Déjà-vu și rămânere tot imediat sub podium! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 31)

Dragos Trestioreanu -

Déjà-vu și rămânere tot imediat sub podium! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 31)

Petrolul a fost, miercuri seară, la Turnu Măgurele, la numai 13 minute „distanță” de a-i administra Turrisului primul eșec pe teren propriu, după cele șase victorii și trei remize ale sale de până înaintea meciului cu ploieștenii, ultimele bifate în etapele mai recente. Ca și la Reșița, contra CSM-ului, ca și la Pitești, împotriva Argeșului, Petrolul a terminat însă, și în Teleorman, un meci cu 1-1. A deschis scorul ca și în Banat, iar tot ca acolo, a fost egalată și a irosit astfel șansa a cuceri 3 puncte. La Pitești a fost altfel, gazdele schimbând primele tabela, iar apoi, ploieștenii au alergat după egalare. Ca și în Trivale, și pe „Municipalul” din Turnu Măgurele, Sergiu Arnăutu l-a imitat pe Laurențiu Marinescu, marcatorul de la Reșița. Deci, practic, la al treilea „draw” consecutiv în deplasare încheiat cu 1-1, am putea vorbi despre un… déjà-vu! Nu-i mai puțin adevărat și că ultimul 1-1, cel de la Turris Oltul, a fost al optulea joc la rând fără înfrângere al Petrolului! Dar asta-i statistică, despre care, oricum, scriam de curând că e aproape OK pentru „lupi”. Numai că, tot la fel de adevărat, suporterii – felicitări celor care au luat loc în micuța tribună destinată oaspeților și au încurajat tot timpul echipa favorită, de parcă ar fi fost… full în acel spațiu! – ar fi dorit o victorie. De ce? Simplu, fiindcă Petrolul ar fi urcat pe locul 2, la egalitate de puncte, 32, cu UTA, dar cu un golaveraj mai slab, 19-14 față de 32-12! Ar fi fost ceva bun, chiar dacă anul fotbalistic 2019, semestrul doi, nu s-a încheiat încă, găzarii mai având de jucat două partide acasă, luni, 25 noiembrie, ora 18.00, prima, cu SCM Gloria Buzău, și apoi cu Metaloglobus București, ultima apariție fiind pe terenul cu iarbă sintetică de la Arad, la UTA. Ce va fi atunci, adică după disputarea și a două etape din retur, o să fie cu siguranță mai concludent. Mai exact, vom afla dacă Petrolul dacă se va termina anul pe podium sau tot sub el, ca acum?

Prima repriză de la Turnu Măgurele a fost una mai fără ocazii mari de gol, de reținut însă, pe la început, intervenția de efect a revenitului între buturi Avram – apropo, s-a văzut și astăzi că nu merita invectivele de după eroarea omenească de la Reșița! – la o lovitură liberă trasă pe jos, pe lângă zid, de Voicu (minutul 9). Ploieștenii au răspuns printr-o nouă folha seca a lui Saim Tudor (29), ulterior altei lovituri libere bătute exact din același loc de către Marinescu, dar sus, în… plasa înaltă din spatele porții. Cea mai mare oportunitate de a marca a fost cea consemnată peste șase minute, atunci când – la o centrare de pe stânga, purtând deja „marca înregistrată Valentin Țicu” -, aflat la bara a doua, Gavrilă a deviat cu coapsa dreaptă, de la 3-4 metri, o minge ce-a picat pe transversală și apoi a lovit bara de susținere a plasei! Imensă ocazie, care putea fi răzbunată, cu 240 de secunde înainte de finalul primului mitan. Avram a boxat un balon, cu maximă dificultate, a blocat imediat șutul din apropiere al francezului Acolatse, iar reluarea lui Pană a fost salvată cu ajutorul lui Manolache. Ar fi fost un gol nedrtotuși, fiindcă – fără ca jocul ambelor combatante să strălucească – echilibrul de pe teren a fost vădit. Așa că, acel 0-0 scris cu cifre roșii uriașe pe tabela de marcaj electrică a fost absolut echitabil.

