Declaratia unica in 2020: nou model

Daniel Dimache -

Declaratia unica in 2020: nou model

Declaratia unica in 2020 trebuie depusa pana la data de 25 Mai. Guvernul Romaniei a prelungi termenul limita de depunere, fixat initial pentru data de 15 Martie. Aceasta se depune anual de contribuabilii care fie sunt persoane fizice autorizate, fie obtin venituri din profesii liberale, chirii sau dividende.

Declaratia unica 2020 este un formular fiscal ce poate fi depus la ghiseele Administratiilor Fiscale sau online, scopul fiind stabilirea impozitului datorat statului si valoarea contributiilor sociale datorate. Din acest an, aceasta are un nou model prin Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Publicitate

Modificari in formularul Declaratiei unice

Potrivit Ordinului 139/2020, care a intrat in vigoare pe 23 Ianuarie, la elaborarea noului model de Declaratie unica s-a tinut cont de propuneri de rationalizare propuse de organele fiscale. Principalele noutati si modificari aduse Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice sunt:

  • obligativitatea de a declara veniturile din monede virtuale
  • actualizarea sectiunii privind procentul din impozitul pe venit (3,5%) ce poate fi redirectionat catre organizatii nonprofit sau entitati de cult ori pentru acordarea de burse private
  • eliminarea sectiunii privind impozitul pe venituri obtinute din jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, realizate intre 1 ianuarie si 22 martie 2018
  • introducerea unei rubrici privind venituri realizate in strainatate si scutite de impozit in Romania
  • comasarea rubricilor „Venit net anual” si „Castig net anual”, pentru eliminarea unor posibile confuzii.

Pentru a vedea cu exactitate care este salariul tau brut / net si care sunt sumele exacte pe care le platesti la stat pentru asigurarea de sanatate, sociala si impozitul pe venit acceseaza calculator salarii 2020.

Cum se depune Declaratia unica in 2020

Contribuabilii care trebuie sa depuna Declaratia unica in 2020 o pot face prin trei modalitati: direct la autoritatea fiscala, prin posta, in regim de scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, sau online, prin Spatiul Privat Virtual.

Formularul 230, se completeaza pe surse si categorii de venit. Persoanele care obtin venituri din mai multe surse sau categorii pentru care exista obligatia depunerii declaratiei unice vor completa si vor depune cate o sectiune pentru fiecare categorie si sursa de venit, realizat si estimat.

Termenul de depunere a formularului 230 a fost prorogat din 15 martie 2020, pana la 25 mai 2020. Decizia a venit la cererea mai multor ONG-uri care au dorit sa se asigure ca toata lumea va depune formularele la timp.

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice este in al treilea an de depunere. Dupa analizarea dosarului, ANAF comunica prin Spatul Privat Virtual, fiecarui contribuabil, deciziile de impunere. Contribuabilii care au obligatia de a depune Declaratia unica si nu o fac risca amenzi contraventionale cu valori cuprinse intre 50 si 500 de lei.