Derbiul găzarilor s-a „încheiat” în minutul 2! 11 petroliști, mult mai buni decât… 10 alți petroliști

Dragos Trestioreanu -

Despre un meci care s-a terminat… înainte de a începe serios este facil de comentat. În manșa a doua a derbiului petroliștilor din Liga A Prahova, ACS Petrolul 52 Ploiești și Petrolul Băicoi, încă din minutul 2 oaspeții arenei Ilie Oană au rămas în 10 jucători pe teren, portarul titular, Valentin Costache, primind cartonașul roșu, într-o fază care a suscitat anumite discuții. Angajat, „marcă înregistrată”, de către „creierul” echipei sale, Claudiu Tudor, vitezistul de pe banda dreaptă, Ilie Dumitrescu, a fost faultat de către goal-keeper-ul advers, ieșit la 20 de metri de propriile buturi, pentru a-l opri pe fotbalistul scăpat singur. Nu a reușit și a suportat consecințele. Centralul Viorel Căunei, observând că Dumitrescu avea atunci mingea sub control, a apreciat că, în urma faultului, trebuia să ia măsura drastică a expulzării băicoianului. Au existat voci care au spus că ar fi fost suficient un „galben”, pentru că jucătorul busculat nu se îndrepta spre poartă, ci în lateral. Este posibil ca arbitrul să fi considerat că Ilie Dumitrescu, trecând de Valentin Costache, avea totuși șansa de a trimite balonul în poarta goală.

1Cert este că, din acel moment, un șoc mare, de altfel, Petrolul Băicoi a picat imediat. Astfel, într-un interval de numai 22 de minute, a primit nu mai puțin de patru goluri, toate reușitele fiind consecința unor angajări perfecte și a unor execuții pline de subtilitate, la finalizare. Cu axul defensivei format din fotbaliști cu talie, Alexandru Zamfir și Marian Duca, buni în duelurile „unu la unu”, dar surprinși de mingile aruncate peste ei, mobilitatea nefiind punctul forte al lor, nemaivorbind și de slăbiciunile fundașilor laterali, băieții antrenorului-jucător Bobi Codreanu s-au mai trezit cumva abia după pauză. Până atunci, Roberto Alecsandru (19) a fructificat cu o lovitură de cap puternică, de la 12 metri, stânga, direct în colțul lung, o centrare perfectă venită din cornerul de pe dreapta al lui Georgian Păun. Apoi, cel din urmă l-a deschis, pe sus, pe Nini Popescu (16), pentru un lob măiastru, din 8 metri, central, al „extremei de buzunar”, portarul Mihai Lixandru – intrat în joc în locul bietului Răzvan Zăinescu, care a stat mai mult pe covorul de iarbă la încălzire, decât în meci! – nemaiputând interveni cu succes. Claudiu Tudor a „recidivat” cu o lansare de manual, pe care atunci Ilie Dumitrescu (18) a finalizat-o din două încercări, intenția inițială de a centra spre Roland Stănescu conducând la un… carambol, încheiat fericit cu un șut pe sub Lixandru, din „6 metri”. A venit, 13 minute mai târziu, rândul lui Păun a-i fi întors serviciul, de la golul de 2-0, de către Nini Popescu, „artistul” din trupa Petrolului marcând cu o execuție de fotbalist rasat. Un 4-0 la finele primei reprize, scor care lămurise deja soarta derbiului petroliștilor, omul în plus spunându-și clar cuvântul.

2La reluare, poate așa cum era de așteptat, Petrolul Băicoi s-a blocat mai bine, renunțând firesc la jocul deschis din partea parte, care a costat-o primirea unui „careu” de goluri. Dar a și avut șansa de a înscrie golul de onoare, la acțiunea în mare viteză, de pe dreapta, a rapidului, însă și fragilului Alin Gheorghe, cel care l-a depășit pe Mihai Velisar și a șutut apoi, din mișcare, direct la încheietura exterioară a barelor, la colțul scurt. Era minutul 81, atunci, cu 12 mai devreme, însă, Jean Prunescu imitându-l cu gol pe colegul de tandem defensiv, Alecsandru. Prunescu a trimis cu latul în plasă, din apropierea careului mic, un balon centrat „ca la carte” de Velisar, care a compensat astfel lipsa de replică eficientă de la ocazia lui Alin Gheorghe. S-a terminat cu un sec 5-0 un meci în care totuși ploieștenii au mai ratat destule alte ocazii, cu precădere în mitanul secund. Nini Popescu (53 și 55), Ilie Dumitrescu (77) și Claudiu Tudor (87) fie nu l-au putut învinge pe Lixandru, care a avut câteva intervenții bune, fie mingea nu a fost cadrată. La fel cum, în prima repriză, noul atacant al lui Octavian Grigore și Gheorghe Liliac, olteanul Roland Stănescu, a avut neșansa de a nu putea marca și la debutul de acasă, în două situații din primul mitan. Trebuie nuanțat însă că, la cea dintâi, centrarea lui Dumitrescu i-a venit cam în față, efortul de a lovi mingea din cădere neputându-i oferi precizia necesară, iar la a doua – a lipsit direcția cea bună a șutului. Și după pauză, el a mai irosit o oportunitate, în condițiile în care, marcat de un apărător advers, nu a putut obține decât o lovitură de la colțul terenului. Atunci, l-a determinat pe tehnicianul principal sa-l retragă de pe teren și să-l înlocuiască cu Adrian Vintilă. Cel care nici nu a marcat, dar nici nu a mai ratat, așa cum obișnuise!

