Debutul Petrolului ’52, pe „Ilie Oană”, în Liga a IV-a – o poveste de spus nepoților

Dragos Trestioreanu -

Debutul Petrolului ’52, pe „Ilie Oană”, în Liga a IV-a – o poveste de spus nepoților

După liveul oferit suporterilor Petrolului de pretutindeni – pe canalul Youtube al unui jurnalist ploieștean, Cristi Chircă, printr-o colaborare a unei echipe bine sudate, care va crește, și ea, de la meci la meci, ca și fotbaliștii echipați în galben și albastru! -, nu mai rămâne de scris decât o… poveste. O poveste despre cum s-a ajuns aici. Adică, în al patrulea eșalon (Liga A Prahova), la peste 6.000 de fani fantastici în tribunele și peluzele arenei Ilie Oană, la cozile interminabile de la casele de bilete ale stadionului, începând cu ora 17.00, la coregrafia senzațională a Peluzei Latină, ultrașii de acolo ținând lecții de istorie de o originalitate remarcabilă etc. Nu am văzut, parcă niciodată, atâtea bannere, stegulețe, totul într-o coregrafie fără cusur (foto, în text; Facebook), la care a percutat și peluza galeriei, la un moment dat. Dar „meciul” l-a câștigat detașat Peluza 2! Cu atâta pasiune revărsată de jur-împrejur, băieții lui Tavi Grigore, Nae Constantin și Gică Liliac s-au simțit în largul lor, fiind împinși de la spate – așa cum vor toți fotbaliștii, de altfel – de un public așa cum se vede mai ales în cupele continentale sau pe marile arene din țările occidentale. Peste 6.000 de plătitori la acest meci, peste 700 de abonamente cumpărate deja – asta înseamnă să iubești Petrolul până la infinit!

Iar dacă a fost un super-show dincolo de spațiul de joc, nu putea să nu fie și pe gazon. Petrolul a început în forță, AS Tufeni-Băicoi sperând să proftie printr-un contraatac norocos și era chiar s-o și facă, dar portarul Marinică a rezolvat faza, însă cu unele emoții. Numai 12 minute i-au trebuit căpitanului play-maker Claudiu Tudor (foto sus, pe semicercul din fața careului; www.sportpictures.eu) pentru a înscrie senzațional pe noul „Ilie Oană” – șut în vinclul drept, de la 22 de metri. Asta după ce o mai făcuse în aceeași manieră pe vechiul stadion, într-un FC Ploiești – SC FC Petrolul, derbi local din eșalonul secund, în care majoritatea petroliștilor au fost fanii… celei dintâi echipe! După doar 240 de secunde, Decebal Nae a demonstrat că, dacă a fost golgheter la CS Păulești, ține morțiș să fie și la Petrolul ’52! Un șut în cross, din careul mare, de nebarat pentru portarul Tufeniului, Tibi Ionescu, revenit din Belgia pentru a se reapuca de… fotbal. Apoi, cum știa că mai are doar două meciuri de bifat în trupa găzarilor, unul fiind cu adversara de sâmbătă, iar celălalt – derbiul de la CS Blejoi, de marți, Alexandru Puchea și-a zis că nu se face să nu marcheze și el. A făcut-o în genul lui Nae, cross spre bara dreapta, cea care i-a împins, apoi, mingea în plasă, expediată din „16 metri”. A fost scorul de la pauză, 3-0, dar putea fi mai bine decât atât, dar și – e drept – 3-1, Marinică având mare noroc la un șut în diagonală, din suprafața de pedeapsă, al lui Anghel.

Petrolul 52 coregrafie cu AS Tufeni, P2, FacebookLa reluare, când se încinseseră deja și becurile de la nocturnă, ultrașii au oferit un sincron fabulos al torțelor roșii, peluza 2 umplându-se și de fum în culorile petroliștilor – galben și albastru! Și la astfel de scenariu, trebuia un răspuns pe măsură din iarbă. L-a dat, înainte de a ieși de pe teren, căpitanul-regizor Claudiu Tudor, cu un șut de mare fotbalist, de pe la 28 metri, balonul trăsnind transversala. Cum Tavi Grigore, bun strateg, le dăduse drumul la „copii” pe teren, unul dintre ei, cu tupeu pozitiv, a șutat perfect din afara careului și a dus scorul la 4-0! Nu trecuseră nici 120 de secunde de când intrase în joc (74), și junele debutant Tiberiu Nițescu își pusese deja candidatura la un post de viitor de titular! Reușita rapidă l-a motivat, oferind ulterior un sfert de oră de parcă ar fi evoluat de un sezon în echipă, ci nu de… prima oară. S-a terminat cu scorul de pe tabelă din minutul 76, dar AS Tufeni – care a avut un jucător care merită observat în continuare, fundașul central și căpitanul Ionuț Brașoveanu (26 de ani) – putea să înscrie golul de onoare, atunci când masivul Brebenel l-a deschis pe culoar pe Theodor Bojoagă, însă fiul unui fost portar al Petrolului, scăpat singur spre buturile lui Marinică, dintr-un ofsaid nesemnalizat de asistentul Emil Mateescu, a trimis pe lângă portar, dar și pe lângă bara verticala din dreapta acestuia. Ar fi fost totuși cam mult, deoarece – conștientizând inferioritatea-i valorică și acuzând și presiunea imensă a publicului – Tufeniul a băgat… autobaza pe „Ilie Oană”!

