Deja-vu: Petrolul – Viitorul 3-0 (0-0)

Redactia -

Deja-vu: Petrolul – Viitorul 3-0 (0-0)

În urmă cu șapte luni fără două zile, pe arena Ilie Oană poposea pentru prima oară Viitorul Constanța, echipa lui Gică Hagi, antrenată pe-atunci de către Cătălin Anghel. Era 27 aprilie 2013, iar Petrolul defila în retur, extaziindu-și suporterii, care visau cu ochii deschiși la o clasare chiar pe locul secund al ierarhiei finale a Ligii I. Prima repriză s-a încheiat însă cu o remiză albă, neașteptată față de diferența de valoare dintre combatante. La pauză, antrenorul principal Cosmin Contra (foto jos, în stânga; www.prosport.ro) și-a încurajat băieții, iar în partea a doua a jocului au apărut și golurile, tabela fixându-se, la final, la 3-0. Hagi și-a ținut antrenorul și jucătorii aproape două ore după meci în vestiar și i-a certat de era să spargă zidurile! Se temea ca Viitorul lui să nu devină… trecut în primul eșalon! Luni, 25 noiembrie, formația  „Regelui” a venit din nou, în 2013, pe „Ilie Oană”. El a stat la lojele de la etajul trei. Alături de Mircea Rădulescu, Ioan Timofte, Iașko Zoltan, impresarul Mihai Joița și atacantul Vlad Rusu, cel care a plecat de la Viitorul nemulțumt cu statutul de rezervă perpetuă. Precum cei 8.000 de spectatori de pe stadion, din nou atașați pe deplin culorilor galben-albastre (foto mijloc: www.prosport.ro), cel decretat fotbalistul numărul unu al tuturor timpurilor din România avea să aibă parte de un deja-vu. Adică, 0-0, la pauză, și 0-3, la final. Elementul comun al celor două meciuri a fost Hamza Younes, care a marcat un gol și-atunci, și-acum. Nu a mai fost prezent Jeremy Bokila, cu o „dublă”, în primăvară, în fața părinților săi, veniți în vizită la Ploiești. Culmea coincidenței, tot un purtător al tricoului cu numărul 11 a bifat acum o „dublă” – Juan Angel Albin (foto sus; în stânga, urmărit de Alin Toșca; www.prosportro), moștenitorul echipamentului fostului golgheter!

Și luni seară, Petrolul a demarat cu accelerația apăsată până la poadea, motivată de bannerul imens pus de-a lungul peluzei galeriei – TRADIȚIE, AMBIȚIE, ONOARE, MÂNDRIE, PE 1 DECEMBRIE LEGENDA REÎNVIE! -, cu trimitere la derbiul apropiat cu Steaua, de pe arena din bulevardul Ghencea. Au fost pase elegante, schimburi inteligente de baloane, posesie, călcâie etc. Într-un cuvânt – spectacol. Din păcate însă doar până în fața porții, acolo unde se… stingeau brusc reflectoarele. A dispărut din joc Albin, iar Romario, de Lucas, Teixeira și Boudjemaa nu-și mai găseau parcă busola. Nici de pe benzi nu venea lumină. Puștii lui Gică Hagi ce erau să facă? Au îndrăznit tot mai mult, transformându-l pe potarul Pecanha în omul primei reprize, prin intervențiile sale de efect, brazilianul având și noroc la reluarea acrobatică a lui Băluță, din minutul 28, și la „covrigul” lui Benzar (45+1), din lovitură liberă. Căpitanului Viitorului i-a scos de sub bară trasorul de la distanță, din minutul 30, apoi și „capul” lui Bejan (32), dar a  șiapărat un șut al aceluiași vivace Băluță (34). În schimb, Petrolul s-a putut lăuda doar cu o minge plasată de Boudjemaa (9), la care Balauru și-a răscumpărat eroarea unei degajări în piciorul francezului, și reluarea cu capul pe lângă bara din stânga a lui Dore (36), ulterior cornerului aceluiași Boudjemaa. Șutul necadrat al lui Teixeira, din minutul 41, nu putea fi contabilizat totuși la capitolul ocaziilor mari de gol. Cam puțin, nu-i așa?

