriza secundă!

Redactia -

După cum se desfăşurase prima repriză a altui meci capital pentru SC FC Petrolul, cel de sâmbătă, 31 martie 2012, cu FC Braşov, de pe „Ilie Oană”, una cu doar o singură ocazie de gol a „lupilor” şi nu mai puţin de patru oportunităţi bune ale oaspeţilor, dintre care două rezolvate cu mare clasă de către debutantul bielorus Hamutovski, parcă nimic nu prevestea ce avea să se întâmple în partea a doua a jocului. Tunisianul Hamza (minutul 17) şutase în portughezul Felgueiras, în urma unei pase excelente a marocanului Zerka, iar brazilianul Dias trimisese puţin peste buturi, la pasa înapoi a lui Buga, în faza imediat următoare. Apoi, până la pauză, acelaşi Buga (31) a plasat balonul din unghi închis, de pe stânga, însă Hamutovski a deviat în corner, cu piciorul drept, iar argentinianul Distefano (35) a executat o lovitură liberă de la 25 de metri, uşor lateral, peste transversală. Ultima ocazie din cel dintâi mitan a avut-o maceodneanul Ilijoski, care a recepţionat, pe linia careului mare, un balon la care camerunezul Bikana sărise în contratimp, însă goal-keeper-ul Petrolului a avut o paradă senzaţională, blocându-şi adversarul la 10 metri de buturile sale. Astfel, s-a mers la cabine fără ca tabela să fie modificată, emoţiile persistând în inimile celor 7.000 de petrolişti din tribune şi peluze, micuţa galerie braşoveană de-abia auzindu-se în „vulcanul” din interior.

La pauză, noul antrenor al Petrolului, Gheorghe Mulţescu, a făcut o mutare ce avea să se dovedească decisivă: l-a scos pe sârbul Stoijimirovic, care mai mult a stricat,jocul, şi l-a băgat pe Negru, cel aflat, în ultima vreme, într-un conflict deschis cu actualul (numai) manager general, Vivi Răchită. Negru a prins o zi mare, el dând semnalul unei ofensive de neoprit a „lupilor”. La 10 minute de la reluare, Hamza şi-a răzbunat, ca şi la meciul contra Chiajnei, ratările şi – bine deschis, pe dreapta, în careu, de Opriţa (foto, devansându-l pe Nuno Viveiros; www.gsp.ro) – a înscris după un şut la colţul lung, de la 15 metri. Cu 7 minute mai devreme, acelaşi Hamza nu nimerise ţinta, la o acţiune iniţiată de play-maker-ul Petrolului, francezul Boudjemaa, continuată inspirat de Negru. Descătuşaţi de spargerea gheţii, ploieştenii au pus presiune pe buturile lui Felgueiras, care s-a recunoscut învins, ulterior, când – la o centrare de manual, de pe stânga, a lui Opriţa – mingea a fost trimisă în plasă de marocanul Zerka, pentru 2-0. Avea să fie rezultatul final, deşi petroliştii ar fi putut mări ecartul, în câteva rânduri, braşovenii nemaipericlitând deloc poarta lui Hamutovski. Asta în vreme Marius Şumudică nu mai prididea scoţând jucători defensivi de pe gazon şi trimiţând atacanţi, care să i se alăture lui Ilijoski. A fost însă în van. Petrolul a făcut spectacol, Felgueiras s-a  mai opus unui şut al lui Hamza, aflat în mare formă, tunisianul fiind săgeata lui Boudjemaa şi Opriţa, în minutul 64. Apoi, Hamza a trecut în rol de servant pentru Zerka (78), dar capul acestuia din urmă a direcţionat obiectul de joc, de la 7 metri, lateral, peste bara orizontală. După numai 60 de secunde, a venit şi cea mai mare oportunitate din mitanul secund, acelaşi inimos Zerka deschizându-l pe kenyanul Osiako, care a rămas singur cu Felgueiras, la 13 metri, însă a şutat în blocajul lusitanului. Petroliştii au terminat meciul sus, cum se spune în limbaj fotbalistic, Boudjemaa punându-i cu mâna, parcă, un balon compatriotului Mustivar, în primul minut de prelungiri, fostul căpitan al Petrolului şutând şi el în Felgueiras, de la 6 metri, din unghi ceva mai închis. Partida s-a încheiat cu o victorie binemeritată a Petrolului, Gigi Mulţescu debutând cu dreptul şi fiind aplaudat la… intrarea în sala de conferinţe de presă! Interesant este că pe TEREN, de-a lungul întâlnirii, au fost nu mai puţin de 19 fotbalişti străini, dintre cei 28 câţi au folosit cei doi antrenori. Petrolul a  avut 10, iar Braşovul – 9.  Dar căpitanii au fost cu toţii români, oaspeţii – pe Munteanu, în vreme ce gazdele, pe Opriţa şi, după înlocuirea acestuia, pe Negru. Altfel, ca un element de cancan, pe uriaşul banner de la peluza I, numele primarului Andrei Volosevici a fost acoperit de o reclamă a unui dintre sponsorii Petrolului. De ce, oare?

SC FC PETROLUL: Hamutovski 8 – B. Străuţ 6.5, Melinte 7, Bikana 6, Ben Djemia 6.5 – Mustivar 7 – Opriţa 8 (cpt; 68 – Osiako 6.5), Boudjemaa 7.5, Stojimirovic 5.5 (46 – V. Negru 7.5), Hamza 8 – Zerka 7.5 (89 – Linares). Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

FC BRAŞOV: Felgueiras 6.5 – Ciupe 5 (81 – Hadnagy), Majernik 5, Cr. Munteanu (cpt) 5, Cr. Ionescu 5.5 – Velayos 5 (60 – Pedro Moutinho 5) – Nuno Viveiros 5, Davide Dias 6.5, Distefano 6 – Ilijoski 6, Buga 5 (58 – Udoji 4.5). Antrenor: Marius Şumudică.

Au arbitrat: Cătălin Popa 7.5 (Piteşti) – Sebastian Gheorghe 7 (Suceava) şi Sebastian Stoianof 7 (Constanţa).

Observatori: Claudiu Popa, pentru joc, şi Dan Lăzărescu, pentru arbitraj (ambii din Bucureşti).

Cartonaşe galbene: Cr. Munteanu (19), Mustivar (55), Melinte (64), Hamutovski (85), Distefano (86), Cr. Ionescu (90+2).