Designeri vestimentari și brand-uri românești populare de succes: care este povestea acestora

Daniel Dimache -

Designeri vestimentari și brand-uri românești populare de succes: care este povestea acestora

Afacerile locale trebuie susținute, fie că vorbim despre antreprenori sau brand-uri mari, indiferent de domeniu. În zona modei, există mai mulți designeri români ce au reușit să își contruiască un nume în industrie și să atingă un succes internațional. Brand-uri pentru Murmur, Nissa sau Muette s-au consacrat, fiind apreciate de foarte multe persoane. Iată mai jos povestea acestor designeri și brand-uri și de ce v-ar putea stârni interesul.

Andreea Bădală – Murmur

Andreea Bădală a fost studentă a Universității de Arte din București la secția de Design Vestimentar, dar și la London College of Fashion unde a învățat despre construcția hainelor. A făcut stagii de practică la Richard Nicoll, Tata-Naka, Emilio de la Morena, dar și la Alexander McQueen timp de 5 luni, pe vremea când Lee McQueen coordona colecțiile. Ulterior, Andreea a lansat în anul 2011 brand-ul Murmur, care a fost mult mai apreciat pe plan internațional la început, decât local, în țară. Brand-ul a continuat să crească sub conducerea Andreei, iar din 2013, creațiile Murmur pot fi achiziționate din magazine din SUA, Germania, Olanda, Rusia, Japonia, China și Singapore. Extinderea magazinelor la nivel internațional continuă să fie preocuparea brand-ului, întrucât peste jumătate din încasări vin din afară. Brand-ul se distinge prin elementele de lenjerie regăsite în piesele vestimentare ce pot fi purtate atât ziua cât și seara. Liniile sunt geometrice, influențele fiind preluate din moda anilor `40-`50. Cele mai mari nume ce au purtat Murmur până acum se numără: Madonna, Beyonce, Kristen Stewart și Lady Gaga.

Musette

Cristina Bâtlan și soțul ei Roberto au pus bazele, în anii `90, unui magazin de țesături pe Calea Victoriei. Amândoi renunțaseră la facultate și au extins afacerea în zona marochinăriei, producând genți și pantofi de lux. Acest segment era aproape inexistent în România, iar cei doi au achiziționat prima fabrică unde au început să producă genți. Și-au extins magazinele în cele mai mari mall-uri din București. Cristina a lucrat cu numeroși designeri, iar în 2010 a deschid primul magazin Musette în New York, în cartierul SoHo. De atunci, brand-ul Musette a deschis 3 fabrici și zeci de magazine și are o cifră de afaceri de 15 milioane de euro. Putem să găsim brand-ul în țări precum SUA, Austria, Franța, Luxemburg, Ungaria, Bulgaria și Israel.

Nissa

Nissa a luat naștere ca o afacere de familie, în 1993. Denisa Radian, fondatoarea afacerii, a iubit moda de când era mic copil, ajungând să fie chiar model. Alături de mama și sora sa au pus bazele brand-ului Nissa. Acest brand românesc este în special cunoscut pentru rochiile de seară si de petrecere pe care le produce. Nissa s-a reorintat și spre retail, deschizând magazine în Craiova, București, dar și alte orașe ale țării. În afara României, Nissa s-a extins în țări precum Anglia, Irlanda, polonia, Rusia, SUA și Orientul Mijlociu. Nissa deține o rețea de 15 magazine și pare că continuă să se extindă.

Maria Lucia Hohan

Maria este unul din designerii români ce a îmbrăcat o mulțime de vedete de la Hollywood. A studiat la Paris la Institutul Superior de Arte Aplicate, la Facultatea de Design Textil și a avut un stagiu în Milano la brand-ul Krizia. Când s-a întors în țară, și-a deschis un atelier unde a început să realizeze rochii pentru ocazii speciale. Afacerea ei a început de jos, când aceasta lucra cu două mașini de cusut second-hand și un angajat în subsolul casei părinților ei. A reușit să își crească treptat brand-ul prin multă muncă și dedicație și a început să se facă remarcată la Hollywood. Prima celebritate care a purtat o rochie semnată MLH a fost Jennifer Hudson. Pe lângă aceasta se mai numără: Nicole Kidman, Catherine Zeta-Jones, Beyonce, Rihanna, Jennifer Lopez, Dita von Teese și Maria Sharapova. Piesele Mariei pot fi găsite în cele 3 showroom-uri din București, Paris sau Los Angeles și pot fi cumpărate din peste 150 de magazine din 25 de țări.

Rhea Costa

Andreea Constantin a pus bazele brand-ului Rhea Costa în 2009, după ce a câștigat experiență ca model, dar și ca stilist. Neavând studii în domeniu, primele piese ale Andreei au fost pur instinctuale. Andreea a fost autodidactă și și-a construit singură un stil aparte. Domeniul pe care s-a axat a fost cel al rochiilor de seară. A pornit într-o cameră de apartament și s-a extins într-o casă din Cartierul Armenesc din București. Atelierul este în momentul de față într-o fostă fabrică unde lucrează aproximativ 50 de oameni. Rochiile sunt realizate manual, fiind necesar mult timp. Rhea Costa este prezentă în Europa, Asia, Rusia, Orientul Mijlociu și SUA. Printre cele mai importante personalități care au purtat Rhea Costa se numără: Mary J Blige, Kate Beckinsale, Carrie Underwood, Demi Lovato, Catherine Zeta-Jones, Ciara, Kelly Rowland, Britney Spears și Giuliana Rancic.