Detalii despre Jenica Tabacu, directoarea Muzeului B.P. Hasdeu găsită spânzurată

Daniel Dimache -

Detalii despre Jenica Tabacu, directoarea Muzeului B.P. Hasdeu găsită spânzurată

Jenica Tabacu, directoarea Muzeului Memorial „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Câmpina a fost găsită spânzurată în propria casă în urmă cu o zi. O rudă apropiată a făcut descoperirea macabră și a sunat la 112. Unele indicii ar duce spre sinucidere, Poliţia având o anchetă pe rol pentru a elucida condiţiile decesului.

Nu se ştiu încă detaliile care au determinat-o pe Jenica Tabacu să recurgă la acest gest, mai ales că în viaţa ei se petrecuse recent un eveniment de familie fericit – devenise bunică în urmă cu două luni. Apropiaţii vorbesc despre o boală necruţătoare şi spun că în ultima perioadă devenise tot mai retrasă şi comunica foarte puţin, însă acestea sunt doar speculaţii. Cert este că Jenica Tabacu a fost una dintre personalităţile judeţului Prahova şi plecarea sa dintre noi este un moment dureros şi o mare pierdere.

Jenica Tabacu s-a născut în 1968, la Câmpina. A urmat şcoala generală şi liceul în oraşul natal, timp în care a studiat, în particular, pianul şi limba franceză. La nouăsprezece ani, s-a angajat pe durată determinată, la Muzeul Memorial „B. P. Hasdeu”. Activitatea şi-a continuat-o, în 1990, după naşterea unei fetiţe, la Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”. În vara acelui an, a susţinut examenul de admitere la Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Bucureşti.

 

Debutul ca jurnalist şi-l face în ziarul local “Câmpina”. În timpul studenţiei, colaborează cu ziarele „Prahova liberă” şi „Tineretul liber”. Atrasă de presa scrisă, Jenica Tabacu s-a întors acasă şi, după o încercare eşuată de a se angaja la ziarul „Prahova liberă”, a ales să dea concurs pentru un post de muzeograf la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, unde a organizat serviciul de Relaţii Publice al instituţiei. Din 1995 şi până în 1998, Jenica Tabacu a fost muzeograf la Muzeul pe care avea să-l conducă de la finele anilor 90 şi până în prezent.

Aproape toată cariera Jenicău Tabacu s-a axat pe studiului operei şi vieţii savantului Bogdan Petriceicu Haşdeu, dar nu a ignorat nici activitatea culturală a fiicei acestuia, Iulia.

În 2006 a devenit doctor în filologie ”Magna cum laudae” cu tema: ”Viaţa şi activitatea lui B.P. Haşdeu între anii 1888-1907”.

În prezent era preocupată să traducă şi să publice manuscrisele “spiritiste” ale lui Bogdan Petriceicu Haşdeu.

În paralel cu studiul operei savantului, Jenica Tabacu s-a luptat să păstreze în poprietatea statului castelul spiritist de la Câmpina după ce urmaşi ai familiei au revendicat în instanţă valoroasa construcţie. Procesul, care a durat zeci de ani, a fost câştigat de administraţia câmpineană, însă marele merit i-a aparţinut directorului muzeului.

Jenica Tabacu a avut şi o scurtă carieră politică. A fost consilier local al municipiului Câmpina în mandatul 2004-2009 şi consilier judeţean în anul 2012 din partea PP-DD, a cărui organizaţie judeţeană a condus-o din funcţia de vicepreşedinte. S-a retras din activitatea politică în urmă cu cinci ani.