Din nou, găzari pe drumul Tărlungeniului…

Dragos Trestioreanu -

Din nou, găzari pe drumul Tărlungeniului…

În urmă cu ceva ani, alternativa „Petrolului lui Luca și Bercea”, a;a cum ajunsese numită echipa fanion a Ploieștiului, mai exact CSM FC Ploiești, făcea drumuri la Tărlungeni, o localitate din județul Brașov al cărei nume este confundat și acum în mass-media, cules adesea… Târlungeni! S-a combătut, atunci, în al treilea eșalon. După o vreme, Unirea a promovat în Liga a II-a, la mare luptă cu o altă echipă prahoveană, Fortuna Brazi, după un meci de infarct desfășurat pe arena din cartierul 9 Mai, rămasă fără gruparea proprietară, Astra, mutată de Ioan Niculae la Giurgiu. În ultimul minut de prelungiri, al patrulea, trupa lui Edward Iordănescu, actualul antrenor al Pandurilor Târgu Jiu, a beneficiat de o lovitură de pedeapsă, a cărei transformare și-a asumat-o o fostă mare speranță, Alexandru Buhuși. În poartă, Florin Iacob, goal-keeper aflat în prezent la Concordia Chiajna. Buhuși și-a luat elan, a tras în dreapta portarului, pe direcția plonjonului acestuia, iar balonul a mușcat din stâlpul de acolo și s-a dus în afara terenului! S-a terminat astfel derbiul cu o remiză albă și Tărlungeniul și-a asigurat promovarea. A rezistat cu bine primului sezon în eșalonul secund, apoi a făcut chiar o figură frumoasă în play-off. Ulterior, deși se făcuse anunțul desființării echipei ardelene, jucătorii Unirii au cerut să evolueze… fără sa mai încaseze bani! Și-așa, vineri, la Casa Fotbalului, în urna C a fost băgat numele formației din Tărlungeni, pentru tragerea la sorți a „16”-imilor ediției 2015-2016 a Cupei României-Timișoreana. Și-a ieșit al treilea, pentru al doilea joc al acestei faze, împerecheat cu cel al Petrolului Ploiești, una dintre candidatele la titlu, la un moment dat, în Liga I.

Acum, desigur, nici Unirea nu mai e ce-a fost pe vremea când, în echipamentul verde, evolua și Robert Elek, autorul golului „cu cântec” ce-a scos echipa „lupilor” din optimile Cupei Ligii-Adeplast. Dar nici Petrolul nu mai ce-a fost precum atunci când, la Ploiești, jucau Albin, Teixeira, Geraldo, Bokila, Hamza, Boudjemaa, de Lucas, Hoban și alte vedete ale primului eșalon. Reeditarea duelurilor de altădată dintre gruparea brașoveană și cea născută în urma proiectului „Petrolul e al nostru”, acum cu un „alt Petrolul”, ar putea avea drept gazdă fie micuța arenă din județul vecin, fie chiar „Ilie Oană”, dacă televiziunile care dețin drepturile exclusive de transmisie ale Cupei României vor opta s-o preia în direct, din totalul celor 16 confruntări programate pe 22, 23 și 24 septembrie 2015.

Normal, pentru cei din Tărlungeni ar fi, chiar și acum, o rețetă foarte bună dacă Petrolul va merge acolo. Cum Unirea a jucat în nocturnă derbiul de pe fosta „Columbia”, o eventuala vizită la Ploiești ar prezenta interes doar prin televizare și prin evoluția pe unul dintre cele mai frumoase stadioane din țară. Mai precis, al doilea după „Arena Națională”. Până atunci, poate că va da roade ;i vreun tratament miraculos, care să transforme… pârloaga de pe „Ilie Oană” în gazonul de altădată, printre cele mai bune din România. Un duel în deplasare, la modul în care se prezintă, acum, Petrolul ar fi deschis, posibil, oricărui rezultat, irosirea cronica deja a oportunităților de gol din întrecerile naționale nemaiputând acorda găzarilor statutul de favoriți 100%. Duse-s vremurile, de dată totuși recentă, în care „galben-albaștrii” se calificau în finală – și o și câștigau, pe 1 iunie 2013 – sau se opreau, în următoarele două sezoane, în semifinale. Acum, e deja altceva. Și nu bun, din păcate. Evident că un meci la Ploiești ar fi însă unul cu favorit cert, iar acesta – cum-necum – nu poate fi decât Petrolul. Dar, vom trăi și vom vedea cine va g[zdui meciul. Până atunci, să luăm aminte la o declarație post-tragerea la sorți de astăzi, acordată „Monitorului Expres” de către președintele Unirii Tărlungeni, primarul Kiss Iosif, omul care mănâncă fotbal pe pâine, cum se zice în folclorul fotbalistic: „Dacă sorţii au decis să jucăm cu Petrolul, asta e. Dacă meciul va fi televizat, e posibil ca partida să se dispute la Ploieşti. În orice condiţii, noi ne vom juca şansa”!