Depășit, în retur, în clasamentul golgheterilor Ligii A, de mai vârstnicul Ciobanu, junele Lambru a fost mai bun în meciul direct!

Dragos Trestioreanu -

Depășit, în retur, în clasamentul golgheterilor Ligii A, de mai vârstnicul Ciobanu, junele Lambru a fost mai bun în meciul direct!

Spre finele verii trecute, după ce se antrenase vreo trei săptămâni cu noul AS Petrolul ’52 Ploiești, juniorul atacant Cosmin Lambru (foto, în echipament negru, cu numărul 9) a ales, aproape în ceasul al 12-lea, să se întoarcă la CS Blejoi, grupare care acceptase să-l primească la pregătiri înainte de a fi primit solicitarea de a se alătura urmașei defunctei SC FC Petrolul, al cărei component fusese în echipa lui Claudiu Toader. Evident, mai nimeni nu și-a putut explica, atunci, de ce Lambru ceruse să plece inopinat de la Petrolul ’52, club care-și anunțase, clar și public, dorința de a promova imediat, din Liga A Prahova, în al treilea eșalon național. Însă, opțiunea junelui om de gol, de la juniori, avea să se dovedească una fericită. A fost primit, vechi clișeu, cu brațele deschise la trupa din Blejoi, adoptat pe „repede înainte” de jucătorii mai vârstnici din lot, a câștigat urgent stima și respectul vestiarului, ceea ce părea mai dificil inițial, a colaborat foarte bine – până la plecarea la muncă în Belgia – cu golgheterul CS-ului local din ultimele sezoane, Mircea Ivan, a devenit titular inamovibil și s-a pus pe marcat aproape la foc continuu, invitat la un moment dat să preia și tricoul cu numărul 9. Astfel, a terminat, la vârsta de 18 ani, pe primul loc în ierarhia marcatorilor de la finalul turului Ligii A, cu 18 reușite, lăsându-l în urmă, la patru lungimi, pe experimentatul Andrei Ciobanu (în echipament albastru, cu numărul 9), de la CS Păulești.

1A trecut iarna, dar – deși în pregătiri a continuat să înscrie – odată cu începerea returului aproape că a ajuns „pe sec”. Fapt de care Ciobanu a profitat din plin, ajutat, e drept, și de două transferuri bune făcute de echipa sa, Decebal Nae și Cârstocea. Astfel, nu numai că a redus decalajul, ba chiar l-a și depășit serios pe tânărul său contracandidat la titlul neoficial de cel mai bun marcator al eșaonului de elită județean. Prinzând câteva formații care au stat mai prost în ghete, cum se zice în folclorul fotbalistic, omul de gol al Păuleștiului a început să puncteze el aproape la foc continuu, bifând chiar și patru goluri într-un meci. Cum Cosmin Lambru nu mai putea, parcă, ieși din „secetă”, Ciobanu s-a instalat confortabil pe prima treaptă a ierarhiei marcatorilor, ajungând – înaintea duelului direct din retur, de la Blejoi – să aibă nu mai puțin de nouă reușite în plus!

2Ei bine însă, la partida din prima zi a week-end-ului trecut, dintre CS Blejoi și CS Păulești, deși echipa gazdă avea trei absențe de marcă – coordonatorul de joc Irinel Dumitru (recidivă a problemelor musculare deja bine cunoscute) și mijlocașii de bandă Cătălin Ruptureanu (mică ruptură fibrilară) și Vlad Badea (fractură la gleznă, suferită cu o etapă în urmă pe terenul grupării CS Mănești 2013 Coada Izvorului) -, iar fundașul dreapta Claudiu Stoica și mijlocașul central Eugen Rudaru au intrat pe teren incomplet refăcuți după diverse accidentări,  Lambru a câștigat, din toate punctele de vedere, „meciul” său cu Ciobanu! Chiar dacă oaspeții păreau să fi fost favoriți, prin prisma lipsei titularilor mai sus-amintiți, Vlăduț Badea fiind responsabil cu fazele fixe și aflat în cea mai bună formă în retur, Blejoiul s-a impus cu 3-1 (2-0), grație unei „duble” a tânărului golgheter al său și a reușitei seondantului din echipă al său, Cristian Vasile, Păuleștiul reducând din handicap printr-un fotbalist detașat de către Petrolul ’52, Narcis Țânțaru.

