Ca pe „Cluj Arena”, tot o remiză albă în 11 versus 10 și în Primvs Derby: Petrolul – Rapid! Stadionul Ilie Oană, „campion” la… cartonașe roșii, Borza și Papp – ultimii expulzați de pe teren!!

Dragos Trestioreanu -

Ca pe „Cluj Arena”, tot o remiză albă în 11 versus 10 și în Primvs Derby: Petrolul – Rapid! Stadionul Ilie Oană, „campion” la… cartonașe roșii, Borza și Papp – ultimii expulzați de pe teren!!

Cu o lună și cinci zile în urmă, pe „Cluj Arena”, în meciul cu Universitatea, echipa FC Petrolul Ploiești rămânea în 11 contra 10, la scorul de 0-0, ca urmare a eliminării… ploieșteanului Valentin Gheorghe, intrat pe teren de numai 240 de secunde, în minutul 57 mai exact. Devenită deja specialistă, parcă, în urmărirea „liderului de profil”, Oțelul Galați, trupa lui Florin Pârvu nu reușea, în mai bine de o jumătate de ceas, să decidă partida, deși ar fi putut. S-a terminat astfel cu rezultatul care tindea să devină „clasic”: 0-0. Bref, bine cunoscuta în folclorul fotbalistic drept remiza albă. Acum, în Primvs Derby, opunând Petrolului, la Ploiești, pe Rapid, avantajul numeric al „lupilor” a fost și mai și. Ba chiar, aș afirma că unul imens: 76 de minute (82, minutul eliminării lui Papp – 6, minutul expulzării de pe teren al lui Borza) + 9 minute și 32 de secunde (prelungire perima repriză) = 85 de minute și 32 de secunde!!! Rezultat final? Același ca și la Cluj și, pe cale de consecință, încă o remiză pe coloana din ierarhie. Statistic, 12-a și primul loc, din acest punct de vedere, până, cel puțin, se termina meciul dintre „U” și Oțelul! Ca o paranteză, arena Ilie Oană devine o „campioană”, cumulând ultimele două ediții de campionat ale primului eșalon, în ceea ce privește acordarea de cartonașe roșii!

Primvs Derby a fost dezechilibrat, aproape de la vestiare, odată ce tânărul fundaș stânga al Rapidului, Borza, a fost eliminat, corect, de arbitrul Adrian Cojocaru, încă din minutul 6! A fost un fault urât, făcut aiurea pe la centrul terenului, cu talpa dreaptă a fostului „farist” alunecând, brutal, de deasupra tendonului ahilean și până pe călcâiul ivorianului Petrolului, Diomandé (foto text). Da, se impunea clar acordarea unui cartonaș roșu, direct, chiar dacă tabăra rapidistă, în frunte cu antrenorul italian Cristiano Bergodi, a protestat vehement. Deși, cred că mai mult din teama abordării ulterioare a meciului, încă de la început cu 10 oameni pe teren, ci nu din convingerea unei decizii incorecte.

Drept dovadă că din camera VAR centralul nu a fost chemat la monitor să revadă faza, deși arbitrul de rezervă Ionuț Coza încerca să-l calmeze pe Bergodi, repetând că „se va verifica, se va verifica”! O verificare scurtă o fi fost, deoarece faultul s-a văzut și din avion, și chiar și pe întuneric! Firesc, în 11 împotriva 10, fără presiunea timpului, ca pe „Cluj Arena”, petroliștii de pe teren – susținuți din peluze și tribune de peste 10.000 de suporteri frenetici și dedicați, deși vremea de afară numai de ieșit din casă nu era – ar fi trebuit să decidă Primvs Derby. Asta odată ieșiți din zona de play-off și cu apăsarea îngrămădirii, în cea de play-out, a câtorva echipe care le suflă în ceafă, metaforic vorbind. Posesie a fost, superioritate, deci, la numărul de pase, respectiv la cele corecte, la cornere la fel, ba chiar și la „galbene, căci la „roșii” s-a terminat (tot) remiză, Papp încheind deja anul în curs, din minutul 82, pentru cumul de cartonașe. Avertismente acordate just, chiar dacă petrolistul și-a manifestat dezacordul față de decizia lui Cojocaru și pe teren, și în fața microfonului. Apropo de Cojocaru și de VAR (Kovacs Szabolcs și Doru Claudiu Lucaciu), în alte două situații din meci apreciez că au greșit flagrant, mai precis, la golul regulamentar, dar nevalidat, al lui Doua, care nu l-a faultat în săritură pe Moldovan, și la penaltiul neacordat lui Bamgboye, la atacarea acestuia cu piciorul la nivelul capului, în careul mare, de către Musi, o fază și de cartonaș roșu!!!

