Decăderea – sau, chiar, tragediile – fotbalului local din ediția 2020-2021: fără vreo promovare și o… retrogradare a unei echipe care stă mai mult la Ploiești decât la Giurgiu!

Dragos Trestioreanu -

Decăderea – sau, chiar, tragediile – fotbalului local din ediția 2020-2021: fără vreo promovare și o… retrogradare a unei echipe care stă mai mult la Ploiești decât la Giurgiu!

Aș include eșecul incredibil de duminică după-amiază, scor: 1-4 (1-1), al echipei (foto sus, în dreapta) fostului internațional Daniel Chiriță, cunoscuta pe plan local Petrolul 95 Ploiești, în fața formației CSM Oltenița, la capitolul „tragedii”! De ce? Fiindcă, indiferent dacă o grupare, cea din județul Călărași în cazul de față, bifase deja 18 meciuri oficiale în campionatul Ligii a III-a, Seria a V-a, cea a prahovenelor, iar Petrolul 95 se apucase de… fotbal mai prin aprilie, având parte astfel și de jocuri cu mult mai puține, succesul ploieștenilor din turul finalei fazei de menținere/retrogradare în/din L3, 3-0 la Oltenița, oferea cvasi-credința că accederea băieților care evoluează acasă pe terenul din spatele „Olimpiei” era rezolvată. Cum, nici în sportul rege, sau mai ales în acesta, nu trebuie să zici hop până nu ai sărit, adversarii de la Strejnicu ai „galbenilor” – culori… ghinioniste în sezonul 2020-2021 pentru trupele prahovene! – au revenit de la scorul general de 0-4, băieții lui „Chiru” deschizând scorul, și au câștigat cu 4-1, finalmente, marcând astfel de trei ori în repriza secundă și, implicit, cu un gol mai mult în deplasare, decât o făcuseră oaspeții lor din urbea de la malul Dunării!!! Astfel, CSM Oltenița va continua în Liga a III-a și în anul competițional următor, iar Petrolul 95 va mai încerca, pentru a treia oară la rând, să ajungă în același eșalon. Dacă se va disputa însă întregul sezon, ca și înainte de pandemie, atunci poate că va fi la fel de greu ca și în prima ediție când a încercat să câștige campionatul Ligii A Prahova și nu a reușit!

Tot la același capitol aș mai înscrie alte două echipe locale, una din L2, iar alta, din L3. Una este, desigur, Petrolul Ploiești, iar cealaltă – CS Blejoi (foto la mijloc text, în stânga, în echipament albastru). Pornite la drum cu scopul promovării (Petrolul), măcar din a treia încercare, ca și… Petrolul 95, păstrând evident proporțiile, respectiv cu scopul de a se clasa cât mai bine în ierarhia finală (CS Blejoi), unul dintre primele două locuri la finalul sezonului putând aduce în calificarea semifinalei de promovare în a doua divizie, ambele prahovene au clacat într-o manieră aproape de neconceput! „Lupii” au ratat accederea în play-off, având parte, pe 8 mai 2021, numai de o palidă consolare, mai exact cea dintâi poziție în clasamentul play-out-ului. Ceea ce nu se mai întâmplase în precedentele sezoane de eșalon secund și conducând la retragerea din postura de partener finanțator a Veoliei România, rămasă numai ca sponsor, bugetul găzarilor reducându-se semnificativ, pe cale de consecință! Nici Blejoiul nu a făcut mare „brânză”, reușind – vorba vine! – „performanța” ca, după 23 de puncte la finalul turului Seriei a V-a din Liga a III-a, să termine campionatul cu… 27! Din păcate, și cu primul loc deasupra căruia s-a tras linia calificatelor în semifinale! De pe locul 2, la numai trei lungimi sub liderul Corona Brasov și la șase deasupra AS SR (poziția a treia), din același municipiu, la sfârșitul celei dintâi jumătății a sezonului, s-a terminat campionatul pe un loc care unora li s-ar părea foarte bun, al treilea, însă asta numai dacă nu ar fi știut bilanțul din tur! În retur, a bătut la Blejoi și cine a vrut, și cine nu a vrut, inclusiv AS SR, care a sărit deasupra, pe locul 2! Nici Astra 2, gazdă la Ploiești pe „Columbia”, nu a fost mai brează, căzând din „buza” podiumului, la final de tur, spre locurile de mai jos din ierarhie, la sfârșitul sezonului. Numai gruparea din Plopeni, CSO, ar putea fi inclusă, cu îngăduință totuși, la capitolul „revelație”, în aceeași serie a V-a, ca și CS Blejoi și Astra 2.

La nerealizările despre care am scris mai sus, cea mai dură, de departe, a fost cea a unei echipe obișnuite cândva cu titluri și trofee. Stând mai mult la Ploiești, decât la Giurgiu, fiind asimilată astfel Prahovei, Astra – formația lui Ioan Niculae, departe de aceasta din motivele bine cunoscute – a retrogradat total neașteptat, după ce, la un moment dat, era inclusă în grupul echipelor cu șanse chiar la play-off-ul Ligii 1! Dar, un final-horror de play-out i-a condus pe Valerică Găman & Co. spre eșalonul secund! Ba chiar – se mai speculează – și către o eventuală desființare! Asta dacă nu cumva, decizia FRF de a-i scoate pe cei de la UTA Arad pentru dare de mită acum vreo trei sau patru ani ar putea însemna… colacul de salvare al „dracilor negri”. Una peste alta, Astra – de la Giurgiu-Ploiești! – a întregit tabloul decăderii fotbalului prahovean, altădată plin de echipe în cele trei eșaloane superioare și cu formații infinit mai bune decât cele ale multor AJF-uri din țară. Despre finala Cupei României, desfășurată sâmbătă, 7 mai, pe arena Ilie Oană, nu mai scriu nimic, pentru a nu mai răsuci, încă o dată, cuțitul în rana… unei Astre care a avut la un moment dat, în prelungiri, un scor favorabil!

Nu știu ce se poate întâmpla, dar – ulterior dispariției voleiului, baschetului și a handbalului – parcă asistăm la ceva ireal în ceea ce privește sportul de echipă local, la nivel de seniori! Este nevoie și de juniori, și de copii, și de sport de masă, absolut de acord, dar fără trupe de seniori Prahova nu ar deveni altceva decât o „pârloagă” ce-a acoperit „gazonul verde” de altădată! Cine va reuși să oprească decăderea fotbalului local, dar și a tragediilor din acest sezon al sportului rege? Bașca, a celor din disciplinele de echipă la care am avut multiple campioane sau participante la cupele europene? E în stare cineva de ceva sau se va transforma Prahova, din punctul de vedere al sportului, într-un județ total… arid?

Foto: Youtube SportOnline, www.fcpetrolul.ro, Facebook CS Blejoi și www.digisport.ro