Din cauza nerezolvării blocajului financiar, CSM Ploiești își suspendă din nou activitatea! Sine die sau definitiv?

Dragos Trestioreanu -

Din cauza nerezolvării blocajului financiar, CSM Ploiești își suspendă din nou activitatea! Sine die sau definitiv?

Deși a trecut atâta vreme, antrenorii, sportivii și unii dintre colaboratori nefiind plătiți de aproape cinci luni, blocajul financiar de la CSM Ploiești tot nu a fost depășit. Astăzi, în urma unei ședințe desfășurate la Primăria Ploiești, directorul clubului sportiv al municipalității, Cezar Stoichiciu, a aflat că, în pofida unei note interne a Direcției juridice transmise către cea economică, prin care se oferă avizul legal al deblocării, șefa celei din urmă direcții, Nicoleta Crăciunoiu, tot nu este de acord să dea drumul la plăți! Pe motiv de… lipsă de temei legal! Motiv pentru care a fost făcut public că va fi acționată în instanță de către CSM!

Drept urmare, conducerea CSM-ului – în urma unei întâlniri cu coordonatorii secțiilor sportive din club – a luat decizia de a suspenda sine die activitatea de profil, fapt transmis, în scris, la Primăria Ploiești. Reamintesc că, în urmă nu cu mult timp, s-a mai luat decizia unei suspendări, dar temporare, a activității de la CSM Ploiești. Decizie la care s-a renunțat la un moment dat, în speranța că impasul financiar va fi depășit, potrivit unor diverse promisiuni și adrese făcute la diferite ministere. Cum nu a fost cazul de așa ceva, handbaliștii și handbalistele din club și-au depus memorii la federația de profil, pentru a fi dezlegați de contractele aflate în vigoare. Prima care a „scăpat” a fost ex-golghetera echipei naționale a României de la Jocurile Olimpice de la Beijing, internațională cu o bogată carieră în spate, Ramona Farcău, ale cărei luări de cuvânt curajoase, din ultimele zile, au devoalat – și sancționat, verbal – ciudățenia situației de la CSM Ploiești. Ba chiar, și ridicolul acesteia. În curând, Ramona – care a plătit taxă de urgență la FRH, pentru a-i fi analizat rapid memoriul – va fi urmată și de alte coechipere ale sale, marea majoritate a lotului de handbal feminin depunând astfel de cereri la federație. Deoarece speranțele întru depășirea situației de fapt au dispărut aproape cu totul, chiar că s-ar putea vorbi, încă de pe acum, despre… dispariția celor două formații practicante ale sportului cu mingea mică, așa cum se spune în folclorul de gen. Într-o situație idenitcă se află și baschetbalistele și baschetbaliștii din club, care au combătut în sezonul trecut. Iar cum nici achizițiile răsunătoare de la trupa masculină nu vor putea fi plătite pe viitor, aproape că este exclus că ambele loturi ar mai putea fi prezente în întreceri în ediția de campionat ce va începe peste două săptămâni! Subliniez că, la handbal feminin și baschet masculin, este vorba de primul eșalon!

Ca urmare a acestui blocaj financiar, vor rezulta procese, sportivii urmând a-și cere în instanță drepturile materiale restante, iar neparticiparea în cupele europene a echipei de handbal feminin, pentru care a acceptat wild-cardul pentru prezența în EHF Cup, va conduce la o amendă usturătoare, în euro, cu patru zerouri, din partea instituției internaționale. Amendă care, e drept, nu se va sinchisi nimeni s-o plătească, atâta vreme cât clubul nu va mai avea echipă care să-și propună să evolueze, pe viitor, în cupele continentale! Mai mult, în urma scandalului de la CSM Ploiești, este greu de presupus că sportivi de anvergură – în cazul în care, evident, activitatea va mai fi reluată – vor mai accepta să-și pună apostila pe vreun contract cu acest club sportiv municipal. Ceea ce ar echivala cu aruncarea în aer a sportului local de echipă, singura de prim eșalon, dar și unica de extra-fotbal din oraș, urmând a rămâne cea privată de volei, Tricolorul CNMV Ploiești, și ea participantă la o cupă europeană, în ediția 2016-2017.

Fără discuție că peste acest dezastru – găsirea unei soluții favorabile părând mai grea decât un… zbor pe Marte! – nu trebuie trecut însă cu ușurință. Adică, sperându-se că timpul trece și totul se va uita. Cineva trebuie să răspundă pentru dispariția unor echipe care contribuiau la imaginea municipiului Ploiești, dar nu numai. Poate că se va afla totuși, cândva, de ce și cum s-a putut ajunge la acest impas. Stând strâmb, dar judecând drept, totul pare cusut cu ață albă, fiind vorba despre un scenariu demn de umorul negru britanic. Se va rămâne cu – nici mai mult, nici mai puțin – rușinea față de această situație, ce pătează obrazul unui oraș, a cărui „faimă” a depășit deja granițele județului. În curând, și ale țării! Ca la noi, la Ploiești, la nimenea! Jenant! Bătaie de joc, chiar!

Foto: www.csmploiesti.ro