Declaraţie în Parlament Mircea Roşca: “Cât timp PNL se află la guvernare, va fi păstrată cota unică”

Redactia -

Declaraţie în Parlament Mircea Roşca: “Cât timp PNL se află la guvernare, va fi păstrată cota unică”

“Domnule preşedinte de şedinţă,

Domnilor colegi,

Cei care în ultima săptămână au încercat să acrediteze ideea creşterii cotei unice, dezinformând şi manipulând opinia publică, sunt ori inconştienţi, ori din prea multă demagogie şi dorinţă de afirmare publică, pot fi catalogaţi drept subminatori ai acestei ţări.

Ca vechi liberal, vă pot spune că Partidul Naţional Liberal nu va abdica de la această teză economică şi acesta va fi şi mandatul pe care miniştrii liberali din Guvernul USL îl vor promova în întâlnirile cu reprezentanţii FMI.

În anul 2005, când a fost introdusă cota unică de 16%, cei care apar azi să-i ia apărarea, şi mă refer în principal la colegii de la PDL, în frunte cu fostul premier Emil Boc, nu erau atât de convinşi de beneficiile ei pentru ecomomie, pentru mediul de afaceri sau pentru nivelul de trai al populaţiei. Ca atare, imediat după ce au preluat guvernarea, în anul 2009, au introdus impozitul forfetar, care s-a dovedit un cancer pentru sectorul IMM-urilor prin modul grosier în care a fost aplicat, iar apoi ştim cu toţii ce a urmat în anul 2010… o nouă avalanşă de măsuri dezastruoase pentru populaţie şi noi frâne puse în calea relansării economice, prin creşterea TVA, scăderea veniturilor bugetarilor, etc.

Din acest motiv, colegii noştri nu pot fi credibili…

Un tablou succint a ceea ce a reprezentat cota unică pentru economia României poate fi creionat plecând de la rezultatele concrete înregistrate în ultimii ani: fiscalizarea unei părţi importante a economiei, noi locuri de muncă, descurajarea agenţilor economici în a căuta soluţii de evitare a impozitelor, uşurarea poverii fiscale, un mediu economic mai atractiv pentru investitori, etc.

Cred că nimeni din actualul Guvern nu îşi poate asuma o altă direcţie decât cea a păstrării cotei unice de impozitare. Cu atât mai mult cu cât este şi un semnal de seriozitate, de predictibilitate pe care îl dăm investitorilor, fie ei români sau străini, potenţiali sau reali.

Pentru noi, liberalii, menţinerea cotei unice nu a fost şi nu va fi un subiect de negociat cu partenerii de guvernare sau cei internaţionali. Pentru următorii ani, cel puţin până în 2016, cât timp PNL se află la guvernare, va exista şi garanţia că va fi păstrată cota unică.

Nu este vorba de critici aduse FMI-ului sau guvernului, este doar un apel la consecvenţă şi profesionalism din partea celor ce mă aştept să fie solidari în actul de guvernare. Câtă vreme ne aflăm sub stricta monitorizare a partenerilor financiari internaţionali, şi nu din vina noastră, a celor ce guvernăm azi România, ne aflăm în această situaţie, trebuie să dăm adevărate bătălii prin care să-i convingem că deciziile luate ne vor relansa economia şi nu vor adânci deficitul.

Modul în care gestionăm situaţia depinde însă şi de jocul antiguvernare pe care îl fac cei din opoziţie sau din alte medii ostile. Cred că este cazul ca aceste voci să se abţină, mai ales pe problematici sensibile cum este cea de faţă. Spaţiul fiscal în care suntem constrânşi să ne mişcăm astăzi este de fapt rezultatul guvernării falimentare dintre anii 2009-2011, când s-a reuşit contra-performanţa de a ne împrumuta cu suma record de aproape 20 mld. euro, cel mai mare împrumut din istoria României.

Am luat măsuri curajoase, de când suntem la guvernare, aşa cum a fost şi cea privind reducerea TVA-ului la pâine şi vom continua să identificăm soluţii care să încurajeze iniţiativa privată şi să deschidă noi perspective economice, cea mai discutată în ultimele luni fiind cea referitoare la reducerea cu 3% a contribuţiilor sociale pentru angajator. Sperăm ca din 2014 aceată măsură să se regăsească în pachetul fiscal pe care îl propunem mediului antreprenorial din România.

Vă mulţumesc,

Mircea Roşca

Deputat PNL Prahova”