De data aceasta, optând pentru un vârf de meserie, Omrani – revenit după o accidentare de foarte scurtă durată -, în primul „11”, care a fost alcătuit, cu excepția lui Hanca, din cei mai buni jucători din lot, Florin Pârvu, tehnicianul Petrolului,  a marșat pentru siguranță, 1-5-4-1. Să nu se primească gol, apoi la „vom mai vedea”. A uitat însă că franco-algerianul nu mai este cel de pe vremea CFR-ului, atunci când decidea, de unul singur, cu o sclipire de geniu, un meci. Supraponderal încă, izolat în „cleștele” Săpunaru-Florin Iacob, susținut de Albu, atacantul ploieștenilor a fost mai mult la număr, neavând nicio ocazie de gol!

Obligatde eliminarea prematură a lui Borza, tehnicianul a dictat asediu total la poarta titularului echipei naționale, Moldovan, cel care contribuise din plin la calificarea la EURO 2024. Dar, a fost dificil fără un număr 10 și fără, reiau ideea de mai sus, un atacant în formă de competiție. Ca și fără o rezervă competitivă a acestuia, așa cum s-a observat odată cu trimiterea lui Roman pe teren. Oportunități de a se marca nu se poate spune că n-au fost, căci au fost. Numai că, dacă în privința lui Grozav nu prea mai miră irosirea unor faze de gol, de data aceasta l-a imitat, neașteptat, altfel speculativul Musi, aflat în scădere de formă. Așa că, greul a picat tot pe, era să scriu umerii, în fapt pe… piciorul drept al lui Jair. Duelul de la distanță al brazilianului, în două rânduri, cu internaționalul român dintre buturi, Moldovan, a luminat un Primvs Derby cu scrâșnet nu de dinți, ci de oase! Bine însă că nu s-a lăsat cu vreo accidentare gravă!

Dacă meciul nu a fost vreun spectacol, având totuși ritm, numărul mic de ocazii de gol mari i-a scăzut din valoare. Practic, numai Jair și Grozav, de câte două ori, respectiv Braun, bară laterală, la intervenția in extremis a lui Zima după o frumoasă combinație cu underul Cătălin Cârjan, fratele mai mic al fostului petrolist din Liga a III-a, Daniel Cârjan, au amenințat porțile adverse. În schimb, în peluze a fost show mare de tot. Cu scenografii mult lucrate și tot așa de gustate, unele care au luat prim-planul, privirile asistenței fiind deturnate, atunci, de la jocul de pe teren. Și rapidiștii au avut o galerie care a umplut spațiul rezervat oaspeților, una care a venit pregătită și cu o scenografie. Însă, nu se putea altfel, „caimacul” l-au luat peluzele 1-Ilie Oană și Latină, cu realizări efectiv de zile mari. Cu siguranță, toți fanii petroliști meritau drept cadou victoria, dar nu a fost să fie. Oricum, 4 din 6 puncte luate unei echipe cert în play-off ulterior sezonului regular, de către o alta nesigură în prezent că va mai reveni în aceeași zonă, tot înseamnă ceva. A existat totuși și feelingul că se putea mai mult, vineri seară, chiar și în condițiile în care luna decembrie arată o cădere de formă a mai multor jucători echipați în galben, dar și în clasament. Nu mare, dar orișicât…