La reluare, am asistat la un fotbal total, la o repriză consistentă a Petrolului, care s-a prezentat ca o echipă care aleargă non-stop după victorie! Se părea că o va și obține, după ce lui Țicu – ulterior unui balon pierdut de Marinescu în duel cu Voicu – i-a ieșit la perfecție un assist, pe care mereu speculativul Arnăutu, impecabil în partea a doua a jocului, l-a fructificat în stil „Gerd Müller”, celebrul golgheter german. Atacantul „lupilor” a „înțepat” mingea din „6 metri”, dintre fundașii centrali Sălcianu și Ispas și în fața unui portar, tânărul de 18 ani Păun, rămas ca la dentist în fața execuției subtile la colțul lung a vălenarului: 0-1! Exact 20 de minute a ținut Petrolul acest ecart, fiindcă, în minutul 81, la o centrare înaltă de pe dreapta a activului Juncănaru, nou-intratul Bud – anunțat inițial ca absent la acest meci!?! – a sărit mai sus decât Sârghi, ajutându-se de brațul drept, și a deviat mingea, cu capul, către Ciobanu, un alt nou-intrat, iar fostul junior al Concordiei Chiajna, scăpat total din marcaj de Țicu și Manolache, a avut timp să o recepționeze cu pieptul și apoi s-o trimită, de la 12 metri, în cross, în colțul din dreapta al porții lui Avram: 1-1! Mai devreme, același Avram salvase cu un reflex magnific la reluarea cu capul a aceluiași Ciobanu (52), din 8 metri, în urma duelului cu Olaru. La șutul numărului 11 din tabăra teleormăneană, bravul apărător al buturilor oaspeților chiar că nu a mai avut cum să se opună. Așa cum, la fel, nu o putea face și la un lob de la distanță al căpitanului Pană, balonul survolând atunci de puțin bara orizontală. După 1-1, s-a jucat pe contre, fiecare grupare având ocazii și putând să se impună, ultima fiind la șutul din 18 metri, poziție centrală, a omologului lui Pană din formația Petrolului, Marinescu (90+1), însă Sălcianu a deviat in-extremis în corner. Înainte de acel 1-1 rămas pe tabelă până la ultimul fluier, același Marinescu (71) și ghinionistul Gavrilă, ultimul chiar de două ori (70 și 73) au ratat desprinderea și a costat mult! Însă, per total, a fost cred că cea mai bună repriză din tur a Petrolului! Păcat că nu a condus și la adjudecarea celor 3 puncte!

AFC TURRIS OLTUL: Păun 6 – Juncănaru 6.5, Sălcianu 6, Ispas 5.5, Călințaru 6 – Acolatse 5.5 (51 – Ciobanu 8), Savin 5.5 (75 – Radu), Pană 6.5 (cpt)  – Haită 6, Turkovic 5.5 (59 – Bud 6.5), Voicu 6. Colectiv tehnic: Marius Baciu (antrenor principal), Alexandru Ioniță și Sorin Bucuroaia (antrenori secunzi), Marian Vlad (antrenor al portarilor).

FC PETROLUL: Avram 8 – Olaru 6, Sîrghi 6, Manolache 6, Țicu 7 – Meza Colli 6.5, Cioinac 6 (62 – Mihăescu 6.5) – Gavrilă 5 (80 – Zaharia), Marinescu (cpt) 6, Saim Tudor 7 (86 – Gnaboyou) – Arnăutu 8. Colectiv tehnic: Flavius Stoican (antrenor principal), Silviu Ilie (antrenor secund), Mihai Ștețca (antrenor al portarilor), Radu Vasilcan (preparator fizic).

Au arbitrat: Cătălin Buși 5 (Râmnicu Vâlcea) – Florin Pucheanu 7 (Ulmi, județul Dâmbovița) și Petruța Iugulescu 7 (Târgoviște).

Arbitru de rezervă: Robert Avram (Pitești).

Observatori: Dragoș Ionescu (Fieni), pentru joc, și Lucian Măiereanu (Brașov), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Acolatse (20), Turkovic (23), Meza Colli (42), Sîrghi (50), Ispas (69).

Delegat cu obstinație, parcă, la partidele bifate de FC Petrolul în turul campionatului Ligii a II-a de fotbal, centralul Cătălin Buși, arbitru din lotul celui dintâi eșalon, arată, aproape de fiecare dată, că ar avea un… dinte contra trupei „lupilor”! Nu s-a întâmplat altfel nici la Turnu Măgurele, de altfel. Că a înclinat mai mult de… 5% balanța către formația locală mai treacă-meargă, dar că, deși era pe fază, a omis să fluiere fault în atac la împingerea cu brațul drept a lui Sîrghi de către Bud, la pasa celui din urmă spre Ciobanu, care a egalat, asta nu mai e deloc de trecut cu vederea! După ce a fost trântit pe gazon, fundașul central al Petrolului s-a ridicat și a protestat, dar arbitrul l-a ignorat cu desăvârșire! În minutul 85, când a mers la banca Turrisului și i-a arătat un „galben” cuiva de acolo, nu a procedat ca la regulament. Adică, să fi înțeles toată lumea, și de pe stadion, și din fața micilor ecrane, cui i-a dat avertismentul! Când mai erau vreo 20 de secunde până la finalul de meci, iar același Sîrghi s-a ciocnit cap în cap cu un adversar, în „6 metri”, Cătălin Buși a preferat să fluiere sfârșitul, în timp ce accidentații primeau îngrijiri medicale, căzuți în iarbă! Cel care îl tot trimite pe acest Buși la meciurile Petrolului înclin să cred că are, și el, ceva cu găzarii! De urmărit și în continuare frecvența delegării vâlceanului la următoarele confruntări ale „galben-albaștrilor” și, mai ales, modul cum le conduce!

Foto: www.digisport.ro