Detalii privind organizarea şi desfăşurarea procesului de votare în Prahova
Daniel Dimache -
Prefectura Prahova informează despre procesul de votare din 27 septembrie.
Program votare: 07.00-21.00
• Secții de vot: 624 (157 în Ploiești, 23 Câmpina)
• Prahoveni cu drept de vot: 654837
• Buletine tipărite: 2.885.756 (721439 X 4 – pt fiecare categorie de vot).
• Valoare: 665.603
• Ștampile: 624 de CONTROL, 3120 cu mențiunea VOTAT
• Măști de protecție (pt membrii birourilor electorale) – 135.960
• Program de distribuire a buletinelor: VINERI, 25 septembrie – 8 UAT-uri
SÂMBĂTĂ, 26 septembrie – 96 UAT-uri
• alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen ar fi expirat în intervalul 1 martie – 27 septembrie, își poate exercita dreptul de vot în baza acestuia.
• pentru URNA SPECIALĂ (mobilă):
Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare din cauză de boală sau invaliditate, inclusiv cei izolați în casă cu COVID-19, pot solicita urna specială (mobilă) de la secția de votare de care ține locul în care se află în ziua alegerilor, printr-o cerere scrisă însoțită de documente justificative. Din aceste documente trebuie să rezultă că persoana nu se poate deplasa până la secția de votare.
Graficul de distribuire a buletinelor de vot a fost aprobat prin ordin de prefect, fiind organizat pe zile și ore, astfel încât să fie evitată aglomeraţia în contextul actual. Primele UAT-uri, programate vineri să primească buletinele de vot, sunt Câmpina, Azuga, Băicoi, Bușteni, Comarnic, Sinaia, Urlați, Vălenii de Munte. Odată cu buletinele, vor fi distribuite materialele de protecție sanitară și ștampilele. Totul va rămâne sub pază până în ziua votării.
Cererea trebuie depusă la secția de votare la care este arondat imobilul unde trebuie să se deplaseze urna specială. Oricine o poate depune. Alegătorul trebuie să aibă reședință în localitatea (sau sectorul) respectivă.
Cererea se depune la secția de votare pe 26 septembrie între orele 18.00 și 20.00. Dacă alegătorul se îmbolnăvește după acest termen, cererea se depune și pe 27 septembrie. Aceasta trebuie să fie:
– scrisă de mână sau pe calculator, semnată și datată de alegătorul solicitant, cu numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, seria și numărul actului de identitate.
În ziua votării, echipa care transportă urna specială, se va deplasa mai întâi la adresele solicitaților „non-COVID“ și, ulterior, la adresele persoanelor izolate sau carantinate. Membrii care însoțesc urna mobilă vor fi echipați cu mască și mănuși care vor fi schimbate sau dezinfectate după părăsirea fiecărei incinte. Aceștia vor realiza toate formalitățile corespunzătoare votării, păstrând distanța de minimum 1 metru față de alegător. În spitale, echipamentul de protecție pentru persoanele care însoțesc urna mobilă va fi asigurat de unitatea medicală, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secției respective.