Arbitrajul centralului Laurețiu Piciu a fost perfect, ca și semnalizările Mădălinei Crăciun, al cărei nume va rămâne în istorie drept prima femeie ce-a oficiat pe noul stadion. E drept că și celălalt asistent, Emil Mateescu, a avut o prestație bună, dar a rămas și bila neagră de la faza cu Bojoagă.

Om cu om, fotbaliștii folosiți de Grigore, Constantin și Liliac au evoluat astfel: Marinică – a avut două faze periculoase, una rezolvată mai cu emoții, iar la alta a avut noroc; Olaru – o surpriză foarte plăcută pentru un junior… fundaș central de meserie, reprofilat ca fundaș dreapta; Micu – experimentat și adevărat turn de control și dirijor al defensivei, păcat că se va întoarce la Petrolistul Boldești, după meciul de la Blejoi; Crăciun – fizic excelent pentru postul său, o ieșire inspirată din ariergardă spre avangardă, nespeculată însă de către un coechipier cu o pasă, însă și puțin cam lent; Catană – foarte ofensiv, a urcat mult, a centrat bine, dar trebuie dublat perfect atunci când atacă; Puchea – o singură „definiție”: fotbalist pentru care ar trebui ca suporterii să se așeze în fața fiecărei… bariere de la „Ilie Oană” și să nu-l lase să plece înapoi la Boldești; Butufei – tehnic, inteligent, muncitor, subordonat tactic fără să crâcnească, iar când va fi la 100% fizic va duce ideal 90 de minute; Tudor – play-maker pefect, spectaculos, cerebral, cu mare experineță, gleznă fină și realizator spectaculos; Dumitrescu – mijlocaș de bandă de mare viitor, viteză, demarcări în careu, pase bune, știe să țină de minge, o altă surpriză foarte plăcută, confirmând jocul din meciul de la Păulești; Nae – omul care aduce golul, orice ar fi, fiind genul care, glumind, dintr-o singură ocazie, dă… două goluri; Gheorghe – o extremă aproape clasică, sigur pe el, la fel de insistent pe ambele laturi ale terenului, un dram de viteză în plus dacă ar avea, ar fi fost OK; Jipa – vârf iute, cu talie, ambițios, luptător, cel care, când se va întâlni și cu golul, va fi back-up-ul perfect pentru cel pe care l-a înlocuit; Vintilă – cam egoist și parcă neintrat prea bine în joc, dar cu calități fizice bune; Nițescu – „cloul” serii, gol la debut și faze lucrate apoi cu finețe, o foarte mare speranță; Ursu – s-a văzut mai puțin, dar va mai primi șanse. De subliniat că, pe bancă, s-au aflat numai tineri fotbaliști. Cei pe care îi vom mai vedea sau revedea în meciurile care urmează. Primul prilej – derbiul cu CS Blejoi, din deplasare, echipa locală fiind lider după două etape, cu maximum de puncte și un golaveraj impresionant: 13-2! Petrolul ’52 are patru, a marcat de cinci ori și a primit doar un singur gol. Un succes la Blejoi ar putea însă a o duce însă pe prima treaptă a podiumului!

Caseta tehnică

PETROLUL ’52: Marinică 6.5 – Olaru 7, Micu 7, Al. Crăciun 7, R. Catană 7 – Puchea 7.5 – Vl. Butufei 7 (68 – Ad. Vintilă 6), Cl. Tudor (cpt) 8.5 (79 – Ursu) – I. Dumitrescu 7 (74 – Nițescu 8), D. Nae 7.5 (58 – M. Jipa 6.5), Dr. Gheorghe 7. Antrenori: Octavian Grigore (principal), Nicolae Constantin (secund) și Gheorghe Liliac (cu portarii).

AS TUFENI: T. Ionescu 5.5 – Al. Ștefan 5, Bălănică 5.5, Brașoveanu (cpt) 7, Isacov 6 (90 – Dincă) – Condrea 5.5 (86 – Epurescu) – B. Anghel 6, Bojoagă 6.5 – Comnoiu 6, Brebenel 5.5 (58 – A. Oae 5), M. Mocanu 5.5 (78 – R. Vasile). Antrenor: Costin Plăvache.

Au arbitrat: Laurențiu Piciu 7 – Emil Mateescu 6 (ambii din Ploiești) și Mădălina Crăciun 7 (Negoiești).

Observator AJF: Ciprian Geambazu (Bușteni).

Cartonaș galben: Bojoagă (53).