Cu FC Hermannstadt ajunsă în coastă, cu „U” Cluj stând la pândă și, mai ales, fără… Diarra, care a terminat de tot campionatul, Petrolul pare a fi intrat într-o „zonă crepusculară”! Ar mai rămâne ca și Țicu să nu mai devină apt de joc și chiar că-i groasă rău!

Dragos Trestioreanu -

Cu FC Hermannstadt ajunsă în coastă, cu „U” Cluj stând la pândă și, mai ales, fără… Diarra, care a terminat de tot campionatul, Petrolul pare a fi intrat într-o „zonă crepusculară”! Ar mai rămâne ca și Țicu să nu mai devină apt de joc și chiar că-i groasă rău!

Aseară, am primit o informație, „prin ricoșeu”, cum că absența lui Sory Ibrahim Diarra (foto sus) – care a acuzat probleme musculare în repriza a doua a derbiului de la Cluj, cu „U”, și a părăsit terenul, lăsându-și echipa în 10 jucători – va dura două-trei săptămâni. Nici puțin, dar nici foarte mult, totuși. Însă, la nici măcar un ceas, cvasi-oficial, am mai aflat că atacantul golgheter al FC Petrolul a terminat, de fapt, campionatul, fiind posibil ca întinderea musculară a lui să se fi transformat într-o… ruptură musculară! O adevărată lovitură pentru Nae Constantin (foto jos, în prim-plan) și pentru ceilalți jucători, rămași fără principala „gură de foc” înaintea „careului” de meciuri de maximă importanță: contra CSA Steaua, acasă, la FC Hermannstadt, în compania Concordiei și, respectiv, la Unirea. Ieri, la Chiajna, echipa locală a pierdut din nou pe teren propriu, 1-3 (1-1), de data aceasta cu aceea a lui Marius Măldărășanu. Astfel, Hermannstadt a ajuns la numai un singur punct distanță de Petrolul, 56 față de 57, iar Universitatea este la trei lungimi în urmă. Dar ploieștenii și clujenii au câte un meci mai puțin disputat, și unii, și alții acasă, cu mai sus-amintitele Steaua, respectiv Slobozia.

Într-un asemenea context, cu „U” mare favorită, Cebotaru & Co. au nevoie de victorie sau de un rezultat de egalitate, un eșec fiind riscant pentru promovarea directă. Cu 7 puncte în ultimele patru partide, se anticipează că accederea fără baraj în Liga 1 ar deveni la îndemână. Nu trebuie însă scăpat din calcul că viitoarea gazdă de la Mediaș, din etapa a III-a a returului play-off-ului, FC Hermannstadt Sibiu, a cam ajuns să bată tot ce prinde prin deplasări. I-a administrat Stelei, în „Ghencea”, un sec 4-1, iar la Chiajna, fără să se întrebuințeze prea mult, un reamintesc 3-1 la fel de sec, după cum a decurs jocul în repriza secundă. Deși se părea că Sibiul și Clujul se vor duela pentru a doua poziție promovabilă direct, dacă „lupii” nu vor face pașii corecți cu trupa lui Daniel Oprița, cel atât entuziast după succesul… contra Petrolului, pe arena pe care a luat-o rău de tot ulterior, lupta va deveni, clar, una în trei! Sigur că-i dureros, după ce ploieșteanii au dominat categoric sezonul regular, au fixat un ecart mare între ei și contracandiate, intrând cu un avans bun în play-off. Fază în care, inexplicabil însă pentru toată lumea fotbalului, s-au prăbușit pur și simplu. Și mă refer aici la faptul că nu s-a câștigat acasă nici cu „U”, nici cu Hermannstadt și s-a mai și pierdut, la Steaua, echipă fără drept de promovare! Finalul de tur a fost salvat de victoriile în dauna Concoerdiei, în deplasare, și cu Unirea, acasă. Însă, debutul returului parcă a pus capac, 1-3 la Cluj, cu „U” fiind un rezultat greu digerabil de către suporteri.

În condițiile în care Diarra a terminat prematur sezonul, iar căpitanul Valentin Țicu (foto mijloc) l-ar „imita”, fiind suferind de pubalgie de efort, absența a doi titulari importanți vine cum nu se poate mai neplăcut. Asta într-un moment în care siguranța de mai ieri a primei poziții începe să se cam „clatine”, deja. Evident, dacă nu „calcă greșit” duminică, 1 mai, de la ora 14.30, cu Steaua, atunci Petrolul va rămâne totuși prima favorită la promovare. Totuși, nu înseamnă că ar și părăsi „zona crepusculară” în care a intrat total neașteptat. Acum, chiar că Nae Constantin își va da examenul de capacitate, așa cum se zicea pe vremuri, el trebuind să reușească a alcătui un lot de 20, ca și și un prim „11”, capabil să escamoteze lipsa certă a lui Diarra și cea posibilă a lui Țicu. Parcă, nu ar trebui chiar ca tehnicianul să descopere piatra filosofală în privința formulei de bază, Velisar putând să îl susbstituie pe căpitan, a făcut-o și la Cluj, iar Jarovic – pe golgheter, la fel ca și într-o perioadă de timp din sezonul regular. Așa ceva ar fi clar, dar mai trebuie ca ambii fotbaliști să fie încadrați într-un sistem de joc în care să poată dea maximum. Unul în care calitățile lor reale să fie exploatate așa cum trebuie. Nu-i suficient numai să intre în locul lui Țicu, respectiv Diarra. Să nu se uite că au jucat puțin în 2022, iar a le cere să fie sosiile perfecte ale celor absenți, în lipsa unui joc mulat pe posibilitățile lor actuale, nu ar fi deloc productiv. Nici pentru echipă, nici pentru ei înșiși, la urma-urmei. E corect să se pună presiune pe ei, dar tot la fel de corect este ca antrenorul să gândească strategia în așa fel ca, folosind doi fotbaliști diferiți structural și ca joc față de cei înlocuiți, ideile sale să poată fi puse în aplicare fără a se simți deloc lipsa titularilor. Nu trebuie să li se ceară lui Velisar și lui Jarovic ceea ce li se cerea lui Țicu și Diarra. Mai precis, să joace absolut la fel ca ultimii doi. Lui Velisar și Jarovic musai să li se pună să fie la nivelul maxim al lor, să joace așa cum o știu ei să facă și să nu apese asupra lor încercarea de a face comparații inutile. Nu, nu există deloc comparație!

Foto: www.fcpetrolul.ro