Declaraţie politică Mircea Roşca pe tema tronsonului de autostradă Comarnic – Braşov

Redactia -

Declaraţie politică Mircea Roşca pe tema tronsonului de autostradă Comarnic – Braşov

Deputatul Mircea Roşca a făcut, ieri, în Parlamentul României, următoarea declaraţie politică referitoare la tronsonul de Autostradă A3 Comarnic-Braşov:

Declaraţie politică

 

Domnule Preşedinte de şedinţă,

Stimaţi colegi parlamentari,

 

Constat cu suprindere că apar tot mai multe informaţii în spaţiul public, conform cărora consorţiul Vinci-Strabag-Aktor, care a câştigat licitaţia pentru construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov, are dificultăţi în identificarea surselor de finanţare. O astfel de sincopă ar afecta termenul de demarare al lucrărilor, fixat pentru luna aprilie, fapt ce riscă să compromită total realizarea acestui proiect.

Întrebat fiind de către jurnalişti, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, în legătură cu acest subiect, premierul Ponta a refuzat să comenteze şi nici nu a revenit cu precizări suplimentare pentru a spulbera temerile referitoare la un eventual blocaj în derularea acestui proiect major pentru România şi pentru locuitorii judeţului Prahova.

Atât premierul Victor Ponta, cât şi noul Ministru al Transporturilor, Dan Şova, au o responsabilitate politică în legătură cu acest proiect, pe care trebuie să şi-o onoreze, şi pentru care, cel puţin la nivel declarativ, au anunţat că îşi pun mandatul pe masă.

            Refuzul de a oferi aceste date de interes naţional, fiind vorba despre unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură, pentru care Partidul Naţional Liberal, prin reprezetanţii săi în Guvernul USL, a negociat cu reprezentanţii FMI, pune sub semnul întrebării viabilitatea şi succesul acestei investiţii, dar şi implicarea totală a noilor decidenţi politici.

            În calitate de reprezentant al comunităţii prahovene în Parlamentul României, am susţinut şi    m-am luptat de la început, astfel încât autostrada Comarnic -Braşov să fie realizată în termenii conveniţi, să se aloce din bugetul naţional cota-parte de finanţare, care revine statului român, precum şi pentru respectarea principiilor de transparenţă, care să înlăture orice suspiciuni de politizare a proiectului.

            M-am angajat în faţa locuitorilor din judeţul Prahova să veghez la buna derulare a acestui proiect, care conform calendarului anunţat iniţial trebuia să debuteze în luna aprilie, de aceea solicit garanţii din partea Guvernului Ponta III că acest calendar va fi respectat şi că se vor face toate eforturile pentru a deveni realitate.

            Personal fac parte dintre politicienii de bună credinţă, însă ultimele acţiuni guvernamentale mă determina să fiu foarte rezervat în privinţa şanselor de concretizare a etapelor premergătoare demarării construcţiei autostrăzii Comarnic-Braşov, înainte de vizita partenerilor noştri financiari internaţionali. Doresc să reamintesc că acest proiect se află în scrisoarea de intenţie asumată în faţa board-ului FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, iar secretomania Guvernului nu este un semnal bun pentru România, în contextul vizitei delegaţiei FMI, aşteptată în luna aprilie la Bucureşti.

            Ne-am angajat împreună, în cadrul alianţei USL, să ducem la îndeplinire acest proiect, iar cel mai bun răspuns pe care trebuie să-l ofere acum premierul Ponta şi ministrul Şova este reafirmarea în faţa românilor a acestui angajament prioritar. Faptul că Partidul Naţional Liberal nu mai este la guvernare nu trebuie să însemne abandonarea de către noul Guvern Ponta a proiectelor liberale aflate pe agenda publică. În caz contrar, Guvernul dă senzaţia că-i pedepseşte pe români, prin intermediul liberalilor, nemaisusţinând sau tergiversând proiecte asumate de aceştia, în cadrul angajamentelor social–liberale. În cazul de faţă, prahovenii nu au nicio vină pentru inconsecvenţa unui Guvern, care este preocupat doar de atingerea unor ţeluri politice, ignorând interesul public şi binele românilor.

Consider că actualul guvern nu face suficiente demersuri pentru a se asigura că proiectul autostrăzii este în grafic, un semnal prost în acest sens fiind şi prestaţia actualului ministru al transporturilor, Dan Şova, care, cu ocazia audierilor recente din comisiile parlamentare de specialitate, pentru acest portofoliu, ne-a oferit o mostră de politicianism în locul unui răspuns ferm în legătură cu angajamentele noului guvern pentru etapele viitoare ale construcţiei autostrăzii Comarnic-Braşov.

Vreau să îi asigur pe locuitorii judeţului Prahova că rămân partenerul lor în acest demers, iar Guvernul va avea o opoziţie puternică din partea mea, în cazul în care autostrada Comarnic-Braşov va suferi o nouă amânare sau o schimbare de strategie, care să determine încă odată reluarea întregului proces de licitaţie.

Fac un apel public către premierul Ponta şi ministrul Şova să prezinte de urgenţă stadiul obţinerii finanţării de către concesionar, data la care se va semna contractul între statul român şi consorţiul Vinci-Strabag-Aktor, precum şi momentul începerii efective a lucrărilor de construcţie la autostrada    Comarnic –Braşov.

Vă mulţumesc,

Mircea Roşca

Deputat PNL de Prahova