FC Petrolul de azi – între înlocuirea fostului antrenor principal, numirea rapidă a altuia, din aceeași încrengătură și… „monstruoasa moștenire” lăsată NUMAI de „foști”

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul de azi – între înlocuirea fostului antrenor principal, numirea rapidă a altuia, din aceeași încrengătură și… „monstruoasa moștenire” lăsată NUMAI de „foști”

Când, o repet, am propus, pe site-ul Gazetei de Prahova, ca – după Viorel Moldovan, un al treilea fiasco ca tehnician, după Leo Grozavu și Costel Enache – un trio de tineri antrenori prahoveni, alcătuit din Nae Constantin, Marius Măldărășanu și Florin Pârvu, am fost convins că dragostea lor pentru Petrolul și cunoștințele deprinse de la Răzvan Lucescu pot aduce numai ceva performant. La acel moment însă, nu știam, sincer, de cumetriile celor trei. Mai exact, că Nae era nașul lui Marius, iar acum să aflu că Florin e nașul lui Nae. Mai rămânea, glumind, ca și Marius să fi fost nașul lui Florin! Deocamdată, petroliștii se roagă să nu fie așa pe teren, luni seară, căci altfel nu are cum! Schimbând cumetrii între ei, sper să nu se ajungă la vreo zâzanie între familii, mai ales după cât de repede Pârvu i-a luat locul lui Constantin. Nae Constantin, un antrenor care merită, și post-factum, respect, fiind poate printre puținii din țară care au rezultate imediat. Dar, ca și aceia, el nu poate duce/menține, ani de-a rândul, același stroc ridicat, cu echipa pe care o pregătește. Unii cred că i s-ar trage acum de la Gabi Tamaș. Nicidecum, fiindcă, atunci când e să vină ghinionul, (cam) la acest final se ajunge.

Marți, 7 februarie 2023, a fost efervescență mare pe www.fcpetrolul.ro, a apărut cronica meciului de… neținut minte de la Botoșani, 0-5 (0-3) cu FC-ul local, ca și anunțul despre punerea în vânzare a biletelor pentru partida oficială de luni, 13 februarie, ora 20.00, cu FC Hermannstadt. Una în care nașul „fostului” va combate cu finul „fostului”, căci așa s-a nimerit imediat. Însă, „ratingul”, în ordinea cronologică a postării, l-au făcut știrile despre menținerea demisiei lui Nae Constantin, anunțată deja imediat după jocul din Moldova, primul comunicat-raport din 2023 al clubului și, mai ales, alegerea înlocuitorului demisionarului tehnician, în persoana lui Florin Pârvu. A doua zi, miercuri, firește, a venit rândul prezentării oficiale a lui Florin, făcută de către elegantul, din punct de vedere vestimentar, președinte executiv Claudiu Tudor. Dacă ar fi fost la fel de elegant și în comunicatul acela, ar fi însemnat respect din partea urmașului celui de care se leagă și promovarea, și lăsarea Petrolului pe un loc și cu un punctaj neașteptate pentru o nou-promovată. Desigur, Costel Lazăr nu a făcut-o singur, ci alături (și) de cel ce i-a urmat în funcție și care, surprinzător, se delimitează acum, cu totul, de ceea ce-a fost înainte. În viață, nu poți fi MARE la bine, respectiv NICI USTUROI NU AI MÂNCAT, NICI GURA NU-ȚI MIROASE – la rău! Personal, cred că, atâta vreme cât în fișele posturilor fostului și a actualului șef al Executivului clubului găzarilor nu a fost trecută și clauza obligativității aducerii de fonduri financiare la club (din sponsorizări și marketing, căci numai așa ceva permite modul de organizare actual), orice ban în plus având legătură cu ambii oficiali ar fi fost – și a fost, de fapt – un bonus. Unul pentru care ar fi trebuit să fie lăudați amândoi, în aceeași măsură. Așa era normal și, în special, corect.

