Defilăm numai cu noua echipă de juniori „U 16” la următoarea ediție a campionatului Ligii Elitelor! Trupele de la „U 17” și „U 19” – deși cele mai bune ale Petrolului ’52 din prezent – au ghinionul de a juca, în viitorul apropiat, în Campionatul Național de profil!

Dragos Trestioreanu -

Defilăm numai cu noua echipă de juniori „U 16” la următoarea ediție a campionatului Ligii Elitelor! Trupele de la „U 17” și „U 19” – deși cele mai bune ale Petrolului ’52 din prezent – au ghinionul de a juca, în viitorul apropiat, în Campionatul Național de profil!

Așa cum se speculează, deoarece s-a permis prezentarea aceluiași dosar pentru înscrierea echipelor „U 17” și „U 19” și în următoarea ediție campionatelor Ligii Elitelor, iar acesta a fost depășit ca punctaj, de data aceasta, de alte 24 de cluburi cu formații de profil, unele cu dosare noi, ce-au primit un punctaj superior, echipele de la ACS Petrolul ’52 Ploiești vor combate, în sezonul viitor, în Campionatul Național! A apărut astfel o mâhnire justificată în rândul suporterilor sectorului juvenil, trupa de la „U 17” de-acum (foto, în echipament albastru; antrenor: Laurențiu Tureac), fosta „U 16” învinsă în semifinala Ligii Elitelor, în această vară, în județul Buzău, și cea de la „U 19” (foto, în echipament galben; antrenor: Gheorghe Liliac), fosta „U 17”, fiind cele mai bune din clubul găzarilor, în prezent. Însă, nu-i mai puțin adevărat că, dacă fosta „U 19” s-a clasat mai prin subsolul ierarhiei trecute, nici „U 17” nu a rupt gura târgului, terminând sezonul nu măcar chiar imediat sub podium.

Dar, așa cum se afirmă adesea de către cei care se ocupă de destinele juniorilor, nu rezultatele de la meciuri, nu locurile parțiale și finale contează, ci numărul de tineri care vor fi promovați la echipa de seniori. Cei care merită cu adevărat, desigur. Iar un procent de 1-2% chiar, din 100%, este apreciat, dintotdeauna, de către tehnicienii de profil a fi unul de apreciat! Din acest motiv, cum la Liga Elitelor expunerea este mai mare decât la CN, ratarea continuării cu „U 17” și „U 19” la acel nivel este un motiv de nemulțumire. Aș zice totuși că mai mult pentru juniori, decât pentru antrenorii lor, dat fiind acel procent care trebuie bifat mai târziu, nu acum. Dacă s-ar fi câștigat vreun titlu sau măcar un loc 3 se mai puncta la dosar? Întreb și eu, căci nu cunosc modul de punctare al FRF. Antrenorii, oricum, i-au promovat pe Alin Boțogan și Andrei Jercălău, ambii internaționali, dar și pe Alex Radu (după împrumutul la CSO Plopeni) la trupa de seniori, iar alții, destui, printre care și internaționalul Adrian Nicolae, au fost detașați la CS Blejoi, în L3, de exemplu, deci tot la o formație de seniori. Desigur, se mai pot lua în calcul la prima echipă a Petrolului ’52 și Fabian Niță, și Aris Oprea, deși au jucat tot în L3, sezonul trecut, la aceleași CSO Plopeni și CS Blejoi, și Mario Bratu, și Mihai Constantinescu. Deci, procentul ar fi chiar depășit! Totul este ca, atunci când vor ieși din juniorat și din categoria „under”, cât mai mulți, dacă nu toți, să fie apți de a continua cel puțin la L2. Deși, ideal ar fi la L1!  

Una peste alta, dincolo de mai sus-amintita tristețe, va fi loc și de ceva bun. Asta în sensul că se poate investi – de ce nu și cu sponsori mai potenți, care se zice că ar exista, dar se lasă cam greu totuși la vedere! – mai mult în echipa „U 16” (antrenor: Victor Roșca), singura rămasă la „Elite” (vezi facsimilul de sus), și i se va putea impune astfel ca obiectiv performant o finală, după penultimul act bifat în această vară! Se spune că valoare ar exista la copiii și juniorii din academie, dar nu și bani suficienți, iar fotbal fără bani nu s-ar putea face. Sau, mă rog, cu bani (prea) puțini. În condițiile în care se vor descoperi – pe unde, pe neunde – acei sponsori despre care se tot vorbește că ar exista, dar sunt… nevăzuți, necunoscuți, deocamdată, pesemne că, la cel puțin 500.000 de euro băgați în echipă, promovarea – peste un an, doi sau trei – la prima echipă a 2-3 fotbaliști nu va fi apreciată drept bani cheltuiți fără folos! Sau va fi? De către sponsori, evident, ci nu de altcineva!

Foto: www.frf.ro și www.fcpetrolul.ro