Derbiul echipelor (re)create de suporteri, Petrolul – ASU Poli, sau Plămadă versus… Plămadă!

Dragos Trestioreanu -

Derbiul echipelor (re)create de suporteri, Petrolul – ASU Poli, sau Plămadă versus… Plămadă!

După ce a legat două succese, unul în deplasare, scor 3-0, la Energeticianul, iar altul acasă, în restanța cu trupa Chindiei, 2-0, ștergând astfel din impresia mai puțin plăcută de după eșecurile de la Metaloglobus, 0-1, în campionat, și 1-2, de la CS Tunari, din Cupa României, cu siguranță că fotbaliștii de la FC Petrolul își doresc o „triplă” victorioasă, ce i-ar urca-o pe locurile 2 sau 3, prima poziție fiind menținută de Academica Clinceni, învingătoare la Arad, cu 1-0, în dauna formației locale, UTA.

Actualele FC Petrolul Ploiești și ASU Poli Timișoara sunt echipe (re)create de pătimașii și fidelii suporteri ai lor, după eforturi deosebite și finanțări personale, fără a întinde mâna, ca alții, pentru a primi bani publici. Așa cum, într-o conferință de presă, antrenorul principal al oaspeților de duminică, 16 septembrie 2018, ora 13.00, Cosmin Petruescu, a declarat, duelul se va purta între două formații care seamănă ca două picături de apă în ceea ce privește nașterea lor, urmașe demne a unor branduri renumite în țarta noastră, doar obiectivele lor diferind. Astfel, „poliștii” au optat pentru un proiect pe termen mediu și lung, ceea ce ar însemna că statul în eșalonul secund vreme de… „n” ediții de campionat nu ar fi chiar un capăt de țară, în vreme ce „petroliștii” sunt grăbiți, sperând ca ediția 2019-2020 s-o înceapă în prima ligă! Diferențe de abordare a viitorului imediat, dar cert va fi că asta nu se va vedea și pe gazonul minunat de-acum al arenei Ilie Oană, acolo unde, potrivit celor afirmate de către același Petruescu, există o acustică aparte, fiind foarte greu să te faci auzit de pe banca de rezerve. Sperăm să răsturnăm calculele hârtiei, care, din păcate pentru noi, o dau favorită pe Petrolul”!

Tehnicianul lui ACS Poli a înțeles foarte bine, deci, cum vor sta lucrurile la partida din ultima zi a acestui week-end, evident și după ultimele achiziții făcute de către clubul „lupilor”: doi fotbaliști aduși direct din Liga 1, Marinescu și Ștefănescu, și unul din primul eșalon al Indiei, Lumu. În vreme ce gruparea suporterilor „alb-violeți” nici măcar nu are vreun străin lot. Pe când, la Petrolul, mai sunt încă doi, în afara olandezului deja debutat în disputa de la Petroșani, mai precis germano-albanezul Neziri și israeliano-nigerianul Tamuz, ultimul aflat încă la… cură de slăbire! Dacă la ASU Poli, cei mai cunoscuți „băieți în ghete” – cum „sună” porecla jucătorilor acestei echipe – sunt fundașii centrali Mera și Scutaru, mijlocașul Poparadu și atacantul Velici, cu toții ex-divizionari A, Leo Grozavu și colegii săi din staff-ul tehnic al Petrolului beneficiază de nu mai puțin de 14 foști combatanți din Liga 1. Dar ar conta numai dacă, pe teren, această diferență de numeric de gen va fi concretizată și într-un joc pe măsura ultimelor două, „galben-albaștrii” marcându-le în totalo cinci goluri, fără a primi vreunul, unor formații cu pretenții la promovare. La Ploiești, duminică, se anticipează un duel frumos nu numai în iarbă, ci și în peluze și tribune, bine cunoscute fiind cele două galerii frenetice ale trupelor lui Grozavu și, respectiv, Petruescu.

Meciul dintre FC Petrolul și ASU Poli va mai însemna și un alt duel între frați, după ce, pe arena bucureșteană Daco-Getica, mezinul Claudiu Herea s-a luptat cu Ovidiu Herea, de la Metaloglobus, azi, tot un mezin, fundașul central Florin Plămadă (26 de ani), autorul deschiderii scorului din confruntarea contra Chindiei, se va afla față în față cu mijlocașul de bandă dreaptă Ionuț Plămadă (28 de ani). „Are 2-0 la meciurile directe” – a recunoscut „timișoreanul” Ionuț, visând la… reducerea din handicap, nu și la vreo altă reușită, consecutivă, a fratelui mai mic! Însă, cum arată cota partidei, mai degrabă Florin – chiar dacă va mai înscrie sau nu – se va bucura, la finalul derbiului fraților Plămadă, de-un… scor de forfait! Oricum, va fi un duel de urmărit, ambiția celor doi fiind cu siguranță la nivel înalt.

Ambele echipe care vor combate duminică, la Ploiești, au bifat partide la mijlocul acestei săptămâni, „petroliștii” având parte de mai sus-amintita restanță cu Târgoviștea, iar „poliștii”, de jocul din Cupa României, în care s-au impus după prelungiri, cu 2-1, în fața concitadinilor de la Ripensia. Cum ambele grupări au fost câștigătoare, motivarea va fi cu atât mai mare, oaspeții arenei Ilie Oană având un debut slab de campionat, iar succesul din competiția KO le-a mai ridicat moralul. Va fi acum mai greu de ghicit ce prim „11” vor alege cele două bănci tehnice, pentru că vor trebui să le dozeze, inteligent, forțele jucătorilor. Am convingerea însă că echipa având lotul mai numeros și mai valoros se va putea impune, aceasta fiind… marea favorită, FC Petrolul! Deși, timișorenii – unii dintre ei, de fapt, fiindcă sunt trei trupe din orașul de pe Bega în Liga a II-a! – anunță că nu vor face… degeaba drumul până la Ploiești!

Centralul duelului „lupilor” cu „băieții în ghete” va fi Nagy Vladimir Andrei, din Aiud, cel care va fi asistat la cele două linii de Ovidiu Arusoaei (Piatra Neamț) și Adrian Vornicu (Iași), rezervă fiind centralul din meciul de… tristă amintire de la Tunari, piteșteanul Marius Naidin. Ca și la restanța cu dâmbovițenii, observator de joc va fi un președinte de AJF, după Buzău și Adrian Petre venind rândul Albei și a lui Cristian Petropulos. Cu „lupa” pe arbitri va sta celebrul „Costică Suceavă”, mai exact ex-cavalerul fluierului de prim eșalon Constantin Gheorghe, evident că din Suceava, tatăl asistentului purtător de ecuson FIFA, Sebastian Gheorghe, și unchi al arbitrului membru al CJA „Emil Vlaiculescu” Prahova, Sebastian Păduraru, tot un asistent, venit din Gura Humorului pentru a face facultatea la Ploiești. Și a mai arbitra, desigur, în timpul liber, „la județ”, dar și în Liga a III-a.

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ), www.liga2.ro și www.pressalert.ro