Delegaţie a Consiliului Judeţean Prahova, vizită în Republica Moldova

Redactia -

O delegaţie a Consiliului Judeţean Prahova, condusă de preşedintele Mircea Cosma  a efectuat în perioada 17-20 februarie 2016 o vizită de lucru în Republica Moldova.

In  prima zi a vizitei oficiale, respectiv miercuri 17 februarie 2016, oficialii prahoveni s-au deplasat în  oraşul Hînceşti din raionul cu acelaşi nume, unde au avut loc întrevederi cu reprezentanţii Primăriei Hînceşti şi ai Consiliului Raional Hînceşti.Consilierii judeţeni coordonaţi de Ludmila Sfîrloagă au abordat teme legate de raporturile bilaterale dintre Raionul Hînceşti şi Judeţul Prahova, insistându-se pe dezvoltarea parcurilor industriale în Raionul Hînceşti.Consilierii judeţeni au menţionat că vor oferi tot suportul necesar, având în vedere că în Judeţul Prahova există mai multe parcuri industriale, ce pot reprezenta un exemplu de bună practică.După această întâlnire au fost depuse flori la statuia poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu.

In continuarea programului oficial, delegaţia prahoveană compusă din  consilierii judeţeni Ludmila Sfîrloagă, Jenica Tabacu, Elisabeta Popovici, Dan Sepşi , Remus Nica s-a deplasat la Biblioteca municipală ,, Antonie Plămădeală” din oraşul Hînceşti, unde s-a facut o donaţie de cărţi, pentru a susţine limba şi cultura română pe meleaguri basarabene. Această donaţie este o continuare a acţiunilor de promovare a românităţii şi a unităţii românilor de pretutindeni. De menţionat că biblioteca a fost modernizată cu fonduri de la Consiliul Judeţean Prahova.

Totodată preşedintele Mircea Cosma a donat şi o hartă cu România  Mare, având în vedere că în anul 2018 vom sărbători centenarul  ,,Marii Uniri” .

A doua zi a vizitei a inclus o deplasare la Comrat, capitala regiunii autonome  Găgăuzia. Acolo consilierii judeţeni prahoveni au fost întâmpinaţi de directorul liceului românesc ,, Mihai Eminescu”, doamna  Svetlana Stoinov.După o alocuţiune prin care s-a subliniat importanţa păstrării valorilor româneşti, din partea Judeţului Prahova  s-a făcut o donaţie de carte.Tot joi, 18 februarie 2016, preşedintele Mircea Cosma şi consilierul judeţean Ludmila Sfîrloagă au făcut mai multe vizite oficiale la Chiţcăreni, Şoldăneşti şi Copăceni pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi culturale. In vizita de la Copăceni, delegaţia a fost însoţită de preşedintele ICR Chişinău, Valeriu Matei. La Scoala gimnazială ,,Adrian Păunescu” din Copăceni au avut loc mai multe acţiuni cultural-artistice.

Vineri, 19 noiembrie 2016, delegaţia prahoveană s-a deplasat în localitatea Călăraşi, reşedinţa Raionului Călăraşi, unde a avut loc dezvelirea bustului domnitorului român  Stefan cel Mare şi Sfânt – apărător al ortodoxiei şi neamului românesc, simbolul Moldovei si al unităţii naţionale. Oaspeţii prahoveni au fost primiţi de preşedintele Raionului Călăraşi, Sergiu Artene, care a oferit  preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma şi doamnei Ludmila Sfîrloagă, preşedinta Comisiei de Integrare Europeană din cadrul Consiliului Judeţean Prahova titlul de cetăţean de onoare al Raionului Călăraşi pentru efortul constant şi susţinut în promovarea relaţiilor bilaterale Prahova- Călăraşi dar şi pentru promovarea valorilor româneşti în Basarabia. După aceste acţiuni culturale, delegaţia Judeţului Prahova s-a deplasat în mai multe localităţi din Raionul Călăraşi respectiv Sadova şi Sipoteni. In prima din localităţile menţionate, consilierul judeţean Ludmila Sfîrloagă  şi preşedintele Mircea Cosma au făcut o donaţie de carte iar elevii prezenţi au susţinut un spectacol cultural artistic. La Sipoteni, consilierii judeţeni au vizitat  actuala grădiniţă dar şi locul unde se va construi noua grădiniţă  cu sprijinul Consiliului Judeţean Prahova.   Apoi a fost facută copiilor o donaţie de rechizite şi alte obiecte necesare desfăşurării actului educativ.

Vizita de lucru în Republica Moldova s-a încheiat sâmbătă , 20 februarie la Chişinău , unde a a vut loc o reuniune a ,, Sfatului Tarii”, eveniment coordonat de preşedintele Mircea Cosma.

Acţiunile fac parte din Programul ,,România 100” , program guvernamental prin care se doreşte sărbătorirea centenarului unirii la 1 decembrie 2018.Totodată, prin aceste evenimente culturale şi economice au fost întărite relaţiile bilaterale dintre Judeţul Prahova şi Raioanele din Republica Moldova înfrăţite .