Diferența de eșalon se vede pe tabelă, în cantonamentul din străinătate al Petrolului: o remiză și două eșecuri

Dragos Trestioreanu -

Diferența de eșalon se vede pe tabelă, în cantonamentul din străinătate al Petrolului: o remiză și două eșecuri

Fapt absolut lăudabil, conducătorii noii divizionare secunde FC Petrolul Ploiești, ca și staff-ul tehnic al acesteia, au acceptat ca toate adversarele din stagiul de pregătire de la Terme Čatež să fie exclusiv de prim eșalon: FK Tuzla City (Bosnia-Herțegovina), NK Krško (Slovenia), HNK Gorica, echipa din sezonul trecut al ex-petrolistului Victoraș Astafei, și – respectiv – Slaven Belupo (ultimele două din Croația). Leo Grozavu și jucătorii săi și-au asumat astfel riscul unor rezultate negative, dar acestea nu contează în perioada actuală. Importante vor fi cele când se vor juca meciuri cu miză.

În vreme ce echipa despre care specialiștii anticipează că va fi principala candidată la promovarea în Liga 1,  Universitatea Cluj, se distrează în Italia cu formații de care nu au auzit decât… „macaronarii”, făcând scoruri-fluviu, până va întâlni și una din Serie B, Perugia, petroliștii – după ce au bătut-o pe modesta CS Balotești cu 2-0, pe fosta arenă Conpet, din Strejnicu, după un autogol și o reușită norocoasă a lui Saim Tudor – au pierdut la limită două jocuri și au remizat într-un al treilea. Au condus-o pe Tuzla cu 1-0 destul de mult timp, suferind o remontada pe finalul reprizei secunde, bosniacii câștigând cu 2-1, iar „lupii” au beneficiat iar de un autogol. Apoi, au reușit egalarea în secvențele din urmă ale disputei cu Krško, prin Paul Antoche, după un corner executat de Mërgim Neziri și scos de Cosmin Lambru, rezultatul fiind 1-1. În sfârșit, astăzi, 17 iulie 2018, un nou eșec, pe stadionul construit acum 31 de ani pentru Jocurile Universitare, cel al nou-promovatei în prima ligă croată, HNK Gorica, scor: 0-1. Gorica a părut însă a fi fost cel mai tare adversar dintre toți cei întâlniți până acum de către „galben-albaștri”.

În fiecare joc-test, Leo Grozavu și colaboratorii săi, Mugur Cornățeanu, Vasile Șleam și Ovidiu Chiribici, au apelat la formule diferite, firesc înaintea startului viitorului sezon. Poate așa se mai poate explica jocul mai degrabă fad, faptul că mingea nu ajunge la atacant – spre exemplu, într-unul dintre meciuri, în prima jumătate de oră, golgheterul ediției trecute a Seriei a III-a a Ligii a III-a abia a atins mingea de două ori!!! -, iar golurile au fost marcate de adversari de două ori, în propria poartă, și dintr-un ricoșeu fericit din abdomenul mijlocașului de bandă Saim Tudor, bașca după un cap perfect al fundașului central Antoche. Bref, patru confruntări și nicio reușită a atacantului! Altă problemă, chiar cea mai mare, de fapt, este absența – deși mai sunt mai puțin de trei săptămâni până la debutul turului ediției 2018-2019 a campionatului Ligii a II-a – unui conducător de joc, play-maker, număr 10 sau cum i s-o mai spune. În L4, a fost Claudiu Tudor, în L3 a cam lipsit căpitanul de-atunci și s-a văzut cum a fost jocul. Acum, Claudiu nu mai e deloc, agățând ghetele în cui, și parcă niciunul dintre componenții lotului actual, chiar și având Liga 1 în CV, nu poate să-și asume această sarcină – de a fi „regizor”. Putea fi, posibil, Jean Theodor Sobrinho, știut fiind că brazilienii au glezna fină și o viziune deosebită a jocului, numai că el a și fost reziliat, deoarece avea probleme cardiace serioase, norocul fiind că a acceptat să rupă contractul deja semnat!

Sigur că despre impresiile post-partide de pregătire se spune adesea că sunt irelevante, că importante sunt numai cele din meciurile cu miză, oficiale, pe puncte sau de calificare. Absolut de acord, dar când startul se apropie atât de mult, iar un prim „11” al Petrolului nu pare a fi cristalizat încă, mai trebuie ținut cont și de impresiile de la testele din străinătate. Odată cu aducerea băieților de la Hagi, cum li se mai spune de-acum și portarului Tordai Arpad și mijlocașului de bandă Robert Grecu, nu numai ploieșteanului Mihai Ene, s-a pus problema renunțării la doi dintre cei prezenți la hotelul Terme, din Slovenia. S-ar părea că unul va fi Leonard Petrișor, despre care se zice că ar fi refuzat o oferta din Serie C, pentru a veni la FC Petrolul, iar al doilea s-ar putea să fie anunțat post-cantonament. Oricum, în afara faptului că au făcut un stagiu de pregătire foarte bun, cei care se vor despărți de clubul găzarilor vor avea ceva probleme în a găsi, din scurt, alte echipe.

Ar fi de așteptat – dar și de dorit – ca vineri, 20 iulie, la meciul tot din Croația, de data aceasta cu Slaven Belupo, aprioric cel mai puternic adversar din cantonamentul desfășurat în fosta Iugoslavie, Leo Grozavu să alinieze ceea ce ar vedea el ca fiind echipa din primul meci al sezonului ce va începe pe 4 august. E adevărat, ar mai avea la dispoziție și jocul de prezentare, cu o săptămână înainte de debutul oficial, dar atunci nu va fi vorba despre o oponentă care să arate foarte clar care-i nivelul real din acest moment al Petrolului!

Altfel, de consemnat atenția pe care partenerul-finanțator al echipei ploieștene, Veolia România, o acordă „lupilor”, de vineri aflându-se la Terme Čatež, avocatul Dragoș Ferariu, sosit la fața locului împreună cu președintele executiv Cristian Vlad, iar de luni a sosit, pentru două zile, însuși CEO Mădălin-Jorj Mihailovici, cel care nu a ezitat să urmărească nu numai amicalul cu NHK Gorica, ci și antrenamentul de seară de luni, 16 iulie. Ținând aproape, cei doi dovedesc maxima seriozitate și preocupare a Veoliei în raport cu viitorul imediat al Petrolului.

Foto: www.fcpetrolul.ro