Galerie_Petrolul_cu_Viitorul_prosport.roPauza a fost din nou un sfetnic bun, la reluare Petrolul aplecând terenul către buturile oaspeților. Dar, tot nu s-a înscris vreme de un sfert de oră. Ulterior, Albin și-a reglat tirul din fază fixă, mai întâi fiind ghicit de către portarul advers, apoi acesta recunoscându-se – în sfîrșit – bătut. Dacă Teixeira (46) nu a transformat în gol o suită de driblinguri superbe și un șut căruia Balauru i s-a opus ca la handbal, cu piciorul, internaționalul uruguayan a oferit o mostră a valorii sale indubitabile, înscriind peste zid, cu stângul, de la 25 de metri, puțin lateral dreapta, dintr-o lovitură liberă executată în stil de mare fotbalist. Astfel, în minutul 62 s-a spart gheața și asistența aștepta ca, odată deschis „robinetul”, să înceapă să curgă golurile. Așa a și fost, Albin punând capul la semiînălțime, 10 minute mai târziu, în colțul drept al careului mic, la centrarea de pe stânga a lui Walter Fernandez, după un sprint din propriul teren al spaniolului, iar revenitul pe teren Younes a închis tabela, după un assist al aceluiași iberic, din minutul 89, laude meritând atunci și Priso. Tot așa cum i se cuvin și lui de Lucas, la deschiderea scorului. S-a terminat la fel ca în primăvară, 3-0, Petrolul egalând-o pe Steaua la puncte, dar fostul lider, depășit de Astra Giurgiu în ierarhie, mai are trei restanțe de disputat. Cu atât mai mult, meciul care se va desfășura, la București, de Ziua Națională trebuind tratat după principiul „totul sau nimic”, deoarece o remiză ar ajuta-o doar pe trupa lui Laurențiu Reghecampf, de fapt.

PETROLUL: Pecanha 7 – Alcenat 6.5, Hoban 7, Benga 6.5, Guilherme 6.5 – Romario 6.5, de Lucas 6.5 – Boudjemaa (cpt) 6 (63 – Priso 6.5), Albin 8.5, Teixeira 6 (63 – Walter Fernandez 7.5) – Dore 5.5 (67 – Younes 7.5). Antrenor: Cosmin Contra.

VIITORUL: Balauru 5.5 – Bejan 5.5, Puţanu 6, Mitrea 6, Toşca 6 – Benzar (cpt) 6.5 (85 – Nikolov), Emerson 6, Cârstocea 5.5 (67 – Al. Lazăr 5.5) – Gavra 6 (78 – I. Șerban), Axente 5.5, Băluţă 6.5. Antrenor: Bogdan Argeș Vintilă.

Au arbitrat: Marian Balaci 7 (Drobeta-Turnu Severin) – Marius Nicoară 7 (Băile Herculane) și Gabriel Stroe 7 (Pitești)

Arbitru de rezervă: Emil Voicu (Bacău).

Observatori: Romulus Chihaia (București), pentru joc, și Aron Huzu (Sibiu), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: de Lucas (38), Alcenat (44), Emerson (61), Priso (84).

Interesant a fost că ambii tehnicieni au optat pentru înlocuirea purtătorilor banderolei de căpitan, Boudjemaa predându-i-o lui Hoban, iar Benzar – brazilanului Emerson. Francezul este al patrulea Cosmin_Contra_cu_Viitorul_prosport.rocăpitan al Petrolului, după Mustivar, Geraldo și Bornescu, primul rămânând în tribune din rațiuni tactice, potrivit variantei oficiale, iar ceilalți doi au fost rezerve neutilizate. În fapt, obligat să înscrie cinci români în raportul de joc, Contra a renunțat la Mustivar și l-a trecut Beța, revenit după o intervenție chirurgicală la menisc! Invitat pentru sincronul de la „DigiSport”, antrenorul Petrolului a declarat: „Ne-a lipsit atitudinea şi agresivitatea în prima repriză. Am fost puţin surprins de cei de la Viitorul şi asta a făcut ca băieții, care au intrat relaxaţi, să nu poată să intre în joc. După pauză, am ieşit cu altă atitudine. Sunt trei puncte importante şi, acum, avem o săptămână liniştită să pregatim meciul cu Steaua. Eu cred că Viitorul nu îşi merită locul în clasament, sper să se salveze. Meciul de la București este important pentru noi, mai mult decât pentru Steaua. Să vedem dacă reuşim să jucăm fotbal. Dacă scoatem un rezultat bun, relansăm campionatul. În caz contrar, Steaua se poate distanţa definitiv. Dacă reușim să câștigăm, atunci vom relansa campionatul. Steaua este favorită, e campioana, marţi joacă în Liga Campionilor. Deci e clar favorită. Petrolul nu este favorită la titlu, Steaua este favorită. Astra este din ce în ce mai puternică, e şi echipa Pandurii, plus Vasluiul. Eu vreau doar să mă bat până în ultimele etape la câştigarea titlului. Subiectul Mutu este închis până în ianurie viitor. Când se vor face actele, vom putea vorbi. Îl aşteptăm cu braţele deschise şi sperăm să ajute această echipă minunată”. La conferiná de presă de după joc, Bogdan Vintilă a recunoscut forța adversarului, victoria meritată a acestuia și a lăudat atmosfera de pe stadion, rememorând că s-a aflat, ca portar, la Petrolul, pentru doar două săptămâni, fiind adus la Ploiești de către Ilie Oană și bifând un meci amical, dar a fost „suflat”, apoi, de… Steaua, de la Metalul București, echipa de care aparținea!