Deputat Gabriela Anghel: „Hărţuirea pe care o fac firmele de recuperare trebuie să înceteze!”

Redactia -

Deputat Gabriela Anghel: „Hărţuirea pe care o fac firmele de recuperare trebuie să înceteze!”

Astazi, 14 iunie 2016, doamna deputat Gabriela Anghel a sustinut proiectul de lege cu privire la firmele de recuperari creante si anume ca acestea sa nu mai poata percepe decat dobanda legala, in plus fata de creditul restant.

 

Este o modificare legislativa corecta, care vine sa puna ordine in debandada creata de firmele de recuperare in relatia cu debitorii. Totodata, fiind vorba de dobanda legala, fiecare debitor va sti cu certitudine cat datoreaza si isi va putea face mai usor un plan de rambursare, nemaifiind descurajat de escaladarea haotica a datoriilor. La momentul actual sunt foarte putine situatiile in care, atunci cand s-a cerut un calcul al datoriilor la firmele de recuperare de catre debitor, acesta sa si primeasca un raspuns. Concluzia este una singura: firmele de recuperari creante nu au personal pregatit pentru a calcula dobanzile din contractele cu bancile, executorii judecatoresti, in sarcina carora pica de cele mai multe ori asemenea calcule, au pregatire juridica, nu economica. Ca urmare nu exista nici la unul, nici la altul posibilitatea ca debitul sa fie calculat corect, ceea ce duce la o incertitudine din partea debitorului si, de ce nu, la calcule eronate.

Nu cred ca in Romania, la momentul la care avem un milion de oameni datori la banci sau la firme de recuperari creante, in situatii dificile, sa ne gandim ca acestia pot fi victimele unui sistem inca nelegiferat si la discretia unor firme care se substituie institutiilor bancare, fara a putea crea conditiile de lucru ale acestora

Comisia Economica Industrii si Servicii a ascultat punctul de vedere al doamnei deputat si a cerut un punct de vedere si unui reprezentant al BNR. Reprezentantul BNR insa nu a parut a intelege esenta acestei legi, intrucat s-a rezumat la a spune ca BNR nu sustine acest proiect intrucat considera ca ar trebui sa se astepte pana la o legiferare a statutului firmelor de recuperari creante, intentie aflata de ceva timp pe agenda Ministerului Economiei.

Doamna deputat a revenit cu observatia: „Chiar daca BNR si Ministerul Economiei asteapta legiferarea statutului firmelor de recuperare, trebuie sa luati in calcul ca aceasta masura, pe langa faptul ca nu se stie cand va fi pusa in practica, nu rezolva problema celor un milion de romani care se confrunta ACUM cu aceste probleme. Hartuirea pe care o fac aceste firme asupra debitorilor si rudelor acestora, incapacitatea de a calcula corect debitele si nesiguranta sumelor de plata trebuie sa inceteze cat mai repede! Dupa aceea, putem reglementa acest domeniu”.