Fără (încă) Papp, „lupii” au avut parte de „papa” mult și bun: 3 puncte mari luate Sibiului! Înaintea ultimei părți infernale de sezon regular, Petrolul se va întări și cu mijlocașul ofensiv brazilian Jefferson Nogueira Junior, fost jucător și al lui Marius Șumudică!

Dragos Trestioreanu -

Fără (încă) Papp, „lupii” au avut parte de „papa” mult și bun: 3 puncte mari luate Sibiului! Înaintea ultimei părți infernale de sezon regular, Petrolul se va întări și cu mijlocașul ofensiv brazilian Jefferson Nogueira Junior, fost jucător și al lui Marius Șumudică!

Florin Pârvu a debutat foarte bine la FC Petrolul Ploiești și în SuperLigă, luni seară, succesul cu 2-0 (2-0) obținut în dauna echipei concitadinului Marius Măldărășanu, antrenorul principal al partenerei de întrecere din cel dintâi eșalon Hermannstadt Sibiu, neputând fi contestat de absolut nimeni și de nimic. Evident, mai ales că, timp de nu mai puțin de 39 de minute, ultimele ale reprizei secunde a partidei, au fost disputate cu un… „lup” mai puțin pe teren. Culmea, chiar „Omul Meciului”, mai precis atacantul nigerian Christian Irobiso, eliminat din nou! De data aceasta însă, absolut nemeritat, ușurința acordării celui de-al doilea cartonaș fiind absolut regretabilă, dacă nu cumva și condamnabilă!

Pârvu, la debut, nu s-a dedat la modificări mari, la startul confruntării, față de finul lui, Nae Constantin. Iar la final de joc, spre deosebire de alți colegi de breaslă, nu a acuzat conducerea tehnică anterioară, așa cum se mai poartă, ci dimpotrivă, el a lăudat-o pentru modul în care a găsit echipa. Nici ca modul nu a schimbat fostul tehnician de la Henan, mergând în defensivă pe un 1-5-3-2 și contrapunând sibienilor, în ofensivă, clasicul deja 1-3-4-3. A decis corect de a-l pune pe bulgarul Pashov în linia de trei fundași centrali, alături de Meijers și Mathaus, și de a-l așeza tot pe bancă pe mai nou-venitul Achim. Adică, la fel cum procedase și predecesorul său, după duelul de la Mioveni. Față de Nae Constantin, Florin a avut un atu mare, mai exact recăpătarea dreptului de joc al lui Jair, care a terminat cele trei etape de suspendare primite în urma ultimului meci de anul trecut.

După Irobiso, brazilianul a fost al doilea cel mai bun jucător al Petrolului și al disputei. Ba chiar, de ce nu?, putea împărți, ex-aequo, cu africanul titulatura de „MVP” al partidei. Asta deoarece a jucat mai mult decât acela care s-a lăudat cu un assist (15) și cu golul desprinderii (45). Dar, și-a lăsat și echipa în inferioritate, după „expulzarea” din minutul 56. Acest premiu neoficial îl putea primi nu numai pentru inteligenta-i reușită, din prima, la pasa celui care avea să fie eliminat, ulterior. Celor doi l-aș adăuga și pe Budescu, care a dat peste cap „ceasul biologic”, zburdând pe un teren (încă) „de județ” și dirijând ca în zilele lui cele mai bune construcția. Cornerul de gol, să-i zic așa, centrare șutată, din stânga, pe bara a doua, atacată cu har și eficiență de către mereu parcă risipitorul Irobiso, este deja marcă înregistrată a lui Budi!

La spartul târgului de iarnă al jucătorilor care erau sub contract sau liberi, FC Petrolul a prezentat un stoper nou. Unul cu un CV excelent, bașca, bifate destule meciuri la echipa națională a României. Văzut, la derbiul încă echipei sale din acel moment, CSU Craiova, contra CFR-ului, stând singur și trist, într-o parte neocupată a arenei Ion Oblemenco, peste numai două zile Paul Papp s-a teleportat la Ploiești, pe un alt stadion frumos, chiar dacă mai mic ca dimensiuni, ” Ilie Oană”. Anticipez că, neavând de ce să schimbe modulul cu trei fundași centrali, Papp îl va scoate din schemă pe Pashov, dar Florin Pârvu va câștiga astfel un back-up corespunzător pentru finalul de sezon de regular. Unul care se anunță, am mai scris-o, de-a dreptul incendiar.

Însă, chiar înainte de succesul meritat obținut în fața lui Petrișor Petrescu & Co., suporterii găzarilor au mai primit o veste bună: sosirea la sfârșitul săptămânii a unui mijlocaș ofensiv brazilian experimentat, fost și jucător, la recenta retrasa din prima ligă a Turciei, din motivele deja-știute, din prima ligă a Turciei, Gaziantep FK. Care a fost singura formație din afara Portugaliei la care mai evoluase jucătorul cariocas, antrenat la FK Gaziantep și de Marius Șumudică. Cu o cotă de 700.000 de euro, după ce a avut, anul trecut, în mai, un maximum de 1,2 milioane de euro, Jefferson Nogueira Junior se anunță, și el, un transfer bun pentru FC Petrolul. Deși anumite probleme medicale, pe care se zice că le-a depășit deja, l-au determinat să-și ofere un stop competițional, în a doua parte a anului trecut. Mijlocaș central de picior drept, s-ar părea că Jefferson, atunci când va fi 100% apt de joc, va face parte dintr-un cvartet ce va avea în margini doi tineri, Borța, respectiv Țicu, iar în centru, pe experimentații brazilieni mai sus-precizați. Situație în care japonezul Seto ar deveni prima rezervă a postului. Din nou o alternativă excelentă pentru Pârvu, ba chiar mai bună decât cea dintâi din defensivă, mai sus-amintitul Pashov. 

Cu trei puncte în plus în ierarhie, ajungând la 33, și din nou pe poziția a șaptea, „lupii” și-au asigurat… papa bun și mult la „masa” cu ardelenii! Aproape iar de ultimul loc din zona de play-off, ocupat de Sepsi Sfântu Gheorghe – doar remiză ieri, acasă, 2-2 (1-2), cu acești chiriași perpetui de la „Ilie Oană”, y compris fotbaliștii de la Chindia Târgoviște -, dar și în așteptarea deciziei CD în privința meciului întrerupt cu FCU 1948 Craiova, fotbaliștii de la Petrolul visează iarăși. Totuși, sâmbătă, 18 februarie 2023, de la ora 20.00, vine rândul primului meci din seria de foc de patru. Contra Farului, pe terenul acesteia de la Ovidiu, va fi greu de tot fără Irobiso. Dar se speră că înlocuitorul lui, mai tânărul Moldoveanu, se va dovedi necruțător cu foștii săi coechipieri din localitatea de la malul mării și a Siutghiolului. Pierzând două puncte la FC Voluntari, cu siguranță că liderul SuperLigii se va lupta din plin să evite un alt pas greșit. Însă, asta nu înseamnă că Petrolul va merge aproape de Constanța ca mielul la tăiere. Dimpotrivă, la cum a abordat partida cu Hermannstadt, o grupare parcă tot mai greu de a se impune, după ce a făcut rost de bani, sunt convins că Pârvu nu va renunța cu totul la jocul deschis, plăcut ochiului, de ieri, de teama trioului letal: Mazilu-Munteanu-Alibec. Cine se blochează ala Ovidiu și speră scape „cu autobaza” va fi în pericol mare să reediteze „pelicula horror” de la… Botoșani!

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.digisport.ro