Demersul jurnalistic al Gazetei de Prahova, în topul maestrului Ion Cristoiu al misterelor nedeslușite din 2021

Daniel Dimache -

Demersul jurnalistic al Gazetei de Prahova, în topul maestrului Ion Cristoiu al misterelor nedeslușite din 2021

Reputatul jurnalist Ion Cristoiu a acordat o atenție specială demersului jurnalistic făcut de Gazeta de Prahova, privind publicare pozelor președintelui Klaus Iohannis aflat, la finele lunii octombrie, în vizită la Piramide (puteți citi aici și aici). La acel moment, maestrul Cristoiu a realizat un amplu interviu filmat cu Daniel Dimache, pe tema apariției în presă a respectivelor fotografii (puteți urmări interviul aici).

Într-un top al evenimentelor politice și mediatice din anul 2021, care rămân mistere neelucidate, ocupăm locul secund. Maestrul lansează întrebarea încă fără răspuns: ”Cine a regizat Scandalul cu fotografiile lui Klaus Iohannis de la Piramide?” Din punctul de vedere al semnatarului acestor rânduri, privind la rece faptele, neprevăzutul a făcut ca noi, prin publicarea acelor fotografii, să fi intrat fără să vrem și să fi modificat un eventual scenariu ocult care i se pregătea președintelui. Rămâne fapta de presă Gazetei de Prahova care demonstrează că și de aici, din provincie, se poate face jurnalism de calitate, care contează.

Vă prezentăm textul publicat ieri de Ion Cristoiu, pe cristoiublog.ro:

2. Cine a regizat Scandalul cu fotografiile lui Klaus Iohannis de la Piramide?

Pe 27 octombrie 2021, în plină Criză politică și în plin val 4 al Pandemiei (cel mai dur de la debutul Pandemiei, cu un număr record de infectări și un număr record de morți, cu secții ATI depășite de numărul de cazuri grave), Klaus Iohannis pleacă în Egipt, într-o vizită oficială, la invitația președintelui Abdel Fattah El-Sisi.

De regulă, călătoriile lui Klaus Iohannis în străinătate, cu excepția celor făcute la Înalta Poartă de la Washington, trec neobservate în România. Acum însă, date fiind Criza guvernamentală și Criza sanitară, anunțul privind vizita provoacă în România o ridicare de sprîncene. Klaus Iohannis, însoțit de soție, Carmen Iohannis, s-ar fi întors în țară fără ca mulți români să fi știut c-a fost în Egipt dacă pe 28 octombrie 2021, seara, n-ar fi izbucnit ceea ce va rămîne în Istorie sub numele de Scandalul Fotografiile de la Piramide. Joi, 28 octombrie 2021, seara, site-ul Gazetaph.ro publică cîteva fotografii suprinzîndu-l pe Klaus Iohannis, alături de soție, vizitînd ca turist Piramidele. Comentariul, semnat de Daniel Dimache, directorul site-ului, dezvăluie că președintele, aflat în vizită în Egipt, a făcut un popas de vacanță la Piramide. Potrivit lui Daniel Dimache, o cunoscută de a sa, aflată întîmplător cu familia în voiaj la Piramide, a fost neplăcut surprinsă de lejeritatea de vacanță a lui Klaus Ioyhannis (în timp ce în țară se murea de Covid pe capete), le-a făcut celor doi fotografii și le-a trimis Gazetei de Prahova.

Ecoul publicării a fost mult sporit de publicarea de către alte site-uri și a altor fotografii, dar mai ales de reacțiile presei, ale opiniei publice. Scandalul fotografiilor a contribuit masiv la prăbușirea lui Klaus Iohannis în sondaje. De precizat că, deși s-a fotografiat cu soția, ca orice turist fața Piramidelor, președintele n-a pus pe site-ul Cotrocenilor sau pe Facebook nici o fotografie, ba mai mult n-a suflat un cuvînt despre Scandal. La vremea respectivă, mi-am exprimat îndoieli că publicarea și mai ales amplificarea Scandalului au fost întîmplătoare. Deși într-un interviu dat mie în exclusivitate pentru Jurnalul meu video, Daniel Dimache a susținut că apariția fotografiilor n-are nimic conspiraționist, fiind vorba pur și simplu de întîmplare, totuși eu sînt mai departe convins c-a fost vorba de o Operațiune anti-Iohannis. M-am bazat la vremea respectivă pe rapiditatea cu care presa anti-Iohannis a preluat fotografiile de pe site-ul Gazetaph.ro, comentîndu-le indignată, dar și pe reproducerea pe aceste site-uri și a altor fotografii cu Președintele la Piramide decît cele trimise redacției de cunoștința lui Daniel Dimache.

Despre Scandal Klaus Iohannis n-a făcut nici un comentariu, pînă acum, deși au trecut deja două luni. E drept că presa n-a insistat, Scandalul fiind repede uitat, în stil românesc. Întrebarea Cine a regizat Scandalul? rămîne.