Declaraţia ministrului Graţiela Gavrilescu după demisia din Guvern

Daniel Dimache -

Declaraţia ministrului Graţiela Gavrilescu după demisia din Guvern

Odată cu anunţul ieşirii ALDE de la Guvernare, miniştrii formaţiunii politice au demisionat din Cabinetul condus de Viorica Dăncilă. Graţiela Gavrilescu a demisionat din funcţia de Viceprim-ministru şi Ministru al mediului și schimbărilor climatice, ocupată din 27 martie 2017 până la 27 august 2019. Vă prezentăm declaraţia fostului ministru ploieştean, Graţiela Gavrilescu, după ce a părăsit Guvernul României:

„Orice om politic responsabil știe că deținerea unui mandat nu este veșnică.
Pentru mine, deținerea puterii nu a fost un SCOP ÎN SINE, ci MIJLOCUL prin care am putut atinge acele ținte pe care vi le-am promis.
Am reușit lucruri pe care aproape nimeni nu mai credea că pot fi realizate.
Astfel:
România are, din 2017, Plan Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD)- condiționalitate ex-ante, cu termen (depășit) 2016.
România are și legislația privind instrumentele economice, necesară aplicării PNGD, respectiv OUG74/2018:
– ”Plătești pentru cât arunci”- de la 01.07.2019
– Sistemul garanție-returnare- de la 31.03.2019
– Contribuția pentru economia circulară- suportată de către operatorii economici de salubritate exclusiv pentru deșeurile nereciclate, care se depozitează– 30 lei/tonă- de la 01.01.2019.
Avem și un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosință, până în 2025.
Am interzis pungile subțiri din plastic (producția- de la 01.07.2018, comercializarea- de la 01.01.2019) și am impus taxarea diferențiată a tuturor pungilor din plastic, indiferent de formă, mărime, grosime- de la 01.07.2019.
Am lansat în dezbatere publică Proiectul pentru modificarea și completarea Legii nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic.
Așa ne asigurăm că la toate activitățile autorizate a se desfășura pe domeniul public vom scăpa de plasticele de unică folosință și vor fi realizate colectarea separată a deșeurilor și salubrizarea imediată a zonelor.
Știu că apreciați programele cu finanțare AFM.
Numai la rectificarea din august, am aprobat:
– Pentru prima dată în istoria României, schemă de ajutor de stat- 180 milioane lei- pentru investiții în instalații de reciclare și tratare a deșeurilor 
– 400 milioane lei pentru Programul Termoficare 
Am reușit să finalizăm returnarea integrală a taxei auto.
Am finanțat, prin AFM:
PROGRAMUL RABLA CLASIC: numai în acest an- 55.000 prime de casare- cel mai mare număr din cei 16 ani ai programului
PROGRAMUL RABLA PLUS: din 2017, România oferă cele mai consistente eco-vouchere din UE: 20.000 lei- pentru hybrid plug-in și 45.000 lei- pentru 100% electrice
Rezultat: peste 250 unități hybrid plug-in și peste 1500 unități 100% electrice finanțate
PROGRAMUL RABLA ELECTROCASNICE: noutate absolută, succes incontestabil: în primele două ediții- 109.957 vouchere (valoare- peste 30 milioane lei)
Programul PRIZE PENTRU MAȘINI ELECTRICE: am demarat Programul dedicat municipiilor reședință de județ- buget 92 milioane lei/ aprox. 1.200 puncte de reîncărcare
Am pus la punct și Programul Stații pe arterele de circulație intens tranzitate.
Am rezolvat două probleme majore pentru România: 
– cu fonduri AFM- finanțarea închiderii depozitelor municipale neconforme aflate în infringement
și 
– asigurarea cadrului legal privind situația juridică în vederea exproprierii pentru închiderea depozitelor de deșeuri industriale neconforme aflate în infringement- cu finanțare POIM- 100 milioane euro.
TRANSPORTULUI PUBLIC ECOLOGIC i-am alocat un buget de 460 milioane lei, ținta fiind Bucureștiul, Brașovul și Iașiul, orașe CU PROBLEME pe calitatea aerului. 
PROGRAMUL CASA VERDE FOTOVOLTAICE, recent lansat, o NOUTATE ABSOLUTĂ. I-am alocat 656 milioane lei, de care vor beneficia 30.000 gospodării/ max. 4.600 euro/gospodărie 90% finanțare AFM. Românii beneficiari devin, astfel, mici producători de energie electrică!
Detaliile în legătură cu acestea, dar și alte proiecte devenite realitate, se regăsesc în raportul meu de activitate, pe care, dacă vă pasă de mediul în care trăiți, vă rog să îl citiți!

Închei acest mandat cu sufletul împăcat.
Am făcut tot ce este omenește posibil ca, în urma mea, să rămână lucruri bune, care să schimbe în bine calitatea mediului și, implicit, a sănătății și vieții românilor.
Problemele de mediu sunt grave și cronice în România
Pentru că lucrurile trebuiau puse la punct, am deranjat enorm. 
Nu m-am lăsat intimidată. 
Nu mi-a fost frică.
Fără curaj, determinare și coerență în reglementare, rezolvarea problemelor de mediu nu va putea continua! 
Sunt multe proiecte pe care le-am început. Obligatoriu, vor trebui finalizate: 
– închiderea și ecologizarea tuturor depozitelor de deșeuri municipale neconforme
– ecologizarea siturilor contaminate
– modernizarea și extinderea rețelei de monitorizare a calității aerului…
– achiziționarea, cu fonduri europene, de utilaje care să curețe de peturi plutitoare lacurile, râurile și Delta României
– campania națională de conștientizare privind colectarea separată a deșeurilor, pregătită, ”la cheie”, astfel încât, Ministerul Mediului, în parteneriat cu toate consiliile județene, să reușească să transmită informațiile necesare fiecărui român, până în cel mai îndepărtat cătun.
– proiectul Centenarul Luminii- panouri fotovoltaice, de care TREBUIE să se bucure românii ale căror gospodării izolate nu pot fi racordate a rețeaua de alimentare cu energie electrică. 
AȘA PREDAU ȘTAFETA!
Niciodată și sub nicio formulă politică, să nu se mai repete anul 2016, dezastruos pentru mediu.
Sper să fi devenit cu toții conștienți ca măcar în acest domeniu, pentru care nu există granițe fizice, să nu existe nici granițe și bariere politice, aici, acasă, în România noastră!
Vă asigur că, în viitorul imediat, voi sprijini, în calitate de deputat, inițiativele favorabile mediului și voi urmări cu atenție modul în care sunt continuate proiectele deja demarate.
Și vă mulțumesc tuturor pentru modul în care am colaborat în acești doi ani și jumătate!”