„Derbiul” de la Chiajna al cluburilor… anchetate de DNA! Petrolul, anul trecut; Concordia – zilele acestea

Dragos Trestioreanu -

„Derbiul” de la Chiajna al cluburilor… anchetate de DNA! Petrolul, anul trecut; Concordia – zilele acestea

Astăzi, 8 aprilie 2016, la o zi după ce SC FC Petrolul a primit speranța scăpării de faliment, dar cel puțin până pe 25 mai, pe o arenă de fotbal din preajma capiateli țării, de la ora 20.30, în direct la televiziunile DigiSport, Dolcesport și Look TV (dacă salariații celei din urmă, din București, or fi renunțat la… greva generală!), se va desfășura un „derbi” al cluburilor pe la care au trecut… procurorii DNA. În toamna lui 2015, au descins în forță pe „Ilie Oană”, împreună cu „mascații” și s-a lăsat cu mare deranj, urmat de intrarea în procesul de insolvență, după doar câteva luni, iar săptămâna aceasta a venit rândul principalului finanțator al Concordiei Chiajna, gazda de azi a Petrolului, să fie „călcat” de ei. De fapt, în atenția oamenilor legii se află Primăria Chiajna și edilul șef Mircea Minea. Cum-necum, meciul se joacă și are drept miză salvarea de la retrogradare. Mai exact, acumularea de puncte care să permite măcar la transformarea visului în realitate. Sigur, gazdele stau mai bine în ierarhia la zi a play-off-ului, fiind – deocamdată – pe loc de baraj, în vreme ce „lupii” rămân țintuiți pe ultima poziție, speranțele legării a două succese consecutive fiind spulberate după vizita unei alte necăjite ilfovene, FC Voluntari, care s-a transformat însă, peste noapte, în candidată la… cupele europene, după trei victorii consecutive în play-out!

Petroliștii continuă să se lupte, urmând să alinieze, pe cochetul stadion din Chiajna, un prim „11” fără suspendații din runda aceasta și, totodată, amendații cu câte 740 de lei, Daniel Stana și Cristian Pulhac, ambii eliminați pentru cumul de cartonașe, în etapa trecută. Absent va fi și Alexandru David, care acuză în continuare dureri la spate. Astfel încât, antrenorul principal Ionel Tersinio Gane (foto, în dreapta; www.fcpetrolul.ro) nu ar fi exclus să treacă de la așezarea 1-4-2-3-1 la 1-4-1-4-1, cu căpitanul Alberto Cobrea în poartă, Dean Beța, Constantin Mișelăricu, Alexandru Benga și recuperatul Fabrice Begeorgi, pe linia de fund, cu Dan Bucșa la „închidere”, cvartetul ofensiv din spatele lui Janko Pacar, cel care pare a-i lua fața și azi lui Michelle Paolucci, urmând a fi format din revenitul în echipa de bază Karim Ziani, Bogdan Gavrilă, autorul unicul gol al găzarilor din partida pierdută acasă în fața Voluntariului, Abdellah Zoubir și Victor Astafei (foto; în stânga; www.fcpetrolul.ro). Este posibil ca omologul lui Gane de pe banca Concordiei, Adrian Falub, să mizeze pe apărătorul buturilor Cristian Bălgrădean, pe fundașii Patrice Feussi (camerunez), Răzvan Tincu, Michael Odibe (nigerian), Baye Ibrahima Niasse (senegalez) și Bogdan Bucurică, mijlocașii Tiberiu Serediuc, Gabriel Giurgiu, Christian Obodo (tot nigerian) și Florin Purece, plus atacantul împins Marius Pena. Va lipsi vedeta Concordiei, internaționalul ucrainian Artem Milevski, suspendat după primirea unui „roșu” direct. Nu va debuta nici acum ex-petrolistul tunisian Hamza Younes, care nu a intrat încă în posesia certificatului internațional de transfer de la clubul iranian TraktorSazi Tabriz. Dar va fi prezent un alt fotbalist cu un CV interesant, căpitanul Obodo, foarte bine integrat în echipa Chiajnei. Pe banca de rezerve a Concordiei se vor afla doi foști „lupi”, din sezonul 2012-2013, Adrian Cristea și Marian Cristescu.

Cu o zi înaintea meciului din județul Ilfov, Ionel Gane a declarat, în conferință de presă, că „am făcut un pas greşit în etapa trecută, iar acum sper să ne recuperăm punctele la Chiajna. O victorie ne-ar aduce la şase puncte de zona salvării, ar mai fi opt runde de jucat şi, cu siguranţă, motivaţia jucătorilor, încrederea noastră şi a suporterilor vor fi altele. Trei puncte câştigate la Chiajna ar însemna foarte mult pentru noi. Vom întâlni un adversar care se află, de asemenea, în zona retrogradării, nu se poate spune astfel că ar avea linişte, dar Concordia are în componenţă jucători cu experienţă, cu ștate vechi în prima ligă Cu siguranţă că va fi un meci foarte dificil şi foarte important pentru noi, mai ales că am făcut acel pas greşit acasă, contra celor de la Voluntari, într-o partidă în care n-am jucat rău, dar ne-au costat greşelile comise la cele două eliminări. În cele trei partide disputate de când sunt aici nu am ce să le reproşez jucătorilor în ceea ce priveşte atitudinea şi dăruirea lor, dar trebuie să nu mai facem erorile din ultima partidă şi mai trebuie să marcăm gol sau goluri, ca să reuşim să aducem puncte. Ultimele rezultate au adus şi suporterii aproape, i-am simţit cum ne-au împins de la spate şi la meciul cu FC Voluntari. Am înţeles că şi la Chiajna ne vor susţine într-un număr mare, fiind un lucru pozitiv pentru noi. Trebuie să ne dea mai multă încredere şi elan, pentru ceea ce va urma. Asta le-am spus şi jucătorilor, trebuie să arătăm bine, ca o echipă, în ultimele nouă etape”. Gane a fost acompaniat de către noncoformistul său jucător, Victor Astafei, care s-a afișat cu un nou look (freză mai scurtă și oxigenată, iar barba, rasă) și a avut un discurs mult apreciat pentru franchețea lui, de altfel inconfundabilă: „Până acum, în toate meciurile pe care le-am jucat pe terenul sintetic de la Chiajna, am reuşit să înscriu. Sper ca şi acum să o fac şi să-mi ajut astfel echipa încă o dată. Important este să jucăm inteligent, să gestionăm mult mai bine meciul, pe toată durata lui, şi – cu siguranţă – dacă o să ne facem jocul pe care l-am avut în ultimele etape, atunci o să fie bine. Eu, tot timpul, am fost optimist. Mai sunt încă multe meciuri, sper ca, matematic, să ne luptăm până în ultima etapă, iar atunci să ne bucurăm pentru rămânerea în prima ligă. Eu cred că se poate şi trebuie să câştigăm la Chiajna”.

Meciul dintre Concordia Chiajna și Petrolul Ploiești va fi arbitrat de un tânăr cavaler al fluierului din Cluj, Horațiu Mircea Feșnic, care va fi ajutat la cele două linii de către concitadinul Alexandru Cerei și de bucureșteanul Bogdan Velicu, rezerva centralului fiind aleasă tot de la Cluj, Dan Florin Dreve, iar observatorul din Pașcani – ex-asistentul purtător de ecuson FIFA, Ionel Popa. Cel de joc este un brașovean, Ioan Valer Șulea. În altă ordine idei, se speră că oaspeții vor fi însoțiți la partidă de cel puțin 500 de fani înfocați ai lor.