Delegaţie din China, în vizită în Prahova

Redactia -

 În perioada 26-29 aprilie 2013, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova a organizat vizita în România a unei delegaţii oficiale din R.P.Chineză, conduse de Dl. SUN DONGSHENG – Viceguvernatorul Provinciei Heilongjiang. Din delegaţie au făcut parte Directorii Generali ai Departamentelor de Relaţii Externe, Învăţământ şi respectiv Sănătate din cadrul Guvernului Provinciei Heilongjiang.

Pe data de 27 aprilie 2013, delegaţia oficială a fost primită la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, unde Dl. Preşedinte Aurelian Gogulescu a evocat Acordul de înfrăţire semnat între Judeţul Prahova şi Provincia Heilongjiang în anul 1992 ce a fost urmat de alte două Acorduri de înfrăţire între Municipiul Ploieşti şi oraşul Harbin, respectiv între Municipiul Câmpina şi oraşul Daqing, ce au creat cadrul potrivit derulării unei multitudini de acţiuni şi proiecte comune ce au fost dezvoltate pe parcursul timpului între cele două părţi.

Dl. Preşedinte Aurelian Gogulescu a subliniat importanţa acestei vizite şi a relaţiei de colaborare şi prietenie dintre cele două regiuni, care reprezintă la momentul actual cel mai bun exemplu de cooperare inter-regională dintre România şi China dezvoltat de o Cameră de Comerţ din România, la un nivel atât de înalt şi reprezentativ.

 

            Dl. Sun Dongsheng – Viceguvernatorul Provinciei Heilongjiang a evidenţiat la rândul său recunoaşterea şi aprecierea de care Camera de Comerţ şi Industrie Prahova se bucură în China, în special în Provincia Heilongjiang, prin intermediul Preşedintelui său, Dl. Aurelian Gogulescu. Dl. Viceguvernator a subliniat importanţa fructificării relaţiilor de colaborare deja existente şi facilitarea stabilirii unor noi parteneriate, care să valorifice oportunităţile extraordinare de cooperare, în special pe plan economic şi comercial.

 

            Concret, din discuţiile purtate cu această ocazie au reieşit câteva direcţii principale de interes şi acţiune pentru colaborarea dintre cele două regiuni în perioada imediat următoare, dintre care menţionăm :

            -crearea condiţiilor logistice pentru înfiinţarea unui centru de medicină tradiţională chineză în judeţul Prahova;

            – deplasarea unei delegaţii de afaceri din China într-o vizită în judeţul Prahova, în vederea studierii oportunităţilor de colaborare şi investiţii, mediului de afaceri şi investiţional din judeţul Prahova şi informării asupra locaţiilor şi facilităţilor oferite de parcurile industriale din judeţul nostru;

            – valorificarea oportunităţilor de colaborare şi schimburi din domeniul agricol şi al utiajelor pentru agricultură;

            – încurajarea intensificării schimburilor la nivel universitar şi impulsionarea cooperării în baza acordului deja semnat între Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti şi Universitatea din Daqing – China.

 

 

A urmat o întâlnire de lucru la sediul Palatului Administrativ cu reprezentanţii autorităţilor judeţului Prahova – Dl. Mircea Cosma, Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Dl. Marius Sersea, Prefectul Judeţului Prahova şi Dl. Iulian Teodorescu, Viceprimarul Municipiului Ploieşti

 

unde au fost discutate modalităţi concrete privind identificarea unor oportunităţi de colaborare inter-instituţională între cele două regiuni, precum şi a unor proiecte de investiţii chinezeşti în judeţul Prahova, dintre care menţionăm:

       construcţii de maşini şi echipamente pentru industria agro-alimentară

       industria de prelucrare mase plastice,

       domeniul energiei regenerabile şi construcţia unei fabrici de panouri fotovoltaice în unul din parcurile industriale din judeţ,

       utilizarea şi valorificarea deşeurilor

 

S-a stabilit organizarea de către Camera de Comerţ şi Industrie Prahova în colaborare cu Consiliul Judeţean Prahova şi Prefectura Judeţului Prahova a unei delegaţii comune, care va reprezenta judeţul Prahova la Târgul Internaţional de la Harbin, în luna iunie 2013, aceasta fiind practic a 15-a participare a CCI Prahova la acest eveniment ce are loc anual la Harbin.

 

Programul zilei s-a încheiat cu o întâlnire de lucru la sediul Parcului Industrial Ploieşti urmată de o vizită a Castelului Peleş din Sinaia.

 

Duminică, 28 aprilie 2013, Camera de Comerţ şi Industrie Prahova a organizat o vizită protocolară la sediul Camerei Deputaţilor a României, unde înalţii oaspeţi din China au fost primiţi de Dl. Viorel Hrebenciuc, Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

 

Au avut loc discuţii privind colaborările bilaterale şi potenţiale proiecte economice ce pot fi dezvoltate între România şi China, Dl. Vicepreşedinte Hrebenciuc apreciind în mod special activitatea susţinută a CCI Prahova care de-a lungul timpului a derulat o activitate susţinută de stimulare a contactelor bilaterale şi de atragere a investiţiilor chineze în România.

Dl. Vicepreşedinte Hrebenciuc a afirmat că în condiţiile actuale ale economiei mondiale, este momentul ca România să stimuleze cât mai puternic dezvoltarea unei strânse relaţii cu China şi să devină chiar o poartă de intrare în Europa a investitorilor chinezi, manifestându-şi în acest sens întregul sprijin pentru orice propuneri sau oportunităţi de colaborare.

 

Vizita delegaţiei în România a fost marcată la final de un moment emoţionant, ce a demonstrat afinităţile culturale şi legăturile incontestabile dintre China şi România, când Viceguvernatorul Provinciei Heilongjiang – Dl. Sun Dongsheng a recitat câteva strofe din poezia «Luceafărul», a marelui nostru poet naţional – Mihai Eminescu.