Cine altul, oare, decât Diarra putea aduce prima victorie din play-off-ul eșalonului secund? Bine susținut de coechipierii săi, africanul și-a arătat din nou clasa, printr-un gol de atacant!

Dragos Trestioreanu -

Cine altul, oare, decât Diarra putea aduce prima victorie din play-off-ul eșalonului secund? Bine susținut de coechipierii săi, africanul și-a arătat din nou clasa, printr-un gol de atacant!

Era clar, încă dinaintea deplasării la Chiajna pentru meciul contra Concordiei, că FC Petrolul trebuia să câștige acolo, pentru a nu intra într-o zonă gri a ierarhiei play-off-ului, o clasare finală pe un loc de baraj nelăsând loc la nicio satisfacție. Chiar dacă și-a călcat pe orgoliu, Nicolae Constantin a renunțat la întărirea defensivă a flancului drept, Pashov luând astfel loc pe bancă, ba chiar și de-a lungul întregii partide, iar Pîrvulescu a fost retras pe postul de bază al lui, cel de fundaș lateral. Jos pălăria astfel pentru decizia antrenorului, cel care a demonstrat că nu-i nici încăpățânat și nici ranchiunos!

La fel a făcut-o și în cazul ținerii lui Tucaliuc tot pe bancă, dar nu tot jocul, intrarea lui ulteriopară fiind de bun augur. Bine a făcut că l-a mutat pe Bratu pe dreapta, de pe stânga, l-a băgat pe Cioiu în spatele lui Diarra, iar pe Măzărache, în singura poziție pe care mai poate evolua, cea de mijlocaș lateral în fața lui Țicu. Apoi, l-a titularizat pe Chindriș în locul lui Cebotaru, aflat într-o ușoară scădere de formă, și i-a oferit, de data aceasta, lui Seto locul printre cei 11 titulari. Ante-factum, au fost opțiuni bune, pe parcursul jocului tehnicianul făcând și corecțiile necesare. Fapt care i-a mai adus o bilă albă, fiind părtaș direct, clar, și el, la succesul din Ilfov, scor: 1-0 (0-0). Alături de jucători s-au prezentat remarcabil cei aproape o mie de ultrași din galeria ce-a ocupat aproape toata peluza din spatele porții lui Avram, din prima repriză. A fost limpede astfel că nu cu susceptibilități va promova Petrolul, ci NUMAI cu o deplină înțelegere a opiniilor dntre „părți”: antrenor, pe de o parte, suporteri, pe de alta. Sau și jurnaliști, de ce nu? Iar Nicolae Constantin tocmai așa ceva a dovedit sâmbătă, la Chiajna, înțelegere!

Din start, a existat tentația de a-i da Cezarului ce-i al Cezarului, adică lui Diarra toate meritele victoriei, și nu numai pentru golul decisiv. Ar fi fost total greșit însă, fiindcă fotbalul nu este un sport individual, ci unul colectiv. Chiar dacă, într-o echipă – care pornește cu 11 jucători de la primul fluier, iar pe parcursul unui meci se mai poate folosi de încă cinci în locul unor titulari – prestațiile putând fi și fluctuante, toți contribuie, în părticica lor, la victorie. De exemplu, la Chiajna, Avram a salvat fabulos în trei faze clare de gol ale Concordiei, dar – presat de adversari – a mai și respins, de două ori, nu tocmai bine și norocul a fost de partea lui. La fel, deja-amintitul Pîrvulescu – incredibil cum rezistă „copilul” acesta la numărul mare de meciuri bifat de el în ultima vreme! – mai alternează intervențiile de apreciat cu unele erori inerente vârstei. Însă, el este fără doar și poate cel mai bun „under” din acest moment, și nu numai, al Petrolului.

