Gazeta de Prahova

Detalii despre Jenica Tabacu, directoarea Muzeului B.P. Hasdeu găsită spânzurată

Știri

Daniel Dimache

Jenica Tabacu, directoarea Muzeului Memorial „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Câmpina a fost găsită spânzurată în propria casă în urmă cu o zi. O rudă apropiată a făcut descoperirea macabră și a sunat la 112. Unele indicii ar duce spre sinucidere, Poliţia având o anchetă pe rol pentru a elucida condiţiile decesului.

Nu se ştiu încă detaliile care au determinat-o pe Jenica Tabacu să recurgă la acest gest, mai ales că în viaţa ei se petrecuse recent un eveniment de familie fericit – devenise bunică în urmă cu două luni. Apropiaţii vorbesc despre o boală necruţătoare şi spun că în ultima perioadă devenise tot mai retrasă şi comunica foarte puţin, însă acestea sunt doar speculaţii. Cert este că Jenica Tabacu a fost una dintre personalităţile judeţului Prahova şi plecarea sa dintre noi este un moment dureros şi o mare pierdere.

Jenica Tabacu s-a născut în 1968, la Câmpina. A urmat şcoala generală şi liceul în oraşul natal, timp în care a studiat, în particular, pianul şi limba franceză. La nouăsprezece ani, s-a angajat pe durată determinată, la Muzeul Memorial „B. P. Hasdeu”. Activitatea şi-a continuat-o, în 1990, după naşterea unei fetiţe, la Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”. În vara acelui an, a susţinut examenul de admitere la Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Bucureşti.

 

Debutul ca jurnalist şi-l face în ziarul local “Câmpina”. În timpul studenţiei, colaborează cu ziarele „Prahova liberă” şi „Tineretul liber”. Atrasă de presa scrisă, Jenica Tabacu s-a întors acasă şi, după o încercare eşuată de a se angaja la ziarul „Prahova liberă”, a ales să dea concurs pentru un post de muzeograf la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, unde a organizat serviciul de Relaţii Publice al instituţiei. Din 1995 şi până în 1998, Jenica Tabacu a fost muzeograf la Muzeul pe care avea să-l conducă de la finele anilor 90 şi până în prezent.

Aproape toată cariera Jenicău Tabacu s-a axat pe studiului operei şi vieţii savantului Bogdan Petriceicu Haşdeu, dar nu a ignorat nici activitatea culturală a fiicei acestuia, Iulia.

În 2006 a devenit doctor în filologie ”Magna cum laudae” cu tema: ”Viaţa şi activitatea lui B.P. Haşdeu între anii 1888-1907”.

În prezent era preocupată să traducă şi să publice manuscrisele “spiritiste” ale lui Bogdan Petriceicu Haşdeu.

În paralel cu studiul operei savantului, Jenica Tabacu s-a luptat să păstreze în poprietatea statului castelul spiritist de la Câmpina după ce urmaşi ai familiei au revendicat în instanţă valoroasa construcţie. Procesul, care a durat zeci de ani, a fost câştigat de administraţia câmpineană, însă marele merit i-a aparţinut directorului muzeului.

Jenica Tabacu a avut şi o scurtă carieră politică. A fost consilier local al municipiului Câmpina în mandatul 2004-2009 şi consilier judeţean în anul 2012 din partea PP-DD, a cărui organizaţie judeţeană a condus-o din funcţia de vicepreşedinte. S-a retras din activitatea politică în urmă cu cinci ani.

 

Citeste mai departe

Imagini de la recuperarea cu suport aero realizata astazi pe Valea Albă, de catre salvamontistii prahoveni si elicopterul pus la dispozitie de catre Inspectoratul General pentru Aviatie si Departamentul pentru Situatii de Urgenta.Din pacate, astazi a fost situatia in care cel mai negru gand al salvamontistilor cand merg sa recupereze un decedat, devine realitate , cel in care trupul gasit sa nu fie al persoanei cautate, ci al unei alte persoane neanutate ca disparuta, cum s-a intamplat si acum, ca in multe alte situatii. Actele gasite asupra victimei ne confirma ca aceasta nu este persoana anuntata ca disparuta acum 2 saptamani, fiind vorba de o persoana cu un al nume, domiciliata in Giurgiu. Continua cautarile, continua consumul de resurse umane si materiale, continua expunerea la risc, dar , noi nu putem spune "NU", noi nu putem spune "NU se poate" !

Publicată de Salvamont Romania - Dispeceratul National Salvamont pe Duminică, 17 martie 2019
Fără categorie
Statistici T5
Inline
Inline