În acest derbi al vecinilor, ajuns la al 12-lea episod, Cosmin s-a deovedit, o spun cifrele, mult mai bun decât Andrei, cu toate că, la finele întâlnirii, cel din urmă a rămas liderul marcatorilor, cu un ecart liniștitor de 7 goluri. Însă, în tot jocul, Ciobanu a ieșit în prim-plan doar prin assist-ul de la la golul lui Țânțaru și la o altă pasă de gol oferită lui Cristian Arnăutu, nefructificată însă imediat după pauză. Asta după ce, în debutul duelului, fusese mai puțin rapid decât Adrian Gheorghe, portarul gazdelor, cel care l-a devansat la o lansare în adâncime a lui Gheorghe Bărăgan. În schimb, Cosmin Lambru, în afara golurilor – primul, după o deviere cu capul, din careul mic, în urma cornerului de pe dreapta al lui Vasile și a prelungirii, de la prima bară, a balonului de către căpitanul Ionuț Filip, iar al doilea, după o cursă de la centrul terenului și un șut prin care a trimis mingea în plasă, fără a se învârti o clipă -, a mai fost implicat în nu mai puțin de alte șapte acțiuni. La unele dintre ele a fost fie aproape de gol, fie a contribuit direct la faze periculoase create pentru coechipieri ai săi. Pe final, a devenit chiar protagonistul uneia în care s-ar fi părut că ar fi marcat din nou (foto sub titlu), dar nici asistentul Emil Mateescu, nici centralul Andrei Moroiță nu au avut unghiul favorabil de vizibilitate pentru a decide cu certitudine dacă a fost gol!

3Cu acest succes în noul derbi al vecinelor, în care Lambru a fost, fără dubii, omul meciului, blejoienii au ajuns la șase victorii și cinci remize, singurul eșec fiind consemnat în campionatul trecut, pe propriul teren, atunci când păuleștenii dominau clar competiția, pe care aveau s-o și câștige, impunându-se, ulterior, și în dubla de baraj, rămasă însă fără urmări, din cauza lipsei banilor pentru participarea în Liga a III-a.

În acest context, nu a fost deloc de mirare că, la meci, au asistat și trei reprezentanți ai liderului, ACS Petrolul ’52 Ploiești, președintele executiv Cristian Vlad, antrenorul principal Octavian Grigore și secundul său, Gheorghe Liliac, însoțiți, se spune, de o țintă a lor, Alexandru Puchea, component al Petrolistului Boldești (foto jos). Circulă zvonuri că trioul găzarilor ar fi venit la derbi tocmai pentru a-l urmări pe Cosmin Lambru, aflat – zice-se – și el pe o lista mai lungă de viitoare achiziții pentru al treilea eșalon. Dacă așa și este, atunci lui Lambru, având un feedback bun, nu i-ar mai rămâne decât să se orienteze la viitorul imediat al său.

Petrolistii la meci, Blejoi - Paulesti, Paul MaineaCum va alege: banii sau gândind cu sufletul, ca fost junior al Petrolului? Desigur, nu mai e ca pe vremea jocului pentru culori, orgoliu etc., ci acum este a asigurării din vreme a vieții de după punerea în cui a ghetelor. Și trebuie recunoscut franc așa ceva, în zilele noastre. Însă, există și un revers, sa zicem: bani mai mulți, obiectiv modest și asistență foarte redusă contra bani mai puțini, țintă absolut performantă și stadion cu mii de de suporteri înflăcărați! Cum se spune în fotbal, mingea e la Cosmin Lambru, rămânând de văzut în ce poartă va… marca!

Foto: Paul MÂINEA