În contextul de mai sus, mă întreb ce l-a determinat pe semnatarul comunicatului de marți – n-o dau pe cele trei ceasuri rele! – să dea clar în predecesorul lui. Evident, bănuiesc că autorul comunicatului a fost și semnatarul acestuia. De ce, când ai lucrat cot la cot cu ex-președintele și cu fostul director de marketing, să pui acum totul NUMAI în cârca lor?!? Doar pentru că nu mai au acum dreptul, sau ocazia, de a spune ceva, de a face unele precizări? Dacă s-a ajuns la datorii, unele făcute și – nota bene! – în 2023 (vezi salariile restante reclamate la FRF de către foști jucători), vina a fost a tuturor celor din club care au avut aport direct la actul de conducere, dar nu numai. Nu cred că, în prezent, așa cum a declarat mai noul director sportiv Marian Dima, la o emisiune de televiziune, că lucrează cot la cot cu președintele Claudiu Tudor, fostul, Costel Lazăr, adică, ar fi procedat altfel cu ex-directorul sportiv, șef actual al Executivului.

Înțeleg pe deplin că-i greu, acum ,la club, apasă tot mai mult datoriile, se apropie acordarea licenței pentru sezonul viitor de SuperLigă, e nevoie de jucători, la Botoșani observându-se clar așa ceva, și că banii, chiar dacă mai sunt, îmi închipui că or exista pe sponci, la nivelul cheltuielilor, în raport cu încasările. Dar, asta nu înseamnă a te apuca să-i arăți cu degetul pe foști colegi din club, alături de care ai lucrat în mai sus-amintitul act de conducere. Chiar nu se face. Recunosc că, atunci când juca la noul Petrolul, îmi plăcea mult de Claudiu. Îl vedeam singurul urmaș demn, la creație, al finului său, Laurențiu Marinescu, iar asta chiar până în prezent. Da, după Claudiu Tudor nu a mai venit nimic la fel! Însă, una-i una și alta-i alta. Ar fi trebuit, și în calitate de conducător, să manifeste aceeași eleganță de pe gazon, acolo unde nu-mi amintesc să fi dat în alții, într-un joc la care participa și EL! Trebuie să știe Claudiu, dacă nu și-a dat încă seama, că nu se clădește nimic bun, nimic durabil, pe o fundație de ranchiună, ca să nu zic mai mult. Nu, repet, astfel nu se reușește NIMIC!

Sincer, atmosfera de-acum de la FC Petrolul nu-mi pare deloc propice situației în cauză. Trei meciuri la rând soldate cu înfrângeri, din partea unor echipe din zona de play-out, CS Mioveni, Chindia și, respectiv, FC Botoșani, un  program următor care se anunță tot mai greu. Apoi, evident, va veni rândul, dacă punctajul înjumătățit o să fie în jurul cifrei 15 sau 16, a unui număr de 18 meciuri pe muchie de cuțit, toate echipele din zona respectivă luptându-se din greu să scape de retrogradare, ba chiar și de baraj. Ba chiar, au toate argumente ferme în acest sens, poate cu numai o excepție, deja-observată. Mai degrabă, se impunea liniște în prezent, nu a se plăti, pesemne, oareșce polițe ori – cine știe? – a le face pe plac unora sau altora. Acum, trebuie ca Petrolul să fie de temut pe teren, înainte de a fi un „vestiar de temut”, cum a declarat la instalare, războinic, noul antrenor principal Florin Pârvu. Pe gazon se bagă teama, la modul sportiv, desigur, în adversari, ci nu în vestiar. Acolo, trebuie să fie NUMAI colegialitate, coeziune, respect reciproc etc. Căci, NUMAI ACOLO se coace un viitor mai bun, cât să o mențină, fotbalistic, pe FC Petrolul în SuperLigă! Când mai văd comentarii, pe o rețea  de socializare bine cunoscută, cum că nu ar fi chiar dramatică o revenire imediată în Liga 2 și a se face, în acest eșalon, o echipă de tineri, mă întreb dacă, oare, acei suporteri au auzit că PETROLUL a luat, în istoria sa cvasi-centenară, titluri, Cupe ale României și a avut participări onorante, în trecut și chiar nu demult, în cupele europene. Oameni buni, exiști ca brand NUMAI ȘI NUMAI ÎN PRIMUL EȘALON!

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.gsp.ro

Publicitate