Când fotbalul mai searbăd lasă locul răfuielilor de „curtea școlii”! Cum și de ce poate pierde FC Petrolul admirația și respectul lumii fotbalului de la noi, după un sezon regular de nota 10!

Dragos Trestioreanu -

Când fotbalul mai searbăd lasă locul răfuielilor de „curtea școlii”! Cum și de ce poate pierde FC Petrolul admirația și respectul lumii fotbalului de la noi, după un  sezon regular de nota 10!

Duminică, după prânz, arena Ilie Oană s-a umplut aproape la capacitate, așa cum se întâmpla numai în meciurile cu mare impact asupra echipei „lupilor” și, mai ales, a suporterilor săi pătimași. Ca de obicei când la Ploiești venea sau mai vine o echipă cu numele de Steaua, fie înainte vreme, fie în prezent, dar și cu FCSB se întîmpla la fel, apar fel de fel de iubitori noi ai sportului rege. Mult mai mulți decât la confruntările celelalte, mai exact. Totuși, cred că, ieri, 90% din arenă a suferit touși pentru Petrolul, peste 10.000 având sânge „galben-albastru”, să zic așa! Atunci, de ce nu au reușit, cu așa un suport masiv de jur-împrejur, Vali Țicu și coechipierii lui să rupă ghinionul remizelor albe de acasă? Unele începute de pe la finalul sezonului regular și care au continuat până duminică, întrerupte numai de victoria în dauna Unirii Slobozia, de pe „Ilie Oană”.

În primul rând că, la fel ca și cu Buzăul, Clujul și Sibiul, și cu Steaua, deși ar fi fost nevoie de victorii, s-a jucat – câteodată s-a dorit astfel, atădată, nu, dar n-a mai mers – la siguranță. Adică, neschimbându-se niciodată modulul 1-4-2-3-1, deși în lot există destui fotbaliști cu valențe ofensive. Pesemne însă că antrenorul principal nu a avut încredere 100%, mai ales în play-off, în apărarea formației sale și, poate, nici în apărătorul buturilor! Astfel încât, a mizat, ca să scape de griji, pe o așezare preponderent defensivă, cu doi mijlocași centrali de același gen, cu știința de a se apăra, mai precis. Declarația „aceștia suntem, atât putem la ora actuală”, de la Cluj și repetată ulterior duelului cu CSA Steaua a spus totuși mult mai mult. A explicat astfel, în câteva cuvinte, pierderea de moral, ajunsă chiar la cota de avarie, de pe banca tehnică a unei grupări ce-a condus aproape „da capo al fine” ierarhia sezonului regular.

Extinzând ideea de mai sus, fotbalul mai searbăd din destule partide din play-off a avut urmări neplăcute, cu momente neurmate de nervi, dar și – așa cum s-a întâmplat recent, pe arena Ilie Oană – cu aceștia întinși la maximum. Nervozitatea a dat pe dinafară într-un dialog direct, dar și la televiziune, între un petrolist promovat cu echipa de-atunci în Liga 1 (2011), și altul, în Liga 2 (2018), din a patra și a treia, cu altă formație a găzarilor. Un schimb de acuze, pârât reciproc, explicații și idei demne mai degrabă de o antologie a umorului involuntar, decât ale unor foști fotbaliști apreciați până nu demult. Asta ca să nu zic de un tir unul contra altuia de… curtea școlii! Este vorba despre doi oameni de fotbal, câte unul de fiecare club, care, s-a observat, au scăpat rău de tot hățurile, făcându-se chiar de râs și devenind astfel protagoniștii multitudinii de ironii din mass-media. Nota bene, nu poți deveni șeful cel mare, dacă nu ai și acel comportament demn de funcția posibil visată!

După astfel de incidente, venite imediat celor cu mult mai grave de la Cluj, cu un „U” care nu mai seamănă, o repet, deloc cu acea echipă demnă de toată admirația și respectul iubitorilor de fotbal nu numai din Ardeal, și FC Petrolul riscă. Ce riscă? La rândul său, a pierde și… admirația, și respectul tuturor celor pasionați de jocul cu balonul rotund! Ar fi exact ceea ce nu au nevoie „lupii”. Cei care au alcătuit o trupă recunoscută în sezonul regular ca jucând cu un fair play total. Și, mai ales, nu a dat probleme arbitrilor. La fel nici oficialii săi. Iar aceste declarații dure au picat cum nu se poate mai prost, fiindcă au fost decretate drept hilare! Dimpotrivă, atunci, totul a fost absolut OK, observându-se cu prisosință în joc și în comportament. Înțeleg că presiunea e tot mai mare, că jucătorilor li se tot bagă în cap că fiecare meci e o finală, până la… final de play-off, iar gândul acesta apasă peste poate. Din ac est motiv, l-or fi lăsat nervii și pe căpitanul echipei ploieștene, care a primit un cartonaș roșu de evitat, cu Steaua, și va lipsi astfel din derbiul locurilor 2 și, respectiv, 1, de joi, 5 mai 2022, de la ora 20.00: FC Hermannstadt – FC Petrolul, din nou la Mediaș!

Ce nu înțeleg absolut deloc este cum de s-a ajuns la o transformare atât de mare, de la al doilea atac și prima apărare din sezonul regular al Ligii a II-a, la un bilanț atât de modest în ultima fază a competiției, cea decisivă pentru promovare. Este de neconceput o așa cădere în 2022, în condițiile în care nu a fost pierdut, în iarnă, niciun echipier. Iar scuza cu Diarra care a terminat definitiv sezonul nu stă chiar 100% în picioare, malianul nejucând singur, chiar dacă era golgheterul detașat al „lupilor”, și ieșind abia la Cluj din schemă, de tot. Nu pot să cred că asbsența de la până la sfârșit de sezon a lui – apropo, Vajushi era taxat pentru accidentările musculare repetate, acum ce se întâmplă, că la fel a fost și în toamnă cu africanul? – ar fi cauza unui joc atât de ineficace al ploieștenilor și în ultimele trei partide fără el. Nu, ca în „Dosarele X”, adevărul se află altundeva, aparent ar fi bine ascuns, dar va fi cunoscut, cu siguranță, care este el, de fapt!

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.ro – Răzvan PĂSĂRICĂ)