3Una peste alta, absențele lui Daniel Chiriță (suspendat) și Dragoș Gheorghe (accidentat) nu s-au resimțit deloc, înlocuitorii lor, Roberto Alecsandru și, respectiv, Nini Popescu, trecându-și numele pe lista marcatorilor. Interesant este că, pe lângă tactica de joc deja bine cunoscută, cu o posesie prelungită și angajări pe flancuri sau „în găuri”, Tavi Grigore a venit cu ceva nou: schema de la cornere, cu apariția în lateral stânga a lui Alecsandru, autorul primului gol și al altor faze periculoase la buturile lui Lixandru, din acea poziție. De remarcat și intrările în joc perfecte ale lui Alexandru Radu și, mai ales, Alberto Olaru, celui din urmă trebuind să i se ofere cert, din nou, titularizarea, polivalentul Răzvan Catană, fundașul dreapta din retur, putând fi folosit pe mai multe posturi, pe care dă mereu randament maxim. A surprins însă neplăcut lipsa de implicare serioasă în joc a altui foarte tânăr și talentat jucător, Tiberiu Nițescu, apatic și parcă rupt de realitatea de pe teren.

PETROLUL ’52: I. Marinică (fără notă, nu a avut ce apăra) – R. Catană 7, Prunescu 8, Alecsandru 8, Velisar 7 – Vl. Butufei 7 (65 – Olaru 7) – I. Dumitrescu 7.5, Cl. Tudor (cpt) 7.5, G. Păun 8.5 (61 – Nițescu 6), N. Popescu 8 (71 – Al. Radu 7) – R. Stănescu 6 (51 – Ad. Vintilă 6). Antrenori: Octavian Grigore (principal), Gheorghe Liliac (secund).

PETROLUL BĂICOI: V. Costache 3 – G. Georgescu 5.5, Al. Zamfir 5.5, Duca 5.5, M. Mocanu 5 (29 – I. Militaru 5.5) – Zăinescu (2 – Lixandru 6), N. Rusu (cpt) 5.5 – A. Gheorghe 6, Dorișor 5.5 (71 – Al. Ștefan 5), Dudulescu 5.5 (82 – Calița) – Ad. Ilie 5.5. Antrenor: Eugen Bobi Codreanu.

Au arbitrat: Viorel Căunei 7 (Plopeni) – Alexandru Chivu 7 (Ploiești) și Alin Ionică 7 (Bertea).

Observator AJF: Mihai Ion (Ploiești).

Cartonaș galben: Vl. Butufei (60).

Cartonaș roșu: V. Costache (2).

4Lovitura de începere onorifică a derbiului petroliștilor din Liga A Prahova a fost dată de către unul dintre nepoții – ambii fiind prezenți la meci – marelui fost antrenor al Petrolului, tehnician care a cucerit titluri și Cupa României cu marea echipă de altădată și dă și numele modernei arene de fotbal din Ploiești. Urmașul lui Ilie Oană a fost aplaudat de cei 2.500 de petroliști din tribune și peluze, vremea minunată de afară putând totuși să atragă mult mai mulți la stadion!

Etapa viitoare, ACS Petrolul ’52 Ploiești se va deplasa în orașul natal și, totodată, de domiciliu al lui Tavi Grigore, acolo unde va oferi replica echipei locale, Unirea Urlați, pe o arenă oarecum atipică și aflată în vecinătatea unui monument istoric, Castelul Bellu.

Foto: www.sportonlineph.ro și www.republikanews.ro