Precum brașoveanul au fost și olandezul Meijers, și portughezo-românul Huja. Mai precis, fiecare și cu bune, și cu mai puțin bune. Dar, a fost evident că au dat totul, așa cum sună limbajul fotbalistic. Nici căpitanul Țicu nu s-a prezentat altfel, și el mai greșind, dar pune atât de mult suflet și face atâtea eforturi, încât te face, la rândul lui, să te gândești numai că… errare humanum est! Chindriș a fost în largul lui, precum altădată în Liga a III-a, iar asta până când a mai consumat „benzina”. Aidoma lui Seto, de altfel, care a jucat mai puțin decât arădeanul. Nimic deosebit față de alții și la trioul ofensiv, cel cu Bratu, Cioiu și Măzărache. Acesta din urmă încă mai așteaptă să revină la vremea celebrelor sale curse de „TGV”, aducătoare și de goluri. Ei bine, da, chiar și Diarra a mai greșit, ratând cadrarea câtorva șuturi sau așezându-se – glumind puțin – un pic mai în față decât Marc, la golul nevalidat al lui pe motiv de ofsaid. Ce nu a fost bine a fost depășit – și asta au așteptat și suporterii, de fapt – de ceea ce a făcut bine sau foarte bine de către cei 16 fotbaliști folosiți.

Dacă în prima repriză, FC Petrolul nu a avut un obstacol în plus în persoana… arbitrului, bucureșteanul Iulian Dima fiind chiar aproape impecabil, în a doua parte a confruntării nu am înțeles de ce a închis ochii la o anumită fază din careul gazdelor. Cea în care Palmeș a atins clar mingea cu brațul la șutul lui Diarra! E drept că vina centralului a fost împărțită și cu asistentul de la tușa unu, gălățeanul Alexandru Vișan, care nu a văzut ceea ce a observat toata lumea Justificarea lui Dima, prin gesturi largi, cum că fundașul central dreapta al Concordiei ar fi fost atins de minge în brațul folosit pentru sprijin, nu a stat deloc în picioare. Asta fiindcă acesta nu era așezat pe gazonul sintetic, mai fiind și depărtat de corp. Într-un mod evident, fostul ciucan și-a creat astfel un avantaj nepermis de regulament. Am observat totuși că de arbitri a fost! Frustrarea acestora, ulterior protestelor justificate ale jucătorilor chiar și de pe bancă, ca și a membrilor staff-ului tehnic al ploieștenilor, „exprimată” în cartonașe galbene, a semănat cu răzbunările puerile din curtea școlii. Sincer acum, prea se permit atât de multe… „pârâcioșilor” de arbitri de rezervă, care nu țin cont absolut deloc de conjuncturi și cheamă imediat colegul de la centru pentru a-i arăta pe cine să avertizeze. Oare, domniilor lor le-ar plăcea să existe o literă de regulament care să le permită jucătorilor sau antrenorilor să procedeze, și ei, la fel, în situațiile în care se greșește flagrant?

Revenind, FC Petrolul a câștigat pentru prima oară în această fază a campionatului Ligii a II-a exact când a trebuit, fiindcă o nouă remiză sau – Doamne ferește! – un al doilea eșec consecutiv în deplasare ar fi complicat serios calculele promovării directe. Firesc, varianta barajului, de fapt o… loterie, din care, cu o singură excepție, anul trecut, a câștigat numai CS Mioveni, ar fi total de nedorit. Abordând meciul următor, cel de acasă împotriva Unirii Slobozia (duminică, 17 aprilie 2022, de la oră de matineu, 12.30), tot la victorie, ca și în Ilfov, Vali Țicu și coechipierii săi ar juca, în caz de reușită, cu mai mult aplomb și, implicit, cu o presiune mai mică în primele trei dueluri din retur. Cele de la Cluj și Mediaș, intercalate de vizita Stelei la Ploiești, meciuri anticipate a fi cu adevărat infernale. Un bilanț la finalul turului de play-off-ului cu două succese, două remize și un singur eșec ar însemna 8 puncte prețioase în ierarhie, ca și un golaveraj pozitiv. Chiar dacă – păstrând, desigur, proporțiile – media acestuia din urmă va fi destul de departe de cea din sezonul regular.

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)