Pentru FC Petrolul, mai rămâne marți, 19 decembrie 2023, de la ora 17.30, un ultim meci oficial în 2023, cel de la Craiova, cu FCU 1948 FC. Trupa unui alt italian, Giovanni Costantino, se află pe val, câștigând nu numai în SuperLigă, ci și în Cupa României, ba chiar în dauna liderului primului eșalon, FCSB. Astfel, se califică în sferturile de finală, ceea ce Țicu & Co. nu au reușit, deși au fost la mâna lor pe propriul teren, în duelul cu o formație deja eliminată din competiție! Pe a treia cea mai mare arenă din România, după „Arena Națională” și „Cluj Arena”, Florin Pârvu va merge fără unul dintre stâlpii defensivei. Din nou absent, acum din cauza unui cartonaș roșu, Papp – un obișnuit al gazonului din Bănie, fiind ex-component al rivalei locale CSU Craiova – a intrat deja în vacanță. Vor mai absenta și Hanca, și Petrović, cei despre care se știa oricum, dar cred că și, din nou, Diomandé, cel care nu a terminat meciul în picioare, ci culcat în iarbă. E posibil să se mai fi „rupt” încă o dată. Cu atât mai mult, deci, o sarcină ingrată, chiar dacă în confruntarea cu o echipă pe care, în deplasare, FC Petrolul a mai „curentat-o”.

La final, un „catalog” și scurte aprecieri despre cei 11 titulari plus 4 rezerve utilizate de Pârvu în Primvs Derby. Zima – a avut o singură intervenție, la șutul lui Braun, deviat în bara verticală din dreapta lui, pericolul îndepărtându-se apoi, nota 7; Doua – activ pe dreapta, ca… extremă, după eliminarea lui Borza, dar fără finalizări eficiente, terminând prin a fi înlocuit, fiindcă primise un cartonaș galben, nota 6; Papp – prea nervos parcă tot meciul, și-a lăsat coechipierii fără contribuția lui la asaltul de la buturile lui Moldovan, din minutul 82 până în… 100 și 38 de secunde, luând un al doilea „galben” absolut de evitat, nota 4; Meijers – bun, serios, echilibrat, dispus la efort și sacrificiu, ca aproape întotdeauna, de altfel, nota 7.5; Huja – dedicat în defenisvă, destul de implicat și în ofensivă, cu mai puține erori ca în aște meciuri, dar fără a pune totuși în pericol buturile adverse, la fazele fixe, nota 6.5; Țicu – puternic, agresiv, a atacat tare în dueluri, activ în banda lui, însă nicio centrare a sa nu și-a găsit adresantul fericit, plus fără faze fixe periculoase față de altădată, nota 6 – Musi – în scădere de formă evidentă, cu o exprimare modestă pe teren după ce a fost trecut în stânga, post-eliminarea lui Borza, nemaifiind astfel ce se știa, nota 6; Diomandé – tare pe picioare, dispus „la bătaie”, până s-a… „rupt” iar, fiind deja un obicei, deja, nota 6.5; Jair – cel mai periculos din atac, cu două șuturi de manual, salvate miraculos de Moldovan, totuși și mijlocașul cariocas este într-o ușoară scădere de turație, nota 7.5; Grozav – prezent în fazele calde, cele de gol, adică, dar irosindu-le din nou cu bine cunoscuta-i nonșalanță, din nou totuși mai prezent din punct de vedere defensiv, departe însă de ceea ce a fost în sezonul trecut; nota 6; Omrani – cu acel fizic de old boy, ci nu de… playboy, ca altădată, nici nu putea mai mult decât a arătat, adică mai nimic, nota 5/Jefferson (în locul lui Diomandé, din minutul 57) – mustește de talent, având și un grad destul de înalt de tehnicitate, dar și de indolență, totodată, ceea ce îl dă înapoi, nota 6; Rădulescu (l-a schimbat pe Musi, din minutul 63) – pe fondul unui asediu nu foarte orientat, s-a pierdut printre coechipierii disperați să marcheze golul victoriei, nota 6); Roman (în locul lui Doua, minutul 63) – mai bine rămânea pe bancă, decât să fie gălăgios aiurea și ineficient una peste alta, sau m ai bine intra Răducan, tot vârf de meserie, măcar unul mai de viitor, nota 4.5; Dumitriu (l-a înlocuit pe Omrani, minutul 74) – un „model” de jucător aflat în formă și care, trimis din păcate, din nou pe bancă, a pierdut-o deja aproape cu totul, și nu din vina lui, nota 5.5.

Foto: captură DigiSport, www.fcpetrolul.ro captură PrimaSport